![]() |
Sülemî?Nin Risaleleri -3- |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sülemî?Nin Risaleleri -3-Sülemî?nin Risaleleri -3- Fütüvvet Süfyan-ı Sevrî k ![]() ![]() ? Dostların kusurunu affetmektir, dedi ![]() Fütüvvetin gereklerinden biri de fetânın (fütüvvet sahibi kimse) şu beş şeyi nefsinde taşımasıdır: Eminlik, sıyanet (muhafaza), doğruluk, güzel kardeşlik ve içi düzeltmek ![]() ![]() Büyüklerden biri şöyle demiş: ?Kimde şu altı huyu bulursan onun tam fütüvvet içinde yaşadığına hükmet: Aza şükretmek, çok musibete sabretmek, cahil kimseyi yumuşaklıkla idare etmek, cimriyi cömertliğiyle terbiye etmek, yaptığı iyiliğe insanlardan karşılık istememek, daha önce yaptığı bir iyiliği yıkmamak ![]() Bir insanda şu üç huy birleşmedikçe o adamın mürüvveti (kişiliği, karakteri) tam olmaz: ?İnsanların ellerinde bulunanı ummaktan vazgeçer, duyup incindiği sözlere sabreder, kendi nefsi için sevdiğini başkaları için de sever ![]() Sufilerden birine: ? Fütüvvet nedir, denmiş de şöyle cevap vermiş: ? Hiç kimsenin kötülüğünü anmamaktır ![]() Fütüvvet adabından biri de şudur: ?Bir konuk gelince önce onu buyur edip kendisine ikram etmeli, sonra yemek getirmeli, sonra güzel söz söylemeli, hatırını sormalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed ibn Ali k ![]() ![]() ![]() ![]() Fütüvvetin esası daima bütün işlerinde ve sözlerinde iç ve dışın bir olması, yaptığı işlerle övünmeyi bırakmak, dinin gereklerini gözetmek, Sünnet?e uymak, Allah?ın buyruklarını tutmak ve yasaklarından kaçmaktır ![]() ? Doğruluk, ? Vefa, ? Cömertlik, ? Hayâ (utanma), ? Güzel huy, ? Kerem sahibi olmak, ? Dostlarla şakalaşmak, ? Kötü işlerden ve dostların kötülüğünü dinlemekten kaçınmak, ? Ahde vefa, ? Kinden, kötü düşünceden uzaklaşmak, ? Allah için sevmek, Allah için düşmanlık etmek, ? Mal ve mevkisini dostlardan esirgememek, onların başına kakmaktan vazgeçmek, ? İyileri sevmek, onlarla sohbet etmek ve benzeri şeyler hep fütüvvetin gereklerindendir ![]() Allah?tan bize güzel ameller lutfetmesini, her iki cihanda bizi mutlu kılacak işlere sevk etmesini, vakitlerimizi zayi etmekle bizi cezalandırmamasını, rızasından bizi yoksun bırakmamasını niyaz ederiz ![]() ![]() Sufilerle Sohbet Muhammed ibn Ahmed Bağdâdî k ![]() ![]() ![]() ![]() Büyüklerden biri şöyle dedi: ?Arif fakirlerin (dünya varlığından kalbini arındırmış) sohbetiyle kul, arifler makamına erer ![]() Ebu Bekir ibn Dânyal Ermûnî, Ahmed ibn Abdullah Şerâyinî?yi rüyada görmüş, demiş ki: ? Hangi amelleri daha yararlı buldun? ? Tevhidden sonra fakirlerle sohbetten daha yararlı bir şey bulmadım, demiş ![]() ? Peki, hangi amel daha zararlıdır? ? Sufiler içinde nasipsiz durmak ![]() ![]() ![]() ![]() İbrahim ibn Şeybân hazretlerinin şöyle dediği anlatılmıştır: ?Biz, katırım ve ibriğim diyenle sohbet etmezdik ![]() Cüneyd?in hocası Ebu Ahmed el-Kalânisî k ![]() ![]() ![]() ? Gömleğim nerede, dedim de gözlerinden düştüm ![]() Sufilerin Adabı Sufilerin adabından biri de kaçırdıkları güzel ahlâka üzülmektir ![]() ![]() ![]() ? Ağlıyorum, çünkü büyüdük, ömrümüz gitti, bununla beraber Allah?ın rızasına götürecek güzel ahlâk ile ahlâklanamıyoruz ![]() Bir gün de Amr ibn Hamdan?ın yanına gittim, derin bir ah çekti: ? Ne oldu ey şeyh, dedim ![]() ? Uzun ömrümü düşündüm de, dedi, Allah ile buluşmaya yarar bir tek nefes bulamadım ![]() ![]() Onların adabından biri de, açıkta yaptığında utanacağı bir şeyi gizlide yapmamaktır ![]() ?Açıkta utanacağı bir şeyi gizlide yapan kimsenin izzet-i nefsi yoktur ![]() Mansur?dan işittim şöyle diyordu: ?Ebu Amr Dımeşkî?den işittim, Hâris el-Muhasibî şöyle demiş: ?İç dünyasında güzel amel eden kimsenin Allah zahirî hallerini de güzelleştirir ![]() ![]() Yüce Allah: ?Bizim uğrumuzda mücahede edenleri biz yollarımıza iletiriz ![]() ![]() Büyüklerden biri Sehl ibn Abdullah?ın şöyle dediğini anlatmıştır: ?Bu işin esası yüce Allah?a güvenmek, az yemek ve kaba insanlardan kaçmaktır ![]() Ebu Osman Hîrî?ye güzel amel yapanın kim olduğu soruldu ![]() ? İç dünyasına güzel bakan, zahirinde Sünnet?i kullanan ve halka güzel zan besleyip kendi nefsine kötü zan besleyen kimsedir ![]() Ali KAYA |
![]() |
![]() |
|