![]() |
Gözyaşı,Salikler İçin Baha Biçilmez Manevi Bir Hazinedir. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gözyaşı,Salikler İçin Baha Biçilmez Manevi Bir Hazinedir.Gözyaşı,Salikler için baha biçilmez manevi bir hazinedir ![]() Gözyaşı Gözyaşı; salikler için baha biçilmez manevi bir hazinedir ![]() Gözyaşı; kalbin hassasiyetle, rakikliğine bir delildir ![]() Gözyaşı; Salikin tekamülüne bir işaretdir ![]() Gözyaşı; Hak yolcularının Cenab-ıAllah'a yaklaşabilmeleri için yegane sığınakdır ![]() Gözyaşı; İç'in, tehassür ifadesi ve gözün niyazıdır ![]() Gözyaşı; Nedamet manasını taşır, Allah'a bir nevi tövbedir ![]() Gözyaşı; Aşkın derüni (iç) hislerini coşduran kelimesiz ve sadasız lisanıdır ![]() Gözyaşı; Arifin kalbinin tercümanıdır ![]() Gözyaşı; Mağfiret için Allah'ın kullarından istediği istirhamıdır ![]() Gözyaşı; Hakk'ın rahmetini tahrik ve merhametini celbeder ![]() Gözyaşı; Günahkarların sıdk ve ihlas ile Rabblarına eyledikleri ubudiyet incisinin daneleridir ![]() Gözyaşı; yokluğa erenlerin saadet sermayeleridir ![]() Gözyaşı; Allah için öyle bir sermaye-i sadefdir ki, rahmet, merhamet ve mağfiret habbelerini içinde taşıyan seyyidü'l-istiğfar ve tevbe-i nasühdur ![]() Gözyaşı; Günahların gufranıdır ![]() Gözyaşı; Muhlis'in habbe-i ihlasıdır ![]() Gözyaşı; Asî'nin kurtuluş ipidir ![]() Gözyaşı; Hulasa, vuslata erenlerin yegane istinatgahıdır (dayanağıdır) ![]() Abdülkadir Geylanî kuddise sirruh buyurur; '- Ey aziz! Darda kalmak, biraz sıkışmak şart ![]() ![]() ![]() ![]() Iztırar alnını, aciz ve zillet toprağına değdirmedikten sonra ve göz bulutlarından, hasret ve nedamet yağmuru yağdırmadığın müddet, özlediğin manevi hayatın hoş nebatı bitmez ![]() Zilletini, acizliğini bilenlere ne mutlu Gereği ile amel edenlere ne mutlu Gözyaşı dökebilenler ne mutlu ki?ilerdir Gözyaşı Ariflerin, aşıkların sürmesidir Allah için akıtılan bir gözyaşı, sırasına göre dağlar kadar yapılan ibadetlerden daha üstündür ![]() Gözyaşı manevi hayatın anahtarıdır ![]() Gözyaşı kalb-i selime vasıl olanların süsüdür ![]() - Bir göz yaşarır ise, Allah o gözü taşıyan bedeni ateşe haram kılar ![]() ![]() ![]() ![]() Ebü Süleyman Daranî kuddise sirruh buyurur: - Gözlerinize ağlamayı, kalblerinize de tefekkürü adet edindiririz! Şeyh Muhammed Muhyiddin Üftade kuddise sirruh buyurur: - Ademin cennetden çıkması şu veçhiledir ![]() ![]() ![]() ![]() - "Oraya ancak ağlamakla vasıl olabilirsin!" buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmed er-Rufaî kuddise sirruh: - İrfan sahiplerinin başta gelen nişanı, göz yaşıdır ![]() ![]() Allahü Teala ve tekaddes hazretleri, onların vasfını şöyle anlatır: - "Onlar ağlar ve yüzleri üzerine kapanırlar ![]() Gene buyururlar: - Ağlamak bir kaç çeşid olur: Zahirdeki gözün ağlaması Kalbin ağlaması Sırrın, iç alemin ağlaması ![]() Gözün ağlaması, Hakk'a dönmek niyetinde olanlar içindir ![]() Kalbin ağlaması, kendini Hak yoluna verenler içindir ![]() Sırrın ağlaması, Hak sevgisini ruhlarına sindirmiş olanlar içindir ![]() Resulü Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem buyurur: - Bir ümmet içinde Allah için ağlayan bir kimse bulunursa, Allahü Teala onun hürmetine, bütün ümmete rahmeti ile tecelli eder ![]() Kab el-Ahbar şöyle buyurur: - Allah korkusundan akan bir damla göz yaşını, bir dağ altın sadakası vermekten daha çok severim ![]() Birgün Rabia Hatun ?ehirde geziniyordu ![]() ![]() ![]() ![]() - Yağmur yağmıyor, oradan su dökülmedi ![]() - Bu yaş Hasan Basri'nin göz yaşıdır, dedikten sonra devam etdi: - Gidin Hasan Basri'ye söyleyin, Allah için ağlıyorsa göz yaşları arşa kadar ulaşsa dahi yine azdır ![]() - Mekke'de birisi vardı ![]() ![]() ![]() - Senin bir sevdiğin mi var? dedim, bunun üzerine bana: - Evet, dedikten sonra aramızda bazı sorular ve cevaplar oldu ![]() - O sevgili sana yakın mı? Yoksa uzak mı? -Yakındır ![]() - Seni istiyor mu? Yoksa senden hoşlanmıyor mu? - Bana yakın ve beni istiyor - Suphanallah O halde nedenağlıyorsun ![]() - Sen bilemezsin, yakın olana ve arzulayana sevgilinin cefası daha şiddetlidir Malik b ![]() - Ey nefsim! Cebbar olmak istersin, herkesin arzusu olan Allah'a kavuşmak istersin Ama, hangi kötülüğü bıraktın? Hangi uzaktakini yakına getirdin? Hangi Allah dostunu sevdin? Hangi Allah düşmanına, onun için düşman oldun? Hangi öfkeni Allah için yutkundun? Allah'ın afv ve merhameti olmasaydı senin halin nice olurdu? Bunları söyledikten sonra bayılırdı Şöyle bir hikaye vardır - Hasan Basri nin asrında bir zatın kızı vardı Çok ağlardı ![]() ![]() ![]() - Kızının yanına gel, ona bir şeylersöyle de ağlamasın, bana acısın ![]() ![]() ![]() Hasan Basri o kızın yanına gitti' - Ağlama babana acı, deyince o kız şöyle dedi - Ey üstad! Gözlerim iki halin dışında değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu dinledikten sonra, Hasan Basrri kuddise sırruh şöyle dedi - Seni tedaviye geldim, beni tedavi ettin ![]() ![]() Şuayb aleyhisselam, aşkından muhabbetinden daima ağlardı ![]() ![]() ![]() - Ey Şuayb! Ateşten korkarak ağlıyorsan, ağlama artık, seni ateşten korudum Cennet arzusu île ağlıyorsan, onu da sana nasip ettim ![]() Bunun üzerine şuayb aleyhisselamşöyle yalvardı: - Ya Rabbi! Onlar için ağlamıyorum Sana kavuşmak için ağlıyorum ![]() Bu sefer ikinci bir vahy geldi: - Ağla ya Şuayb! Beni isteyenlere, bu alemde ağlamak düşer ![]() ![]() Enes İbni Malik radıyallahu anh'den: Resulü Ekrem sallellahu aleyhi ve sellem buyurur- Dökülen yaşlar sebebiyle ağaran ve zayıflayan bir gözü yakmasını Allah cehenneme haram kılar ![]() ![]() Hasan Basri hazretleri anlatır Resulü Ekrem sallellahu aleyhi ve sellem buyurur: - Allah nazarında şu iki damladan daha sevimli bir damla yoktur Bunlardan biri, gecenin karanlığında sırf Allah aşkı ve Allah korkusu için dökülen gözyaşı damlasıdır ![]() ![]() Abdullah ibni Mes'ud radıyallahu anh'ın rivayet ettiği bir hadis-i şerifde, Resulü Ekrem sallellahu aleyhi ve sellem efendimiz şöyle buyurmuştur ![]() - Allah korkusu sebebiyle, gözünden bir sinek kadar veya bir sineğin başı kadar yaş akan ve yüzüne dökülen, hiç bir kimseyi cehennem ateşi yakmaz Mikail aleyhisselam bana dünyadan üç şey sevdirildi: - Ağlayan göz, zikreden lisan titreyen kalb, buyurmu?tur ![]() Nuh aleyhisselamın ismi Şakir idi Kendi haline çok ağladığı için, "NUH" denildi Ağlamasının sebepleri hakkında denildi ki 1 Bir yerde merhametin azalıp "Rabbim yeryüzünde kafirlerden olup da yurt tutan kimse bırakma'' dediğine, Allah razı olmadığı için nedamet etmesi sebebiyle ağlamasıdır ![]() 2 Bir köpeği görüp de beğenmediği için, Allah'ın itabına maruz kalıp, kendine taraf-ı ilahiden "Beni mi ayıpladın onu mu" denildiğinde nedamet edip ağlamış ve dağlara kaçıp gitmiştir ![]() 3 Oğluna meyli ve hakkında Rabbına munacaat edip 'oğlum ehlimdendir' dediğinde 'o senin ehlinden değildir" buyurulmasına ağlamıştır ![]() Enbiya ve evliyanın ağlamaları, Allah'ınonların kalelerini tutan Celalinden ve heybetindendir ![]() Yahya aleyhisselamı görmez mısın ki, hiç bir günah işlemediği halde zamanında, ondan fazla ağlayan kimse görülmemiştir Yakub aleyhisselamın ağlaması da sadece Yusuf'un firakından dolayı değil dünyadaki ayrılığı ahirette de ayrılığına sebep olur, korkusuyla idi ![]() Allah'ı Telâla kulunun ağlamasını, inlemesini, Cenab-ı izzetine yalvarmasını arzu ettiği vakit, onu sevdiklerinden ayırmakla, yahud açlıkla ve benzeri şeylerle müptela kılar ![]() ![]() ![]() ![]() Sadık Dana^ |
![]() |
![]() |
|