Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çünkü, hazırlıklı, yakındır, ölümün

Hazırlıklı Ol! Çünkü Ölümün Yakındır ..

Eski 08-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hazırlıklı Ol! Çünkü Ölümün Yakındır ..

Sultan Murad Han, vefatından önce bir gün gezmeye çıkmıştı Bir köprünün başında bir dervişe rastladı Selam verdi Derviş, yaklaşıp:

-" Hey Pâdişâh'ım! Tövbeye niyetlen, çünkü vaden yakındır!" dedi Pâdişâh, dervişe teşekkür edip, dualarda bulundu Sultan Murad Han, kendisine ölümünü hatırlatanı çok sever, Allâhü Teâlâ'nın rızası için yapılan nasihatleri can kulağı ile dinlerdi Yanında bulunan İshak Bey'e, dervişi sordu Emir Sultan'ın müridlerinden olduğunu söyledi Emir Sultan adını duyan Pâdişâh:

-" Bunda bir hikmet var" dedi Tövbe-i nasuh eyledi Yanındaki bey ve paşalarına dönüp:" Yarın mahşer gününde şahidim olun İşte bütün günahlarıma tövbe ediyorum" dedi Dervişe de izzet ve ikramda bulundu Geriye dönüp sarayına geldi Daha kapıdan girerken başına bir ağrı düşüp hastalandı Her müslüman gibi hazırladığı vasiyet nâmesini çıkardı Veziri Çandarlı'ya verdi Vasiyetnamesinde, kendisinden sonra oğlu Mehmed'in (Fâtih'in) sultan, Çandarlı'nın vezir olmasını arzu ediyordu Vefat edince Bursa'ya götürülmesini ve orada medfun olan büyük oğlu Alaeddin Ali'nin yanına defnini istedi

-" Vücudumu doğrudan doğruya toprağa koyun Cenab-ı Hakk'ın rahmeti, yağmuru üstüme yağsın Hükümdarlar gibi üstüme kubbe yapmayın Mezarımın çevresinde Kur'an-ı kerim okuyanların oturması için yerler yapmanız yeter Cuma günü defnolunmak arzumdur" dedi Mekke ve Medine fukaralarına gönderilmek üzere ve türbesi için kendi öz malından bir miktar para ayırdı Vasiyetinin sonuna doğru da şöyle dedi: " Ve dahi vasiyet eyledük ki: Bir yakut yüzüğümüz vardır, bir yanında deliğü olup, 95000 akçeye alınmıştı Vezni (ağırlığı) bir miskalden ziyadedir Anı (yüzüğü) şatolar ve kabrimiz yanında Kur'an-ı kerim tilavet idenlere sarf ideler Tâ ki, tükeninceye dek Ve dahi vasiyet ederim ki: Bir elmas taşlı yüzüğümüzü dahi satıp, günde 70 bin kerre (Kelime-i tevhid) okutalar Bir nice yedi gün buna devam edeler Badehu satıp borcumuzu ödeyeler "dedi Vezirlerini şahid tutup, herbirine imzalattı Üç gün hasta yattıktan sonra vefat edip, Hakk'ın rahmetine kavuştu

Ömer Faruk Yılmaz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com