![]() |
Abdest Alırken Okunacak Dualar Ve Anlamları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abdest Alırken Okunacak Dualar Ve AnlamlarıAbdest Duaları Abdest alırken Okunan Dua Abdest Alırken Okunması Gereken Dualar ve Manaları Abdest alacak kimse suyun başına geçer, şart olmamakla beraber mümkünse kıbleye döner ![]() ![]() ELLER YIKANIRKEN OKUNACAK DUA "Elhamdü lillâhi'l-lezi ceale'l-mâe tahüren ve ceale'l-islâme nürâ ![]() Mânası: Hamd olsun Allah'a ki, suyu temizleyici, İslâm'ı nur kılmıştır ![]() AĞZA SU ALIRKEN OKUNACAK DUA "Allahümme's-kıni min havzı nebiyyike ke'sen lâ ezmeu ba'dehu ebedâ ![]() Mânası: Yâ Rab! Bana Peygamberinin havzından öyle bir kâse su ihsan buyur ki, ondan sonra hiç susuzluk duymayayım ![]() BURNA SU ALIRKEN OKUNACAK DUA "Allahümme lâ tahrimni râyihate naimike ve cenânik ![]() Mânası: Yâ Rabbi! Beni ni'metlerinin ve cennetlerinin güzel kokularından mahrum eyleme ![]() YÜZ YIKANIRKEN OKUNACAK DUA "Allâhümme beyyıd vechi binürike, yevme tebyaddu vücühün ve tesveddü vücüh ![]() Mânası: Allah'ım! bazı yüzlerin beyazlanacağı ve bazı yüzlerin de kararacağı günde benim yüzümü ak kıl ![]() SAĞ KOL YIKANIRKEN OKUNACAK DUA "Allâhümme a'tıni kitâbi biyemini ve hâsibni hısâben yesirâ ![]() Mânası: Yâ Rabbi! Bana amel defterimi sağ tarafımdan ver ve benim hesabımı kolay gör ![]() SOL KOL YIKANIRKEN OKUNACAK DUA "Allâhümme lâtu'tıni kitâbi bişimâli velâ min verâi zahri velâ tühâsibni hısâben şediden ![]() Mânası: İlâhi! Bana amel defterimi sol tarafımdan ve arka tarafımdan verme ![]() Ve beni şiddetli bir hesab ile suale çekme ![]() BAŞA MESH EDİLİRKEN OKUNACAK DUA "Allâhümme ğaşşini birahmetike ve enzil aleyye min berekâtik ![]() Mânası: Yâ Rabbi! Beni rahmetinle yarlığa ve benim üzerime bereketlerinden indir ![]() KULAKLARA MESH EDİLİRKEN OKUNACAK DUA "Allâhümme'c-alni mine'l-lezine yestemiüne'l-kavle feyettebiüne ahseneh ![]() Mânası: Yâ İlâhi! Beni, hak sözü işitip de en güzeline uyan kullarından eyle ![]() BOYUNA MESH EDİLİRKEN OKUNACAK DUA "Allâhümme a'tik rakabeti mine'n-nâr ![]() Mânası: Yâ Rabbi! Benim vücudumu cehennem azabından âzâd eyle ![]() SAĞ AYAK YIKANIRKEN OKUNACAK DUA "Allâhümme sebbit kademeyye ale's-sırâtı yevme tezillü fihi'l-akdâm ![]() Mânası: Allah'ım! bir takım ayakların kayacağı günde benim ayaklarımı Sırat üstünde sağlam tut ![]() SOL AYAK YIKANIRKEN OKUNACAK DUA "Allâhümme'c-al li sa'yen meşküren ve zenben mağfüren ve ticâreten len tebür ![]() Mânası: Yâ İlâhi! Bana beğenilmiş bir çalışma ver; günahlarımı bağışlanmış eyle ve bana kârlı ticaret nasip eyle ![]() ABDESTEN SONRA OKUNACAK DUALAR "Eşhedü en lâ ilâhe illâ'l-lah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resülüh ![]() Abdest bittikten sonra kıbleye karşı durulur ve bu dua, yani kelime-i şehadet okunur ![]() Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde, bunu okuyanın, "Sekiz cennetin istediği kapısından cennete gireceğini" haber vermişlerdir ![]() "Allahümma'ğ-fir li zenbi ve vessi'fi dâri ve barik li fi rizki ![]() Mânası: Yâ İlâhi! Günahımı afvet, evimde genişlik ve rızkımda bereket ihsan eyle ![]() Resülü Ekrem Efendimiz, "Bu dua her şeyi içine almıştır" buyurmuşlardır ![]() |
![]() |
![]() |
|