![]() |
Genç Yaşta Ölümün Hikmeti Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Genç Yaşta Ölümün Hikmeti Nedir?Genç yaşta ölümün hikmeti nedir? 1- Bu ölüm de bize gösteriyorki ne zaman, nerede, ve nasıl öleceğimiz belli olmadığından her an ölecekmiş gibi kendimizi hazırlamamız gerekir ![]() 2- İnsan ne zaman ölürse, onun için en hayırlısının o zaman olduğunu düşünmek gerekir ![]() ![]() ![]() 3- Her türlü meyvenin bulunduğu bir bahçe düşünelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu vesile ile ölüm hakkında bazı soru ve cevapları da gönderiyoruz: Ölüm nedir? Sonsuz ilâhî fiillerden birisi: imate ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ruh yaratmak gibi, her ruha uygun bir beden inşa etmek de Allah’ın en hikmetli ve rahmetli bir icraatı ![]() ![]() ![]() Zenginliği sonsuz olan Allah, bir bedende iki misafir barındırmıyor ve ayrılan ruhun hanesini dağıtıyor, bozuyor ve yeniden aslına, yani elementlere çeviriyor ![]() ![]() Nur külliyatında ölüm için getirilen birbirinden güzel tariflerden birisi: “mevt, vazife-i hayattan bir terhistir, bir paydostur, bir tebdil-i mekândır, bir tahvil-i vücuttur ![]() ![]() ![]() Ve yine ölüm hakkında ince bir tespit: “nasıl ki hayatın dünyaya gelmesi bir halk ve takdir iledir ![]() ![]() Bir asker adayı için hem kıtasına teslim olduğunda, hem de terhis edildiğinde birtakım kayıtlar tutulur, işlemler yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İhya fiiliyle cansız elementler hayata kavuşurken, imate fiiliyle bu beraberliğe son veriliyor ![]() ![]() ![]() Her ilâhî fiil gibi imate fiili de bu âlemde aralıksız faaliyette ![]() ![]() ![]() ![]() Bir insan kalp krizi geçirirken, aynı anda bir diğeri kanserden, bir başkası akciğer yetmezliğinden hayata veda ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nur külliyatında, çekirdeklerin ölümleriyle sümbül hayatına geçtikleri ölümün de hayat kadar bir nimet olduğu güzelce izah edilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kâinatın yaratılış safhalarında da bunu görüyoruz, bir sonraki safha öncekinden daha mükemmel ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bu rahmet ve hikmet tecellileri bize kabir âleminin dünyadan, âhiretin de kabir âleminden daha güzel ve daha mükemmel olduğunu ders veriyorlar ![]() O halde ölüm, yeni bir mükemmele atılan adımın adı ![]() ![]() ![]() ölmek yok olmak mıdır? Solmuş ve dalından kopmuş bir yaprak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşin garibi, bu dünyaya yeni ayak basanlar, mâzinin bu değişken manzarasını görmez, göremez, yahut görmezlikten gelirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çiçekler, öncekilerin solduğunu bilmez, yine açar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kudret, kâinatı böyle çevirir; bir hikmet, canlıları böyle sevk eder ve bir sır insanları böyle çalıştırır ![]() ![]() ![]() Arz küresi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan, daha dün sofrasının başındayken, bugün bir sofra olarak toprağa gömülüyor ve yeraltı dünyasının istifadesine sunuluyor ![]() ![]() Dün, koyunlar onun için otluyordu, ağaçlar meyvelerini ona uzatıyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Garip bir sır, acip bir muamma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben bu düşüncelerle, çaresizlik içinde kıvranırken, aradığımı bir şaheserin şu cümlesinde buldum ![]() ![]() Dünya bir tezgâha benzetilmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan ruhunu düşündüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğretmenleri düşündüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Artık her iki gurubun da okuldan alacakları bir şey yoktu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu düşüncelerle ruhum rahatladı, gönlüm sürurla doldu ![]() ![]() ![]() ![]() O’na mü’min, mutî, salih olarak rücû edenler, ebedî saadet menzili olan cennete sevk edilecekler ![]() ![]() Cennet güzeller ve güzellikler diyarı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Genç Yaşta Ölümün Hikmeti Nedir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Genç Yaşta Ölümün Hikmeti Nedir?ölüler bize neyi haykırıyor? Dünyaya gelmeden önce, bilemezdik, hangi erkeğin sulbüne geçeceğimizi, hangi hanımın rahminde büyüyeceğimizi ![]() ![]() ![]() Azrail (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bağ ve desteler bize şunları haykırıyorlar: “ölümde herkes eşit ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendinizi sefâhate değil, ibadete kaptırın ![]() ![]() ![]() İhtiyarladığınızda sizi artık taşıyamayan ayaklarınıza eskimiş ayakkabılar nazarıyla bakın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gönlünüz iman ve ibadet ile güçlü olursa, elbisenizden tamamen soyunacağınız o son günde sıkıntınız az olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halbuki bu kabir âlemi, öyle pek korkulacak gibi değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fırsat elinizde iken, kabrinizi orada güzelleştirmeye bakın ![]() ![]() Biz bütün fırsatları kaybettik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölüm, insana verilen cüz’i iradenin son sınırı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz mahşeri bekliyoruz, siz ölümden kaçıyorsunuz; ne garip değil mi? Ölüm sizin önünüzde duruyor, bizim ise çok gerilerimizde kaldı ![]() ![]() “kabir, cennet bahçelerinden bir bahçe, yahut cehennem çukurlarından bir çukurdur ![]() ![]() ![]() ![]() “ölmeden önce ölünüz” ne demektir? Ölümle ilgili bir hadis-i şerif: “insanlar uykudadırlar, ölünce uyanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve nihayet, ölümün hakikatine ermemizi ders veren: “ölmeden evvel ölünüz” hadis-i şerifi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan ölümle birlikte hayatının hesabını da vermeye başlar ![]() ![]() ![]() ![]() Ölümle, insanın elinden, diğer azaları gibi, gözü ve dili de alınır ![]() ![]() ![]() Ölümle birlikte mahlûkatın sevgisi de biter, korkusu da ![]() ![]() ![]() ![]() Ve en önemlisi; ölümle insan hakk’a rücu eder, rabbine döner ![]() ![]() ![]() Ölümle, cüz’i iradenin hükmü son bulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düşünüyorum da; dünya döndükçe insan halden hâle giriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölmeden evvel ölmek; gerçekten, bu dünyada büyük bir lütuf, büyük bir saadet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar, peygamber efendimiz’in (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cüz’i iradelerini, Allah’ın rızası istikametinde sarf etmiş, kadere râzı olmuşlardır ![]() ![]() ölüme karşı gelmek çözüm mü? Dişimi çektiriyordum ![]() ![]() ![]() ![]() Şöyle düşünmüştüm: bu diş, çekilmeden az önce damakla, ağızla, beyinle, kısacası bütün bir bedenle alâkalı idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte hepimiz bir gün ölümü tadacak, yâni ruhun bedenden sıyrılıp çıkmasına şahit olacağız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurtlanan balıkları bilirsiniz; onun bir benzeri de bizim bedenimizde gerçekleşecek ![]() ![]() ![]() ![]() Bir tarihî eseri gezen turistler gibi, ağzımızdan, burnumuzdan, kulaklarımızdan içeri giren karıncalara, o tarihî eser sessizliği ile, bir şey diyemeyeceğiz ![]() ![]() Bu da nasıl olur, demeyiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatımızı, bir mahşer yolcusu olarak, güzelce tanzim edebilsek, kabir bizim için “cennet bahçelerinden bir bahçe” olacak ve biz bu bahçeye girdiğimizde dünya hayatını geride bıraktığımız için sevineceğiz ![]() Soru: müminler hiç ölümü tatmadan, doğrudan cennete gitselerdi daha iyi olmaz mıydı? “bize gösterdiğin numûnelerin ve gölgelerin asıllarını, memba’larını göster ![]() Tattığımız nimetler cennet nimetlerine göre gölge gibi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıdaki vecize ile bize cennetteki nimetlerin cennete layık bir üstünlük taşıdıkları ders verildiği gibi, bu dünyadaki vücudumuzun da cennettekine nispetle bir gölge olduğuna işaret ediliyor ![]() ![]() ![]() Bazen şöyle bir soruyla karşılaşıyoruz: ben bu soruya vesvese diyeceğim ![]() ![]() Bu sorunun sahibi asıl ile gölgeyi fark edememiş ![]() ![]() ![]() Bu vesileyle bir hatıramı nakletmek isterim: şehrin bir ucundan ötesine yaya gitmek mecburiyetinde kalmıştım ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra, zihnimin bir konuyu ancak doksan dakika dikkatle izleyebildiğini düşündüm ![]() ![]() ![]() Misâlleri çoğalttıkça çoğalttım ve şu hakikat ruhuma tam hükmetti: “bu gölge varlıkla âhirete gidilmez ![]() İnsan, ölüm denilen büyük bir rahmet tecellisiyle bu gölge varlıktan kurtulacak ve yeniden dirilmekle âhirete uygun bir varlığa kavuşacak |
![]() |
![]() |
|