![]() |
&Quot;Yandım!&Quot; Diyenlere İlaç Gibi.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() &Quot;Yandım!&Quot; Diyenlere İlaç Gibi..![]() Yûnus aleyhisselam’ı, Kur'an'daki kıssasını ve o meşhur duasını bilirsiniz elbet ![]() ![]() Ah ne müthiş bir duadır o, yüreği sarıp sarmalayan, serinleten ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aklı ve yüreği mi sadece? Hayır! O ikilinin emrindeki söz dinlemez her zerreyi, kulluğa iade eden ![]() ![]() Öyle muazzam bir dua işte, hep dilimde, hep yüreğimde ![]() ![]() Hep dostlara, “yandım!” diyenlere ilaç gibi sunduğum o muazzam iksir: “Lâilâhe illâ Ente subhânek innî kuntu minezzâlimîn” Yani; “Senden başka ilah yoktur ![]() ![]() Kur’an’ın 10 ![]() ![]() ![]() Yûnus aleyhisselam’ın kıssası Kur’an’da çeşitli yerlerde geçer; Saffat, Enbiya ve Kalem Sûreleri’nde de O’ndan bahsedilir ![]() ![]() ![]() ![]() Yunus aleyhisselam, halkı putperest olan Ninova Şehri’ne peygamber olarak gönderilmişti ![]() ![]() ![]() Maalesef sadece iki kişi ona imân etti ![]() ![]() Halbuki O’na Allah tarafından verilmişti o vazife ve O’nun izni olmadan ayrılmaması, sabretmesi gerekiyordu normalde ![]() ![]() "Sen Rabbinin hükmünü sabırla bekle ![]() ![]() ![]() Daha sonra Yûnus aleyhisselam, o kızgınlıkla Ninova'dan ayrılmak için bir gemiye biner ve Rabbin hoşnutsuzluğu neticesinde zincirleme ilahi bir kurgu halinde gelişen olaylara bakınız ki bundan sonra; Gemi batmaya yüz tutacak, bunun üzerine hafiflemesi için yolculardan birinin suya atılması gerekecek, kimin suya atılacağını tespit için kur'a çekilecek ve kur'a Yûnus aleyhisselam'a isâbet edecek ![]() ![]() ![]() ![]() İşte efendim orada, tam balığın karnında, o simsiyah 3 karanlığın aleyhinde birleştiği o vakitte hatasını anlar Yûnus aleyhisselam ![]() ![]() Kendini ve nefsini levmeder ![]() ![]() ![]() ![]() O âh ki nasıl bir âh, yanmak ki nasıl bir yanmak? Yer gök tesbih eder Yûnusca ve çağlar aşar sesi ![]() ![]() Çağ çağ dolaşır, şu bahtsız vakitlerde yüreğime ulaşır; “Lâilâhe illâ Ente subhânek innî kuntu minezzâlimîn” Senden başka ilah yoktur ya Rabbi! Seni birler, ancak seni tesbih ederim ![]() ![]() Bildim ya Rabbi Sensin en yüce! Sensin tapılmaya, ibadete en layık olan ![]() ![]() Tüm taptıklarımı sildim bak, kapına geldim ya Rabbi! Gözüm yaşlı, yüreğim mahzun, pişmanlıktan iki büklüm bedenim ![]() ![]() Ah ya Rabbi! Ben seni, bir an da olsa umursamayarak “ben!” dedim ![]() ![]() Ah ya Rabbi! Ben güya seni “Hiç”ledim, kendimi bilinmezlere attım ![]() Ah ya Rabbi yetiş! Ben nefsime zulmettim ![]() ![]() Ah ya Rabbim yetiş! Ben zalimlerden oldum ![]() ![]() Ben hiç utanmadım ya Rabbi, dairenden kendimi dışarı attım ![]() ![]() Ah ya Rabbi! Bana ne desen haktır, Ah ya Rabbi bu nedir ki?! Ne belalar yollasan müstehaktır! Ama bilirim ki Rahman’sın, Rahim’sin ![]() ![]() ![]() ![]() Bilirim ki Vedud’sun ya Rabbi! Tut n’olur, düşmesin şu serseri yüreğim! Bilirim ki Ğafur’sun, Tevvâb’sın, Afuv’sun ötesi yok ![]() ![]() Gözüm yaşlı yüreğim mahzun, iki büklüm bedenim ![]() ![]() Affet Allah’ım Affet beni ![]() ![]() Denizin karanlığından, Gecenin karanlığından, Balığın karanlığından, Sana, Nur’una, Affı’na, Kucağına sığınırım ![]() ![]() Her üçüne de hükmedensin Kudretli ve Hakim’sin ![]() ![]() Çektim elimi, yüreğimi sebeplerden, tüm taptıklarımı sildim kapına geldim ya Rabbi! Bilirim ki Vedud’sun ya Rabbi ![]() ![]() Gözüm yaşlı yüreğim mahzun, pişmanlıktan iki büklüm bedenim ![]() ![]() Affet Allah’ım n’olur affet beni ![]() ![]() Böyle içten, böyle pişman, böyle candan yakarınca hiç Affetmez mi Yaradan? Affetti ve bir bir kaldırdı karanlıklarını, selamet sahillerine ulaştırdı ![]() ![]() " Bunun üzerine duasına icabet ettik ve onu üzüntüden kurtardık ![]() Burada bir ihtar var Yûnus aleyhisselam’ın şahsında bize, çağlara: "Eğer tesbih edenlerden olmasaydı, kıyamete kadar onun karnında kalırdı" -Saffat- 143-144- Yûnus aleyhisselam’ın kıssasından alacağımız çok dersler var ![]() ![]() “Ben ne yaptım?!” demeli ![]() ![]() Hatamızı bilip, pişman olup, günahlarımıza tevbe etmeli, yürekten Allah’a sığınmalı ![]() ![]() O’nu tesbih etmeli, bol bol istiğfar etmeli ve Yûnus aleyhisselam’ın bu duasını Yûnusca okumalı: “Lâilâhe illâ Ente subhânek innî kuntu minezzâlimîn” İşte o zaman, bütün sebepleri elinde tutan, herşeye hükmü geçen Zat’ı bilip O’na yönelince aydınlanacak bizi sıkan boğan karanlıklar ![]() ![]() Bir bir çözülecek kör düğümler ![]() ![]() Olmaz sandıklarımız olacak, açılacak yollar ![]() ![]() Geceler gündüze dönecek, Bahar olacak kışlar ![]() ![]() Yûnusca okumalı ama Demek ki; Allah varsa gam yok, telaş yok ![]() ![]() Allah varsa umutsuzluk yok asla ![]() ![]() Öyleyse ey nefsim; Neden gidiyorsun ki başkasına? Hiç gücü yetmeyen oncasına? Hem zelil, hem de onursuz kulcasına?! O’na git! Ve ısrarla söyle kapısında iki büklüm: “Lâilâhe illâ Ente subhânek innî kuntu minezzâlimîn” Bak nasıl bir bir çözülecek kör düğümler ![]() ![]() Olmaz sandıkların olacak, açılacak yollar ![]() ![]() Geceler gündüze dönecek, Bahar olacak kışlar, biiznillah ![]() Muhabbetle efendim Ayşe Reşad |
![]() |
![]() |
|