![]() |
Duanın Kabul Olması İçin Neler Yapmak Gerekir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Duanın Kabul Olması İçin Neler Yapmak GerekirDuanın Kabul Olması İçin Ne Yapmalı Dualar Nasıl Kabul Olur Duanın kabul edilmesi için gereken şartlardan bir kısmı aşağıda listelenmiştir: 1- Haram lokmadan sakınmalıdır! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Haramdan sakının! Midesine haram lokma girenin kırk gün duası kabul olmaz ![]() Sad bin Ebi Vakkas hazretleri dedi ki: Ya Resulallah, dua buyur da, Allahü teâlâ, benim her duamı kabul etsin! Cevabında buyurdu ki: (Duanızın kabul olması için helal lokma yiyiniz! Çok kimse vardır ki, yedikleri ve giydikleri haramdır ![]() ![]() Yine buyurdu ki: (Duanın kabul olması için iki şey gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() 2- İtikadı düzgün olmalıdır ![]() Bid’at ehlinin duaları kabul olmaz ![]() ![]() Âyet-i kerimenin, duanın tesir edebilmesi için, okuyan ve okunan kimsenin buna inanması ve okuyanın itikadının düzgün olması, Allah rızası için okuması, kul hakkından sakınması, haram yememesi ve karşılığında ücret istememesi şarttır ![]() 3- Uyanık kalble ve kabul edileceğine inanarak dua etmelidir ![]() Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Allahü teâlâya, kabul edileceğine tam inanarak dua ediniz! Biliniz ki, Allahü teâlâ gafil bir kalb ile yapılan duayı kabul etmez ![]() 4- Dualarım niçin kabul olmuyor dememelidir ![]() Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Allahü teâlâ, duanızı kabul eder ![]() ![]() İstenilen şeyin olmaması, duanın kabul olmadığını göstermez ![]() ![]() (Mümin dua edince, Allahü teâlâ, Cebraile, "Ben onu seviyorum, isteğini hemen yerine getirme!" Facir, [günahkâr] dua edince de "Ben onun sesini sevmiyorum ![]() ![]() Şu halde, duanın kabulünün gecikmesi zararlı değildir ![]() 5- Bela gelmeden önce çok dua etmelidir ![]() Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Sıkıntılı iken duasının kabul edilmesini isteyen, refah zamanında çok dua etsin!) [Tirmizi] Ebu İshak hazretlerinden dua istediler ![]() ![]() ![]() ![]() 6- Duaya hamd ve salevatla başlamalıdır ![]() Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Ey namaz kılan, acele ettin ![]() 7- Yalvararak dua etmelidir ![]() Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Gafil olan kalb ile yapılan dua makbul değildir ![]() Hazret-i Davud zamanında kuraklık oldu ![]() ![]() Âlimlerden biri şöyle dua etti: (Ya Rabbi, Kitabında kendimize zulmedenleri affetmemizi bildirdin ![]() ![]() ![]() İkinci âlimin duası da şöyle: (Ya Rabbi, Kitabında köleleri, azat etmemizi bildirdin ![]() ![]() Üçüncü âlim de şöyle dua etti: (Ya Rabbi, Kitabında, kapımıza gelen saili kovmamamızı, yüz çevirmememizi bildirdin ![]() ![]() ![]() Duaları kabul olarak rahmet yağdı ![]() 8- Sebeplere yapışmadan istemek kuru bir temennidir ![]() Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Çalışmadan dua eden, silahsız harbe giden gibidir ![]() 9- Günah işlemeyen dil ile dua etmelidir ![]() Peygamber efendimiz, (Allahü teâlâya günah işlemeyen dil ile dua edin) buyurdu ![]() ![]() 10- İsm-i a’zam ve esma-i hüsna ile dua etmelidir ![]() Sual: Gafletle dua etmektense hiç dua etmemek daha iyi değil mi? CEVAP Gaflet içinde olduğunu söyleyerek, duayı bırakmak doğru değildir ![]() ![]() Dua dinin direğidir ![]() ![]() ![]() (Allahü teâlâ, kendisinden bir şey istemeyene, dua etmeyene gadap eder ![]() Başka bir hadis-i şerifte, (Dua ibadettir) buyuruldu ![]() ![]() (Bana dua edin kabul edeyim ![]() ![]() ![]() Alıntıdır |
![]() |
![]() |
|