![]() |
Su İçmenin Sünnetleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Su İçmenin SünnetleriSu İçmenin Sünnetleri ''Aile ve arkadaş ortamında eğer herkes susamış ise, uygun olan önce başkalarına suyu ikram etmektir ![]() 1- Suyu hızlı değil, yavaş içmek Hazret-i Ali (ra) bildirmiştir: Peygamber Efendimiz (asm): "Su içtiğinizde emerek (yudum yudum) için, ağzınıza dökercesine içmeyin" buyurmuştur ![]() 2- Suyu bir defada değil, iki veya üç defada içmek ve içerken içine nefes vermemek ![]() Ebu Katade (ra) bildirmiştir: Resul-i Ekrem Efendimiz (asm) buyurdu ki: "Sizden biriniz su içtiğinde su kabına üflemesin ![]() Ebu Said (ra) anlatmıştır: Resulullah Efendimiz (asm) buyurdu ki: "Su bardağını ağzından uzaklaştır, sonra nefes al ![]() 3- Suyu mümkünse oturarak içmek, mümkün değilse ayakta içmek Ebu Said el-Hudri, Resulullah’ın (asm) suyu ayakta dikilerek içmeyi yasakladığını bildirmiştir ![]() ![]() ![]() 4- Suyu sağ eliyle içmek ![]() İbn-i ömer (ra) bildirmiştir: Resul-i Ekrem Efendimiz (asm) buyurdu ki: “Biriniz yemek yediği zaman sağ eli ile yesin ![]() ![]() ![]() 5- Suyu içerken “Bismillahirrahmanirrahim” demek ![]() ![]() Ebu Hureyre (ra) uzunca bir hadisin sonunda bildirmiştir: "Resulullah (asm) sut kadehini aldı, Besmele çekti, içti ve ALLAH'a hamd etti ![]() ömer İbn-i Seleme (ra) bildirmiştir: Ben Resulullah'ın (asm) terbiyesinde bulunuyordum ![]() ![]() ![]() yakın olan taraftan ye" buyurdu ![]() 6- Suyu aile içinde de olsa ikram etmek İrbad bin Sariye (ra) bildirmiştir: ALLAH Resulü (asm) şöyle buyurdu: "Erkek hanımına su dahi içirse ondan sevap kazanır ![]() Aile ve arkadaş ortamında eğer herkes susamış ise, uygun olan önce başkalarına suyu ikram etmektir ![]() |
![]() |
![]() |
|