Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kıyafetleri, yeniçeri

Yeniçeri Kıyafetleri

Eski 08-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yeniçeri Kıyafetleri

SA Arkadaşlar ;

Çok sevdiğim bir olayı sizinle paylaşmak istedim

19 yüzyılda Almanya’nın Mülheim şehrindeki Ren Nehri’nin bir yakasında Almanlar , öbür yakasında Fransızlar oturuyordu

Fransızlar , her sene nehrin Almanlardaki kısmına geçip mahsulün tümünü toplayıp götürüyor

O sıralar , birliğini temin edemeyen güçsüz Almanlar ise buna fazla ses çıkarmıyorlardı tabii Bir sebe çareyi , durumu Osmanlı sultanına yazıp imdat istemekte buldular

Mektupta şöyle denmektedir :

"Fransızlar her sene bize zulmediyor, mahsulümüzü elimizden alıyorlar Siz ki dünyaya adını veren imparatorluğun sultanı , İslamiyetin de halifesi siniz Bizi şu zulümden kurtarın Asker gönderin mahsulümüzü bu sene olsun toplama imkanı sağlayın

Çöküş faslına girdiği bir zamana denk gelen yardım isteğini inceleyen padişah , asker göndermeyi gerekli görmez , yalnızca asker elbisesi göndermeyi kafi bulur ve cevap olarak bir mektupla beyaz elbise dolu üç çuval yollanır

Şaşkına dönen Almanlar çuvalları alıp mektubu okurlar:

" Fransızlar korkak ademlerdir Onlara yeniçeri göndermemize gerek yoktur Yeniçeri elbiselerini görmeleri kafidir Çuval içindeki Osmanlı elbiselerini adamlarınıza giydirin Mahsul zamanı , nehrin yakın yerlerinde dolaştırın Karşıdan gören Fransızlar için bu kafidir "

Bağ bahçe sahipleri Osmanlı askerinin kıyafetini hemen kapışırlar Hasat vakti büyük bir heyet yeniçeri kıyafetlerini giyip , nehir kıyısında dolaşmaya başlarlar

Ertesi gün gelen haber Almanların sevinç çığlıkları atmasına neden olur :

" Osmanlılardan imdat geldiğini düşünen Fransızlar , korkudan köylerini de terk ederek iç kesimlere doğru kaçmaktadırlar Mahsulünüzü rahatça toplayabilirsiniz , zulüm sona ermiştir "

Bu olay , Mülheim’lıların gönüllerinde taht kurmuştur Giydikleri yeniçeri kıyafetlerini Mülheim’a bağlı Karls Müzesi’ne koyup ziyarete açarlar

Şehrin en yüksek binasına da Osmanlı bayrağı asarlar Ayrıca , halen olayın yıl dönümünde karnaval düzenleyip hadiseyi temsilen kutlarlar

Sadece Kıyafetlerimiz Almanyayı zulümden kurtarıp Fransızları köylerini terk etmelerine yetmiştir

eski gücümüzü tekrardan nasip eder ve bizleri aracı kılar inş

alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com