![]() |
Kur'andaki Ben Biz Gibi İfadelerin İzahı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'andaki Ben Biz Gibi İfadelerin İzahıKuranda ben, biz, o gibi ifadelerin kullanılışı hakkında ismail Hakkı Bursevi hazretleri buyuruyor ki: Sultanların dört türlü konuşma tarzı vardır: 1- Ben yaptım der ![]() 2- Biz yaptık der ![]() 3- Kendinden bahsetmeden (şunlar emredildi) der ![]() 4- Yalnız unvanı ile (Sultanınız size şunu emretti, şunlar size yasak kılındı) der ![]() ![]() ü teâlânın, bazen ben, bazen biz demesi, halkın aşina olduğu sultanlara mahsus bir hitap tarzıdır ![]() ![]() ![]() 1- Ben dediğine örnekler: a)Yalnız benden korkun ![]() Ben tevbe edenin tevbesini kabul ederim ![]() c)Kullarım beni sorarlarsa, bilsinler ki ben, onlara yakınım ![]() ![]() 2- Biz dediğine örnekler: a) Biz şükredenlerin mükafatını vereceğiz ![]() Biz kâfirler için perişan edici bir azap hazırladık ![]() c) Biz Cehennemi kâfirler için bir zindan yaptık ![]() 3- Kendinden bahsetmeden verdiği emirlere örnekler: a) Oruç size farz kılındı ![]() Evli kadınlarla evlenmeniz de haram kılındı ![]() c) Namaz, müminlere belirli vakitlerde farz kılınmıştır ![]() 4- üçüncü şahıs olarak bildirdiğine örnekler: a) ki sizi yarattı ![]() O Rab ki, yeri sizin için bir zemin, göğü de bir tavan yaptı ![]() c) O, yerde ne varsa hepsini sizin için yarattı ![]() ü teâlânın Ben demesi yüce zatına göre, Biz demesi, isim ve sıfatlarına göredir ![]() ![]() ![]() (Ruh-ul-Beyan c ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|