![]() |
Fatih Sultan Mehmed’Ten Muhteşem Sözler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fatih Sultan Mehmed’Ten Muhteşem SözlerSultan İkinci Mehmed henüz yedi ![]() ![]() ![]() “Hedefini tespit etmelisin ![]() Önce hedef belirlendi: “Kostantiniyye mutlaka fethedilecektir ![]() Ak Şemsüddin hedef tespitinden sonrasını da söyledi: “Dağ ne kadar yüksek olursa olsun yol onun üzerinden geçer ![]() ![]() “Hocam ya şartlar elverişli olmazsa?” diye sordu ![]() “Şartlara teslim olmazsan şartlar değişir sana teslim olurlar ![]() ![]() ![]() Ve günü gelince çocuk yaşına bakmadan Bizans’ın fethini düşünmeye başladı ![]() Çandarlı Halil Paşa gencecik padişahın niyetini duyar duymaz telaşlandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün hışımla genç padişahın huzuruna girdi ve selamı bile unutup sordu: "Sen ümmet-i Muhammed’i hisar önünde telef etmek mi istersin?" Genç Hünkâr baba yadigârı Sadrazamının öfkelenmesinin sebebini az çok tahmin etmişti ![]() “hangi sebepten ümmet telef olurdur koca vezirum?” “Bizans’ı feth etmeğe and vermişsin ![]() “Beli and verdik ![]() “Elbette!” diye cevap verdi Sadrazam konuşurken uzunca sakalı titriyordu: “Elbette ki mahzuru var olmayacak duadır ki akl-ı selim olmayacak duaya hiç bir vakit amin dimez ![]() Sultan İkinci Mehmed gülümsedi: “hangi duayı kabul edeceğini ancak Hak Tealâ bilür ![]() ![]() Kalktı Sadrazamına doğru birkaç küçük adım attı ![]() “Her daim dimez misin ki kul kısmı gaza yolunda elinden geleni yapmakla mükelleftur ![]() ![]() ![]() ![]() “Nereden belli ki?” “Doğru henüz belli değil ![]() ![]() ![]() Koca Sadrazamın aklı bu işe bir türlü yatmıyordu ![]() ![]() “Baban alamadı ondan öncekiler de alamamıştı sen nasıl alacaksın?” dedi hafiften alaycı ![]() Genç hükümdar hışımla pencereye döndü ![]() ![]() ![]() ![]() Yüreğine ince bir sızı girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat şartlara teslim olmayacaktı ![]() “Bak a vezirim” diye söze başladı öfkesini tereddüdüne sarıp yutkunarak; “ben ne babama benzerim ne babamdan öncekilere ![]() ![]() ![]() İhtiyar Sadrazam tezini savunma kararlılığı içinde tek geri adım atmadı: “O zaman bil ki bunun mes’uliyeti tamamiyle sana aittur çünkü akıbeti hayır görmüyorum ![]() ![]() Padişah ilk defa öftkelendi: “Hırs değil iman! ![]() ![]() ![]() “Elinde olanla yetinsene ![]() “Elimdekiyle yetinirsem elimde olan da gider Çandarlı ne belledin ![]() ![]() ![]() Çandarlı çıkmak için toparlanırken: “Ben söylemiş olayım Hak Tealâ ve kulu nezdinde mes’uliyetten kurtulayım da sen yine ne ki istersen yap padişah sensin ![]() “Şükrolsun biz padişah-ı cihanız ve Kostantiniyye’yi feth edeceğiz ![]() “İmkânsız” diye dudak büzdü Çandarlı Halil Paşa ![]() “Neden koca vezir?” “Çünkü surlar çok muhkemdir muhkem surları yıkacak cesamette (büyüklükte) topumuz yoktur ![]() Genç hükümdarın karşısına yine şartlar ve sebepler çıkmıştı ![]() ![]() “Surları yıkacak toplar günün birinde yapılacak mı?” “Evet” dedi Sadrazam “günün birinde herhal yapılır ![]() Genç hükümdar kükredi: “İşte bu gün o gündür vezirim! Topları kullanarak surları tar ü mar edecek Padişah da karşında duruyor ![]() Ne demişti Ak Hoca: “Şartlara teslim olmazsan şartlar değişir sana teslim olurlar ![]() ![]() ![]() Şartlar değişti Bizans teslim oldu çünkü rahmet inmişti ![]() Bizans İmparatoru Konstantin Dragazes’in hizmetinde Macar asıllı bir top dökümcüsü (mühendis diyebiliriz) vardı: Urban Usta ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ANLATSAN İNANMAZLAR OĞUL, MASAL DERLER MASALA İNANMAZLAR,MASALI YALNIZCA DİNLERLER SANKİ HAKİKATI BİLİRMİŞ GİBİ ![]() ![]() ![]() SANKİ HAKİKATIN SIRRINA ERMİŞ GİBİ ![]() ![]() "MASALA İNANMAYAN GERÇEĞE İNANIR MI?" alıntıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|