![]() |
Bugün Burada Ölen Bir Çinli Var Mı? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bugün Burada Ölen Bir Çinli Var Mı?Bugün Burada Ölen Bir Çinli Var mı? Resûlullah [s ![]() ![]() ![]() "Bugün burada bir çinli vefat edecek, onun cenazesi ile ilgilenin ![]() ![]() Bundan altı, yedi ay önce Çin'in değişik bölgelerinden on kişi İstanbul'a gelir ![]() Bu on kişi sıradan insanlar değildir ![]() Bunların ortak özelikleri yeni Müslüman olmalarıdır ![]() Umre için İstanbul üzerinden Arabistan'a gideceklerdi ![]() Hepsi de yeni Müslüman olmuş ![]() Kimi yirmi gün önce, kimi bir ay, en uzağı iki ay önce Müslüman olmuştu ![]() Ne yeterince İslâmî bilgileri vardı, ne de yapacakları umre ile ilgili bir bilgileri ![]() Yanlarına, kendilerine yardımcı olacak, hem Çince'yi, hem Arapça'yı iyi bilen, hem de İslâmî bilgisi olan birini rehber olarak alacaklardı ![]() Mevlâ'mızın takdiri, Türkistan'daki Çin zulmünden kaçıp İstanbul'a yerleşmiş bir Uygur kardeşimiz, bu on Çinliye rehber oldu ![]() kardeşimizden dileyelim ![]() Bahsi geçen kardeşimiz şu anda bizim yanımızda bulunmaktadır ![]() - "Yeni Müslüman olmuş bu on Çinli ile birlikte yola çıktık ![]() iyi bir dostluk kuruldu ![]() ![]() Hiçbirinin İslâmî bilgisi yoktu ![]() Fatiha'yı bile bilmiyorlardı ![]() zor olduğu için zikirleri tam okuyamıyorlardı ![]() Namazlarda sadece "Elhamdülillah, Allahu Ekber" diyebiliyorlardı ![]() Bana sormuşlardı "Ne yapalım?" diye ![]() Ben de onların kimine "Elhamdülillah", kimine "Lâ ilâhe illallah" ve benzeri zikirleri öğretmeye çalışıyordum ![]() ![]() Önce Mekke'ye gittik ![]() ![]() çocuklar misali heyecan ve neşe içinde, kâh ağlıyor, kâh gülüyorlardı ![]() İsimlerini değiştirmiştik: Muhammed (Çan Çing) Hasan, (Çun Fang) gibi her biri yeni ismi ile çağırılıyordu ![]() bir farklılık vardı ![]() ![]() bitiriyordu ![]() ![]() Evet, Muhammed namazlarında ağlıyordu ![]() Bana da sürekli sorular soruyorlar, İslâm hakkında bilgi ediniyorlardı ![]() Ben de bildiğim kadarıyla onlara bilgiler veriyordum ![]() Bir gün Muhammed sordu: - İçki nedir, İçkiye dinimiz nasıl bakar? - Rabbimiz içkiyi kesin olarak yasaklamıştır, içilmesi, yapılması, taşınması, satılması yasaktır ![]() Kaldığımız otele gelmiştik ![]() telefon etme imkânı sağladık ![]() - İçki fabrikamızı kapat, Allah'ımız öyle emretmiş ![]() ![]() Kardeşi bunu yapamayacağını, birçok bağlantısının olduğunu, durup dururken, kapatırlarsa, yüz binlerce dolar zarar edeceklerini, hiç olmazsa kendisine biraz zaman vermesini söyler ![]() Fakat Muhammed kararlıdır: - Allah emretmiş, bize uymak düşer ![]() ![]() İçki fabrikası kapanıyor ![]() ![]() Yine bir gün bana sordukları sorularda çıkardıkları bir neticeyi açıklarlar: - Kadın modası, kadınları yarı çıplak resmetmek gibi faaliyetler de dinimizde yasak mıdır? - Evet yasaktır ![]() moda evinin kapatılması emrini verdi ![]() dinledi, ne de kararından vazgeçti ![]() - Rabbimiz emretti ise, bize bu emre uymak düşer ![]() ![]() Medine'de bir sabah namazı ![]() ![]() yerde sabah namazının farzını kılıyoruz ![]() Muhammed benim yanımda ![]() ![]() İlk secdeye varıyoruz, secdeden kalkıyoruz, ikinci secdeye varıyoruz, sonra kıyama kalkıyoruz ![]() Muhammed hâlâ secdede, kalkmadı ![]() selâm veriyoruz ![]() ![]() bazen insana bir geçkinlik geliyor, Muhammed'e de secdede böyle bir şey oldu, uyudu ![]() Elimi uzattım, omzuna dokundum ve hafifçe çekeyim dedim ki, sağ tarafının üzerine yuvarlandı ![]() Muhammed'in ölmüş olabileceğini düşündüm ![]() ![]() müdahalede bulundular, dışarı çıkardılar, bir ambulansa koyarak hastaneye götürdüler ![]() Biz de gittik ![]() ![]() hastanenin morguna kaldırdılar ![]() Çinli kardeşlerimle birlikte hastanenin önünde ne yapacağımızı bilemez bir hâlde üzüntü içinde bulunuyorduk ![]() ![]() hürmetle karşıladı, sonradan öğrendik ki bu zat Medine'nin ileri gelen yöneticilerinden biri idi ![]() Hastane yetkililerine sordu: - "Bugün burada ölen bir Çinli var mı?" - "Evet", cevabını alınca şu açıklamada bulundu: - "Dün gece Efendimiz rüyamda bana göründü ve buyurdular ki, - "Yarın burada bir Çinli kardeşim vefat edecek, onun cenazesi ile ilgilenin ![]() Bir anda her şey değişti ![]() daha fazlasını yaptılar ![]() ![]() Bu hâdiseyi bizzat yaşayan ve onlara rehberlik yapan Doğu Türkistanlı kardeşimiz hâdiseyi bu şekilde anlattı ![]() Teslimiyeti gördük değil mi? "Rabbim emrettiyse, bize uygulamak düşer ![]() ziyanmış, önemi yok ![]() ![]() ![]() Bu Çinli kardeşimiz de o inanca ulaştı ulaşmasına; ancak dünyada fazla kalamadı ![]() Çünkü bu dünya pisliğinin içinde fazla kalamazdı ve kalmadı da ![]() mazhar oldu ![]() ![]() Bakın teslimiyete ![]() ![]() Çinli Muhammedimize bak! O bir anda koskoca bir fabrikayı nasıl feda etti?! Madem ölüm tek bir defa gelecek ![]() ![]() ![]() ![]() alıntı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|