08-05-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kadınlar Da Misvak Kullanabilir Mi?
Kadının diş etleri zayıf olacağı ve misvaktan zarar görecegi gerekçesiyle misvağın kadın için sünnet olmadığı,(11 Hattâb es-Sübki el-Menhel 1/189) bunun yerine onun sakız çiğnemesinin uygun olacağı(12 SurunbiIâlî, Merâki'I-felâh (Tahtavı ile beraber) 54; Aynı yerde Tahtavı, kadınların sakızla emredilmediklerine dikkat çeker ) vs söylenmişse de, misvağı emreden ve öven hadîsler mutlaktır (kadın-erkek ayrımı yapmaz) Misvaktan hasıl olan faydalar, kadın için de, hattâ fazlasıyla matluptur Dişlerin zayıf olması, misvak kullanmamalarını gerektirmez Olsa olsa itina ile ve yumuşak misvak kullanmalarını gerektirir (13 es-Sübkî, a g k ) Aişe validemiz: "Efendimiz misvaklanır ve yıkamam için misvağını bana verirdi Ben de, kendim misvaklanır, sonra da yıkar ona verirdim" (14 Ebû Davûd, Taharet, 28 ) diye nakletmiştir ki, bu, hem kadınların misvak kullanabileceğine, hem de karı-kocanın birbirinin misvaklarını kullanabileceklerine bir delildir (15 es-Sübki, a g e , I/182) Misvağın bugün tibben de sabit o kadar çok faydası vardır ki, kadın bunlardan mahrum etmenin sağlam hiçbir gerekçesi yoktur
|
|
|