![]() |
Hatim Sevabı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hatim SevabıSual: Fıkıh kitaplarına saldırıp, cami duvarını kirletmekle meşhur biri, (Kur’anı hatmetmek diye, dinde bir şey yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() CEVAP Hatim; kelime olarak bitirmek, sona erdirmek ise de, fıkıhtaki manası, bir kişinin, Kur’ân-ı kerimi, baştan sona kadar okuyup bitirmesi demektir ![]() ![]() (Kur’an-ı kerimi hatmedene, altmış bin melek istiğfar eder ![]() (Kur’an-ı kerimi hatmedenin duası kabul olunur ![]() (Kur’an-ı kerimi hatmedenin, kabul edilen bir dua hakkı olduğu gibi kendisine Cennette bir ağaç da verilir ![]() (Hatim yapanın dünya veya âhiret için ettiği dua kabul olur ![]() (Hatmi okuyan ve dinleyenlerin duası kabul olur ![]() (Beş vakit namazdan sonra yapılan dua gibi, hatimden sonra yapılan dua da kabul olur ![]() (Hatim duası yapılan yerde hazır olan, ganimet dağılırken bulunan kimse gibidir ![]() ![]() ![]() (Ya Âişe, üç kere İhlas suresini okursan Kur’an-ı kerimi hatmetmiş gibi sevaba kavuşursun ![]() Hatmin dinde yeri büyüktür ![]() ![]() İmam-ı Rabbani hazretleri, Mektubat kitabında, (Ramazan-ı şerifte Kur’an-ı kerimi hatmetmek önemli bir sünnettir) buyuruyor ![]() İmam-ı Zahidi hazretleri buyuruyor ki: Hatim okutmak için, hâfız’a, 45 dirhemden az hediye vermek caiz değildir ![]() Hâfız, pazarlık etmeden, rızası için hatim okursa, okutanın hediye ettiğini alması caiz olur ![]() ![]() Kur’an-ı kerimi kırk günde hatmetmek müstehabdır ![]() ![]() ![]() ![]() Kur’an-ı kerimin hatmedildiği yere rahmet yağar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kur’an-ı kerimi Fatiha’dan başlayıp Fil suresine veya İhlas suresine kadar okuyup, sonra olan birkaç sureyi başkasına okutsa, o da birinciye vekil olarak kalan sureleri okursa, Kur’an-ı kerimi başından beri okumuş olan, hatmetmiş olmaz ![]() ![]() ![]() Bu kadar vesikaları inkâr edip hatim diye bir şey yok demek akıl ve ilim işi değildir ![]() |
![]() |
![]() |
|