![]() |
Salavat Getirmenin Sevabı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Salavat Getirmenin SevabıSalavat Getirmenin Sevabı Allah Resûlü’ne bir sahabi; ‘bütün salavatımı senin için kılıyorum’ deyince, “Bu senin hem dünya, hem de ahiret ile ilgili işlerin için kâfidir” buyurmuştur ![]() Allah Resulüne salavat getirmek, en bereketli, en faziletli, saadeti dareyn için en faydalı ibadetlerden biridir ![]() ![]() ![]() İmam-ı Sehâvî, “el-Kavlu’l-bedî’ fi’s-salât ale’l-Habîbi’ş-Şefî” adlı eserinde salavat getirmenin fayda ve sevaplarını şu şekilde sıralamıştır: 1- Hataları örter, günahların bağışlanmasına vesile olur ![]() 2- Amelleri arındırır ![]() 3- Makam ve dereceleri yükseltir ![]() 4- Söyleyen kimse için istiğfar eder ![]() 5- Uhud dağı kadar veya ölçülerin en büyüğüyle sevap verilir ![]() 6- Endişe ve korkulardan kurtarır ![]() 7- Efendimizin şefaatini ve şahitliğini ve Allah’ın rıza ve rahmetini celbeder, gazabından emin kılar ![]() 8- Arşın gölgesine girmeyi sağlar ![]() 9- Havz, Sırat vb ![]() ![]() 10- Eli dar olanlar için sadaka yerine geçer ![]() 11- Meclisleri süsler ![]() 12- İtibarı artırır ![]() 13- Allah ve Allah Resulüne yakınlaşmayı sağlar ![]() 14- O bir nurdur ![]() 15- Kalpleri nifak ve kirden arındır ![]() 16- Muhabbeti artırır ![]() 17- Sahibi hakkında gıybet edilmesini önler ![]() 18- Allah Resulünün rüyada görülmesine vesile olur ![]() Daha uzunca sayılmış ![]() 1-Salat konusunda Allaha, Meleklere muvafakat edilmiş olur ![]() 2-Duaların kabülüne vesile olur ![]() 3-Şefaata vesile olur ![]() 4-Allahın salatına vesile olur ![]() 5-İnsanın unuttuğunu hatırlamasına vesile olur ![]() 6-Cimriliği önler ![]() 7-Meclisleri süsler ![]() 8-Konuşmalarda hitamı misk olur ![]() 9-İnsanın nurunu artırır, ahirette aydınlığa vesile olur ![]() 10-Sıkıntıların kalkmasına, devamlı bereketin yağmasına vesile olur ![]() 11-Hidayete vesile olur ![]() 12-Peygamberimize olan haklarımızın ödenmesine yardımcı olur ![]() 13-Bir duadır ![]() ![]() __________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
Salavat Getirmenin Sevabı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Salavat Getirmenin SevabıCenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de Peygamber Efendimiz (sav)’in hayatı üzerine yemin etmiş, yüce ismini, onun ismiyle birlikte zikretmiş ve zatı uluhiyyesine imanı, onun nübüvvetine iman şartına bağlamıştır ![]() ![]() Nitekim ayet-i kerimede: “Allah ve melekleri, peygamberi çok salat ederler, Ey müminler! Siz de ona salavat getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin ![]() ![]() İslamî âdâba göre dualarda, Allah’a hamd ve Rasulullaha salavat ile başlayıp yine onlarla nihayete erdirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Duâ sema ile arz arasında durur ![]() ![]() Hazret-i Ali (ra) kerremallahu vecheden şöyle rivayet olunmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ayet Peygamberimize (sav) nazil olunca kendisine selam verilmesini ashabına emretti, onlardan sonra gelenler de gerek Peygamber (sav)’in kabrini ziyarette, gerek ismi âlîleri anıldığı zaman ona selam vermekle memur olmuşlardır ![]() Salavatı şerife hakkında varid olan pek çok ehadisi şerifler mevcuttur ![]() 1- Her dua semaya çıkmadan memnudur ![]() ![]() 2- Yanında ben anıldığım halde üzerime salat etmeyen kişinin burnu yere sürtülsün ![]() 3- Kim bana bir kere salat ederse Allah ona on salat eder, onun on günahını siler, onun on kat derecesini artırır ![]() 4- Cebraile mülaki oldum da bana şöyle dedi: Sana müjde ederim Allah diyor ki: ‘Kim sana selam verirse Ben ona selam veririm ![]() ![]() 5- İnsanlardan bana en yakın olanı, bana en çok salavat getirendir ![]() 6- Her cimriden daha cimri olan adam ben yanında anılıp da üzerime salat getirmeyendir ![]() 7- Kim kabrimin yanında bana salat ederse ben onu işitirim ![]() ![]() 8- Cuma günü benim üzerime salatı çoğaltın, zira sizin salatınız bana o gün arz olunur ![]() 9- Allah’ın yer yüzünde seyahat eden melekleri vardır ![]() ![]() Peygamberimize Salavat getirmenin vücubiyeti 1- En az bir defa getirmek ![]() 2- Adet kaydetmeksizin çok getirmek ![]() 3- İsm-i şerifi her zikrettiğinde getirmektir ![]() 4- Her mecliste bir sefer getirmek ![]() 5- Namazda getirmek ![]() 6- Ömründe bir defa getirmek ![]() 7- Teşehhüdde yani ettehiyyatüyü okurken getirmek ![]() 8- Kade-i ahirede teşehhüdden sonra getirmek Salavat-ı Şerifenin müstehab olduğu anlar 1- Cuma günü ile Cuma gecesi, Cumartesi, Pazar ve Perşembe günleri ![]() 2- Sabah akşam, mescide girerken, çıkarken ![]() 3- Peygamberimizin kabrini ziyaret ederken 4- Safa ile Merve’de ![]() ![]() 5- İkamet edilirken duanın başında, ortasında ve sonunda 6- Bir yere toplanırken ve dağılırken, abdest alırken kulak çınlarken, bir şey unutulduğu vakit ![]() 7- Vaaz ve ilim neşrederken, hadis okuma başlarken ve bitirirken, sual ve fetva yazarken ![]() 8- Her hoca ve talebenin, hatibin, kız isteyenin evlenenin evlendirenin salavat getirmesi müstehabdır ![]() 9- Mühim işlerin başında, zikir zamanında, peygamberimizin ismini işittği zaman yahut ismi yazıldığı zaman ![]() 10- Abdest alırken, kulak çınlarken, aksırdıktan sonra ![]() (İbn-i Abidin 2/323) Ezcümle aleyhissalatü vesselam buyurmuştur ki: “Burnu sürtülsün o adamın ki yanında ben zikrolunmuşum da bana salavat getirmemiştir ![]() “Allah Teala bana iki melek müvekkel kıldı ben bir müslimin yanında anıldığımda bana salavat getirdi mi behemehal o iki melek ona Allah seni bağışlasın derler ![]() ![]() Bir müslümanın yanında zikrolundum da bana salavat getirmedi mi behemehal o iki melek Allah sana mağfiret etmesin derler ![]() ![]() Binaenaleyh Rasulullahın hali hayatında nasıl tâzim lazımsa, hali vefatında ism-i celili zikrolunduğunda dahi kemali tazim ve ihtiram lazımdır ![]() ![]() ![]() Salavat-ı şerife vesilesiyle pek çok mükafata nail olacağımız, hatta ahirette peygamberimizin şefaatına ecir ve mükafata vesile olacağı bellidir ![]() Sünnetsiz Kur’an’ı anlamak mümkün mü? Zamanımızda bazı kişiler sünnetsiz ve mezhepsiz biz Kur’an’ı anlarız ona göre amel ederiz deseler de bu mümkün değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Rasulüm de ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın ![]() Peygamberimiz (as) ise şöyle buyuruyor ![]() “Hiçbir kul, Ben kendisine ehlinden malından ve bütün insanlardan daha sevgili olmadıkça kamil iman etmiş sayılmaz ![]() Peygamberimiz (sav) bize Kur’an ve sünneti emanet etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allahümme salli ala muhammedin ve alihi ve sahbihi ve barik ve sellim ![]() |
![]() |
![]() |
|