08-06-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ey Rabbim-Ey Rabbimiz
Ey Rabbim-ey Rabbimiz
Kur’an-ı Kerim-de Rabbi ifadesi 67 kere geçmektedir Bi harfi cerriyle de 2 kere geçmektedir
-FELAK:”1-De ki: Felakın -yaratılıp meydana getirilmiş olan şeylerin-Rab'bine sığınırım ”
-NAS:”1-De ki: İnsanların Rab'bine sığınırım ”
-BAKARA:”126 Şunu da zikret ki: İbrahim, Rabbim! Burasını bir emin belde kıl, ahalisini Allah'a ve âhiret gününe îman etmiş olanları da meyvelerden rızıklandır, demiştir ”
-260 Ve o vakti de yâdet ki İbrahim, Yarabbi! Ölüleri nasıl dirilteceğini bana göster demiş, -Cenâb-ı Hak da- inanmadın mı?, diye buyurmuştu O da evet  İnandım, fakat kalbim mutmain olsun için demiş Allah Teâlâ: Kuşlardan dört tanesini tut da onları kendine çevir sonra her dağ üzerine onlardan birer parça at, sonra da onları çağır, sana koşarak gelirler ve bil ki Allah Teâlâ şüphe yok azizdir, hakimdir diye buyurmuştur ”
-ÂL-İ İMRAN:”35 Hatırla ki, İmranın eşi: Ey Rabbim! Ben karnımda olanı azadlı bir köle olarak sana adadım İmdi bunu benden kabul buyur Şüphe yok ki hakkiyle işidici sensin, kemâliyle bilici sensin, demişti
-36 Vaktaki çocuğunu dünyaya getirdi, dedi ki: Ey Rabbim! Ben onu kız olarak doğurdum Allah Teâlâ ise onun ne doğurduğunu daha ziyade bilir Halbuki erkek, dişi gibi değildir Ve ona Meryem adını verdim Ve ben onu ve onun zürriyetini koğulmuş olan şeytandan senin himayene ısmarladım
-38 O vakit Zekeriya' Rabbine dua ederek dedi ki: Ey Rabbim! Bana kendi tarafından pek temiz bir zürriyet bağışla Şüphe yok ki, sen duayı hakkiyle işitîcisin
-40 Dedi ki: Ey Rabbim! Bana bir oğul nasıl olabilir ki, bana hakikaten ihtiyarlık yetişti Eşim ise kısırdır Buyurdu ki, öyledir - Fakat- Allah Teâlâ dilediğini yapar
-41 Dedi ki: Ey Rabbim! Benim için bir alâmet kıl Buyurdu ki: Senin için alâmet, insanlar ile bir işaretten başka üç gün konuşamamandır Maamafih rabbini çokça zikret ve akşam, sabah namaz kıl
-47 Dedi ki Ey Rabbîm! Bana çocuk nereden olabilir! Halbuki bana bir insan dokunmamıştır Buyurdu ki, öyledir Allah Teâlâ neyi dilerse yaratır Bir şeyi murat edince ona sadece "ol" der, o da hemen oluverir ”
-MAİDE:”25 Dedi ki: Yarabbi! Şüphe yok ki, ben kendi nefsini ile kardeşimden başkasına sâhip olamam, artık bizim aramızla o fasıklar olan kavmin arasını ayır ”
-A’RAF:”143 Ne zaman ki, Musa bizim tayin ettiğimiz vakte geldi ve Rabbi onunla konuştu, dedi ki: Ey Rabbim! Bana varlığını göster sana bakayım -Cenab'ı Hak da- buyurdu ki: Sen beni katiyyen göremezsin Fakat dağa bir bak, eğer yerinde durabilirse sen de beni görebilirsin Hemen Rab'bi dağa tecelli edince onu parça parça etti Musa da baygın bir halde düşüp kaldı Vaktaki, ayıldı, dedi ki: Seni tenzih ederim, sana tövbe ettim ve ben imân edenlerin ilkiyim
-151 Dedi ki: Ey Rabbim! Beni de kardeşimi de bağışla ve bizi rahmetine kabul et Ve sen merhamet edenlerin en merhametlisisin
-155 Ve Musa kavminden yetmiş erkeği tayin ettiğimiz vakit için seçmişti Ne zaman ki, onları yıldırım yakaladı, dedi ki: Ey Rabbim! Eğer dilese idin onları ve beni daha evvel helâk ederdin Bizden bir takım beyinsizlerin yaptıkları şey sebebiyle bizi helâk eder misin? Bu ancak senin bir imtihanındır, bununla dilediğini saptırırsın ve sen dilediğini hidâyete kavuşturursun Sen bizim dostumuzsun, artık bizi bağışla ve bize acı! Sen bağışlayanların en hayırlısısın ”
-HUD:”45 Ve Nuh Rab'bine seslendi de dedi ki: Ey Rabbim! Şüphe yok, oğlum benim ailemdendir ve muhakkak ki, senin vâdin haktır ve hakimlerin hâkimi sensin
47 Dedi ki: Ey Rab'bim! Ben senden hakkında bilgim olmayan bir şeyi sormaktan şüphe yok ki, ben sana sığınırım ve eğer benim için mağfiret etmez ve beni esirgemezsen ben ziyana uğrayanlardan olurum ”
-YUSUF:”33 -Yûsuf- dedi ki: Rab'bîm! Benim için zindan, beni kendsine dâvet ettikleri şeyden daha sevgilidir Ve eğer beden onların hilelerini bertaraf etmez isen onlara meyleder ve câhillerden olmuş olurum
-101 Ya Rabbi! Muhakkak ki, sen bana mülkten verdin ve hâdiselerin bir kısım yorumunu bana öğrettin Ey göklerin ve yerin yaratıcısı! Benim dünyada da âhiretde de veliyyi nîmetim sensin Beni müslüman olarak öldür ve beni sâlihler arasına kat ”
-İBRAHİM:”35 Ve hatırla o zamanı ki, İbrahim demişti: Ey Rabbim! Bu şehri emniyetli kıl, ve benî ve oğullarımı putlara tapmaktan uzak bulundur
36 Ey Rabbim! Muhakkak ki onlar insanlardan bir çoklarını saptırdılar İmdi her kim bana tâbi olursa şüphe yokki, o bendendir ve kim bana isyan ederse artık muhakkak ki, sen çok yarlığayıcısın, çok esirgeyicisin
40 Ey Rabbim! Beni ve neslimden olanı da namazı devamlı kılanlardan eyle Ey Rab'bimiz! Ve duamı kabul buyur ”
-HİCR:”36 -Şeytan da- dediler ki: Ey Rabbim! Öyle ise kabirlerinden kaldırılacakları güne kadar bana mühlet ver
39 -Şeytan- dedi ki: Yarabbi! Beni azdırdığından dolayı ben de her halde onlar için yeryüzünde süsleyeceğim ve onların hepsini azdıracağım ”
|
|
|