![]() |
Benlikten Geçmek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Benlikten GeçmekBenlikten Geçmek Ahsen-i takvîm (en güzel yaratılış) üzere yaratılan insanın bir madde bir de manâ yönü vardır ![]() ettiğimiz gibi tasavvuf, insanın manevî tarafını güçlendirmeyi, kötü ahlak ve davranışların kaynağı olan nefis, şehvet ve şeytanın aldatmalarından uzaklaştırmayı gaye edinmiştir ![]() İnsanı yanlış davranışlara sevk eden yönlerinden biri olan nefis, benlik onun manevî kemâlinin önünde engel gibidir ![]() mutasavvıfımız bu konu üzerinde önemle durmuş, bunu tedavî etmenin yollarını göstermişlerdir ![]() ![]() benin benlike dönüşmesi ve nihâyet kişinin ulu orta bilip bilmediği konularda benlik taslaması tasvip edilmeyen taraftır ![]() Arapçadaki karşılığı ise, ene ve enâniyettir ![]() egoizm şeklinde batı dilleriyle ifadelendiriyoruz ![]() beni, enesi ve egosu vardır ![]() Bunlar benlike, enâniyete ve egoizme dönüşünce, sahibinin manevî cihetine zarar verir hâle gelir ![]() uygun görmediklerinden, bendeniz, ben fakîr, âcizâne ben , ben âciz ü fakîr gibi sıfatları kullanarak benliği öldürmüşlerdir ![]() Peygamberimiz de bir hadis-i şeriflerinde “Ölmeden önce ölünüz” diyerek, nefsimizin her türlü tekebbür ve benliğinden sıyrılmamızı tavsiye etmiştir ![]() vardır bende, benden içerü” demektedir ![]() Allah’ın gerçekten râzı olduğu bir kul olabileceğimizi söyler ![]() Al gider benden benliği, doldur içime senliğiBundayiken öldür beni, varup anda ölmeyeyinİlâhî bir aşk vir bana, ben benliğim bilmeyeyinYavu kılayım ben beni, isteyüben bulmayayınMutasavvıflarımızdan biri de şöyle diyerek herkesi kendisinden üstün görüp, benlik taslamaktan uzak durmuştur: Herkes buğday ben saman Herkes yahşı ben yaman Aşağıdaki gazelde de Hulûsî Efendi, Cenâb-ı Hakk’a kavuşmanın önündeki benlik perdesinden kurtulmanın lüzûmunu anlatmaktadır ![]() Gazel: 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() Gazelin Bugünkü dille İfâdesi: 1 ![]() ve kendimde bir benlik hissederek dolaşır dururdum ![]() nazlı tenden vaz geçtim ve benliğimi de bir tarafa bıraktım ![]() 2 ![]() ![]() Bundan dolayı benliğimi yok edip, benlik elbîsesinden çıkıp kurtuldum ![]() 3 ![]() gibiydim ![]() çıkarınca esas diriliği, hayâtı bulmuş oldum ![]() 4 ![]() dâimâ bir zincir gibi asılı durmaktadır ![]() o bağdan kurtuldum ![]() 5 ![]() ![]() Ne yazık ki, benlik sıfatı beni esas vatanımdan ayırmış ![]() (a ![]() ![]() ![]() 6 ![]() bir ses geldi: Benliği bırak da sevgili ol ![]() yırtıp, parçaladım da üzerimdeki benlik gömleğini sıyırıp attım ![]() 7 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|