|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bağışlanması, duanın, günahların, için, kabulü, yapılmalı |
![]() |
Günahların Bağışlanması Ve Duanın Kabulü İçin Ne Yapılmalı? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Günahların Bağışlanması Ve Duanın Kabulü İçin Ne Yapılmalı?Günahların Bağışlanması ve Duanın Kabulü için Ne Yapılmalı? “Peygamber Efendimiz (asm) ‘Kim Ramazan ayını Allah’tan sevap umarak tutarsa geçmiş günahları affolur” buyuruyor ![]() ![]() ![]() Kur’â’nda “Rahmetim her şeyi kuşatmıştır”1 buyuran Cenâb-ı Hak bir Hadis-i Kudsîde “Kulum Beni nasıl tanırsa onunla öyle muâmele ederim”2 buyuruyor ![]() Şu hadîs-i şerif de Cenab-ı Hakk’ın günahlarımızın affı konusundaki yaklaşımını en güzel biçimde yansıtıyor: Peygamber Efendimiz (asm) Rabbi’nden bildiriyor: “Kul bir günah işlediğinde ‘Allah’ım! Günahımı bağışla!’ diye pişmanlıkla bağışlanmak dilerse Yüce Allah buyurur ki: ‘Kulum bir günah işledi de günahı bağışlayan ve bu günahla kendini sorumlu tutacak Rabbi bulunduğunu bildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cenâb-ı Hak bağışlama ve mağfiret konularında çok açık ve net konuşuyor ![]() ![]() Ama yüce dînimizde günah ve hatâlar için şüphesiz farklı telâfî yolları vardır ve bu ayrı ayrı bildirilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kul bir yandan eksikliklerini telâfî etme gayreti içinde olur; bir yandan da tövbe ve istiğfarda bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günahkâr iken duâlarımızın kabul olmayacağı gibi bir genelleme İslâmda yoktur ![]() ![]() ![]() Dilerseniz şu olaya bir bakalım: Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm) anlatıyor: “Sizden önceki kavimlerden birisinde bir gün erkeklerden üç kişilik bir grup yola çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “İçlerinden biri: ‘Allah’ım! Benim yaşlı ve kocamış bir anam ve babam vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Kaya gerçekten biraz açıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Kaya gerçekten biraz daha açıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ben de vadiyi göstererek: ‘Şu gördüğün deve sığır koyun ve hizmetçi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Nihâyet kaya tamamen açıldı ve mağaradan yürüyerek çıktılar ![]() Dipnotlar: 1- A’râf Sûresi: 156 2- Buhârî Tevhîd 15 3- R ![]() 4- R ![]() Süleyman Kösmene |
![]() |
![]() |
|