![]() |
Hakkını Helal Etmenin Fazileti!.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hakkını Helal Etmenin Fazileti!..Hakkını helal etmenin fazileti! ![]() ![]() Dinimizde kul hakkı pek mühimdir ![]() ![]() “Birisinin hakkını alan kimse, ölmeden önce, onunla helalleşsin! Paranın, malın geçmeyeceği kıyâmet gününe, üzerinde kul hakkı bulunarak gitmesin! Dünyâda yapmış olduğu ibâdetleri, orada hak sâhibine verilecektir ![]() ![]() Bir kimsenin, başkasına zarar vermesi, malını çalması ve yemesi, iftirâ etmesi, dövmesi, sövmesi, yaralaması, ücretsiz birinin çocuğuna iş gördürmesi, alay etmesi, gıybetini yapması, kalbini kırması, su-i zanda bulunması, eli ve dili ile eziyet etmesi kul haklarındandır ![]() Kul hakkının en mühimi hoca ve ana-baba hakkıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Kıyâmet günü hak sâhipleri, haklarını mutlaka alacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() İSLÂM AHLÂKININ TEMELİ Hüseyin bin Said hazretleri buyurdu ki: “Bir gümüş para kul hakkı olanın haccı kabûl olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kul hakkından kurtulmak için, hak sâhiplerinin hakkı ödenir, helalleşilir, ona iyilik ve duâ edilir ![]() ![]() ![]() Din büyükleri buyurdu ki: “Vefat etmeden, hayatta iken hakkını helal eden âhirette kazançlı çıkacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İslam âlimleri buyuruyor ki: “Ben haklıyım diyen herkes ahirette pişman olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatta iken hakkını helal edenlere ne mutlu ![]() ![]() ![]() “Vur yâ Ukâşe!” Peygamber efendimiz vefâtından birkaç gün önce sevgili Eshâbına buyurdu ki: -Benim üzerimde kimin hakkı var ise gelsin, hakkını alsın ![]() O anda hazret-i Ukâşe hemen ayağa kalkarak dedi ki: -Yâ Resûl! Siz bana bir gün şöyle elinizle vurmuştunuz, ben o hakkımı sizden almak istiyorum! Peygamber efendimiz buyurdu ki: -Gel yâ Ukâşe! Hakkını benden al! O anda bütün Eshâb-ı kirâm hayretle hazret-i Ukâşe’ye bakıyorlardı ![]() -Yâ Resûl! Siz bana gömleksiz olarak sırtıma vurmuştunuz! Hemen Peygamber efendimiz gömleğini sıyırıp buyurdu ki: -Vur yâ Ukâşe! Resûlullah efendimizin aşkıyla yanan hazret-i Ukâşe hemen Peygamber efendimizin mübârek sırtındaki “Nübüvvet Mührü”nü gâyet nâzikçe öpüp dedi ki: -Yâ Resûl! İşte benim maksadım bu idi ![]() Bu hâli gören Eshâb-ı kirâm, hazret-i Ukâşe’ye gıpta ettiler, imrendiler ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|