![]() |
Öğrencilerinden Biri Mevlanaya Sormuş: |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Öğrencilerinden Biri Mevlanaya Sormuş:ÖĞRENCİLERİNDEN BİRİ MEVLANAYA SORMUŞ: Efendim, bu 4 kapı meselesini ben pek anlayamıyorum ![]() - "Şimdi bak, karşı medresede dersini çalışan dört kişi var ve hepsi rahlelerine eğilmiş ![]() ![]() *** • Öğrenci gitmiş, birincinin ensesine bir tokat akşetmiş ![]() ![]() ![]() • Yaradana güvenip ikinciye de bir tokat akşetmiş ![]() ![]() ![]() • Öğrenci devam etmiş, üçüncüye de bir tokat atmış ![]() ![]() • Dördüncü, tokadı yemesine rağmen hiç oralı bile olmadan çalışmasına de ![]() ![]() Mevlana; "İşte sana istediğin örnekler - Birinci, şeriat kapısını geçememiş biri idi ![]() Şeriatta kısasa kısas olduğu için, tokadı yiyince kalktı, aynısını sana iade etti ![]() - İkinci, tarikat kapısındadır ![]() ![]() "Sana kötülük yapana bile iyilik yap" ![]() Onun için döndü, oturdu ![]() - Üçüncü, marifet kapısına kadar gelmiştir ![]() İyinin ve kötünün tek Yaradandan geldiğini bilir, inanır ![]() Yaradan bu kötülüğe hangi iblisi alet etti diye merakından şöyle bir dönüp baktı ![]() - Dördüncü, hakikat kapısını da geçmiştir ![]() ![]() Onun için dönüp bakmadı bile Tasavvuftaki 4 Kapı ![]() |
![]() |
![]() |
|