![]() |
33 Yilda Neler Ögrendin? |
![]() |
![]() |
#1 |
gülgüzeli
![]() |
![]() 33 Yilda Neler Ögrendin?İbrahim Bin Edhem'in de Mürşidi olan Şakîk-i Belhi, Hâtem'e sordu: - Kaç senedir yanımdasın? - Otuz üç senedir ![]() ![]() - Bu müddet zarfında ne öğrendin? - Sekiz mes'ele öğrendim ![]() - Înnâ li'llâhi ve innâ ileyhi râci'ûn! Ömrümüz seninle geçtiği hâlde ancak sekiz mes'ele mi öğrenebildin? - Evet Efendim, yalan konuşmayı sevmem, ancak sekiz şey öğrenebildim ![]() - Bu öğrendiğin sekiz şey nedir? 1 - Baktım ki herkesin ayrı ayrı bir dostu var ![]() ![]() 2 - ALLAH'u Teâlâ'nın: "ALLAH'ın azametinden korkup nefsini, arzu ve isteklerinden alıkoyanın varacağı yer Cennettir ![]() mealindeki âyet-i kerîmesini düşündüm, hak olduğunu bildim ve nefsimin behîmî arzularını yenmeğe çalıştım ve bu suretle ALLAH'u Teâlâ'ya itaate devam ettim ![]() 3 - Baktım ki herkes elindeki kıymetli sermâyesini koruyor, kasalarda saklıyor, kaybolmaması için her çâreye baş vuruyor ![]() "Sizin elinizde olan her şey tükenecek, ancak ALLAH katında olan bakîdir ![]() âyet-i celîlesini düşündüm ve ben de kaybolmaması için kıymetli kabul ettiğim bütün varlığımı ALLAH'a emânet ettim, Onun rızası uğrunda harcadım ![]() 4 - Baktım ki insanların her biri mâl, haseb, şeref ve neseb aramaktadır ![]() ![]() "ALLAH katında en keremliniz, en çok muttaki olanınızdır" (49-Hucûrât: 13) âyet-i celîlesine baktım da, ALLAH katında kerîm olmak için malı, mansabı değil, takvayı seçtim ![]() 5 - Baktım ki insanlar mütemadiyen birbirine saldırıyor, yekdiğerini tel'în edip duruyorlar ![]() "Biz, onların dünyâ hayâtındaki geçimlerini taksîm ettik" âyet-i celîlesini düşündüm ve anladım ki bu taksimat, ALLAH'u Teâlâ'nın taksimidir, bunda kimsenin te'siri yoktur ![]() ![]() 6 - İnsanların birbirine düşman olup birbirlerini öldürdüklerini gördüm ![]() "Asıl düşmanınız şeytandır ![]() âyet-i celîlesini düşündüm ve asıl düşmanın Şeytân olduğunu anlayınca, yalnız onu düşman tanıdım ve başka kimseye adavette bulunmadım ![]() 7 - Baktım ki insanlar şu bir lokma ekmek için helâl-haram demeden her türlü zillete katlanıyorlar ![]() "Bütün yaratıkların rızkı ALLAH üzerinedir ![]() âyet-i kerîmesini düşündüm ![]() ![]() 8 - Baktım ki insanlardan bir kısmı servetine, ticâretine; bir kısmı sıhhatine olmak üzere, kendileri gibi bir yaratık'a tevekkül etmekte [güvenmekte] ve ona bel bağlamaktadır ![]() "ALLAH'a tevekkül edene [güvenene] ALLAH yeter ![]() mealindeki âyet-i celîlesini düşündüm ve ben de (fâni olan başka şeylere değil) ancak Hazret-i ALLAH'a tevekkül ettim ve O'na bağlandım ![]() ![]() İşte senden öğrendiklerim bunlardır ![]() - Hâtem, ALLAH seni muvaffak etsin; doğrusu ben, Tevrat, İncil, Zebur ve Kur'ân-ı Azîmi tedkîk ettim, bütün dîni işleri ve hayır çeşitlerini şu sekiz mes'ele üzerinde devreder gördüm ![]() ![]()
|