![]() |
Sabır Duası |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sabır Duasısabır duası رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ “Ey Rabbimiz! Üzerimize sabır yağdır, ayaklarımızı sağlam bastır ve şu kâfir kavme karşı bize yardım et ![]() BAKARA-250 |
![]() |
![]() |
![]() |
Sabır Duası |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sabır DuasıMusa kavmine: "Allah'tan yardım dileyin ve sabredin ![]() ![]() ![]() ![]() Allah bir ayetinde "Kullarım Beni sana soracak olursa, muhakkak ki Ben (onlara) pek yakınım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O'dur ki, sizi karanlıklardan nura çıkarmak için size rahmet etmekte; melekleri de (size dua etmektedir) ![]() ![]() Sabrın Kuran ahlakını yaşamada ve Allah'ın hükümlerini yerine getirebilmede ne kadar önemli bir yeri olduğunu kavrayan müminler ise, her konuda olduğu gibi sabır konusunda da Rabbimizden yardım dilerler ![]() ![]() Kuran'da müminlerin, Allah'tan sabır istediklerini bildiren dualarına yer verilmiştir ![]() "Oysa sen, yalnızca, bize geldiğinde Rabbimiz'in ayetlerine inanmamızdan başka bir nedenle bizden intikam almıyorsun ![]() ![]() "Onlar, Calut ve ordusuna karşı meydana (savaşa) çıktıklarında, dediler ki: "Rabbimiz, üzerimize sabır yağdır, adımlarımızı sabit kıl (kaydırma) ve kafirler topluluğuna karşı bize yardım et ![]() Kuran'da yer alan müminlerin sabır duaları, aynı zamanda da, bu konuda Allah'tan ne kadar çok yardım dilememiz gerektiğini bize hatırlatan bir uyarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sabır Duası |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sabır DuasıPeygamber Efendimizin (sav) Taif 'de yaptığı sabır duası: Allah 'ım ! kuvvetimin tükendiğini Sana arzediyorum ![]() ![]() ![]() gücümün azaldığını, insanların gözünde küçük düştüğümü Sana şikayet ediyorum ![]() ![]() ![]() Ey Merhametlilerin En Merhametlisi ![]() ![]() Sensin ezilmişlerin Rabbi ![]() ![]() Sensin benim Rabbim ![]() ![]() beni kimlerin eline bıraktın_? bana gaddarlık yapan yabancıların eline mi_? yoksa, davamı ipotek edecek bir düşmana mı_? eğer Sen bana gücenmedinse, kesinlikle bunlara aldırmıyorum ![]() ![]() ![]() lakin iyiliğin beni rahatlatacaktır ![]() ![]() ![]() Senin nuruna sığınırım; karanlıkları aydınlatan nuruna, dünya ve ahiretimi kurtaracak nuruna ![]() ![]() ![]() gelecek gazabın, bana ulaşacak öfkenden kaçıp kurtulacak bir sığınak arıyorum ![]() ![]() ![]() Sana sığındım, yeter ki razı ol ![]() ![]() ![]() güç ve kuvvet Sendendir, yalnız Senden ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sabır Duası |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sabır DuasıSabır ruhun bir melekesidir, güzel bir huydur ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün faziletlerin anası, hayatta muvaffak olmanın ve kemale ermenin sırrı bu güzel özelliktir ![]() ![]() ![]() ![]() Sabrın sonu selamettir, başarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı sıkıntılar vardır ki, kulun irade ve gücünü aşar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kur ân-ı Kerim in yetmişten fazla ayetinde zikredilen sabır, insan tabiatına aykırı olan zorunlu hallere uymak ve güçlüklere karşı koymak demektir ![]() ![]() ![]() Mü minler, çoğu zaman sırf inandıkları için Allah düşmanlarının zulüm ve kötülüklerine hedef olurlar; çeşitli işkencelere uğrar, onlarla savaşmak zorunda kalırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbadetlerin nefsimize ağır gelen yönleri de sabırla hafifler ![]() ![]() ![]() “Her kim sabreder ve suç bağışlarsa, bu hareket arzu edilen en iyi işlerdendir” (eş-Şurâ, 42/43); “İçinizden mücahitleri ve sabredenleri belirtelim diye sizleri mutlaka imtihan ederiz ![]() ![]() Çoğu zaman insan nefsine uyar; Allah Teâlâ nın emirlerine uyup yasaklarından kaçınmak ona zor gelir, nefse hoş gelen fena arzularını tatmin etmek ister, iyilik ve faziletlerden kaçınır ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu durumda, insanın, kendisine zor gelse bile, iyi olanı, faydalı olanı seçmesi, sabır ve tahammülle onu yerine getirmeye çalışması çok güzel bir davranıştır ![]() Ayrıca insanlar hayat boyunca, bolluk veya yokluk içinde kalabilir, sağlıklı iken hastalanır, sel, deprem, yangın gibi felâketlerle karşılaşabilir; bütün bu durumlarda insanın en büyük dayanağı sabırdır ![]() ![]() ![]() Peygamberler sabrın en büyük örnekleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabrın sonu selâmettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber Efendimiz; “Sabır ve tahammül gösteren kimseyi Cenab-ı Hakk sabırlı kılar ![]() ![]() “Hoşlanmadığın şeye sabretmende büyük fayda vardır” (Ahmed b ![]() ![]() Ayrıca Cenab-ı Hakk şöyle buyuruyor: “Muhakkak sizi biraz korku, biraz açlık ve mallardan, canlardan, ürünlerden biraz eksiltmekle deneriz; sabredenleri müjdele” (el-Bakara, 2/ 155) ![]() Bu ve benzeri âyetlerden Allah Teâlâ nın insanları çeşitli sıkıntılara uğratarak imtihan ettiğini ve bu imtihanı sabredenlerin kazandığım öğreniyoruz ![]() Sabırla bütün zorluklar halledilmekte, her türlü engel aşılmaktadır ![]() ![]() Hz ![]() “Mü minin işi hayrete şayandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim için mutlaka hayırlı olduğuna inandığımız sabır, bütün peygamberlerin ortak sıfatıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Selam ve dua ile… |
![]() |
![]() |
|