Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye > Kıssadan Hisse

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ada, balık, büyük, düşen

Ağa Düşen Büyük Balık

Eski 08-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ağa Düşen Büyük Balık

Ağa Düşen Büyük Balık

Büyük veli Bişr-i Hafî Hazretleri’nin (ö227/841) çevresinden Mansur Sayyad anlatıyor:

Bayram namazından dönen Bişr bana uğramıştı Ona:

– Ey Bişr! Evde ne unumuz var ne de ekmek, dedim Dedi ki:

– yardım istenendir Balık ağını al da kanala gel

Ben de ağı yüklenip gittim Bişr yanıma geldi ve:

– Abdest al da iki rekât namaz kıl, dedi Öyle yaptım

– Bismillah diyerek ağını suya at, dedi

Ben de söylediği gibi ağı suya salıverdim Ağın içine hemen ağır bir şey düşüverdi Bir tuğla olduğunu sanmıştım Dedim ki:

– Ey Ebu Nasr (Bişr), bana yardım et, ağın yırtılmasından korkuyorum

Birlikte ağı çektik Tuğla olduğunu zannettiğim ağırlık kocaman bir balıkmış meğer Bişr dedi ki:

– Onu sat, çoluk-çocuğunun ihtiyacı olan şeyleri alıver

Sonra balığı alıp şehre girdim Eşeğe binmiş bir adam önüme çıktı Balığın fiyatını sordu On dirheme (gümüş para) satacağımı söyledim Bana on dirhem sayıp verdi O parayla ihtiyacım olan yiyecek türü şeyleri satın alarak eve götürdüm Sonra ev halkına dedim ki:

– İki pide ayırın Biraz da helva koyun Bişr’e götürüp vereyim

Sonra Bişr Hazretleri’ne gittim, kapıyı çalıp kim olduğumu söyledim

– Kapı açık, yanındakileri koridora bırak da içeri gir, dedi Dediğini yaptıktan sonra ona şunları söyledim:

– Ey Ebu Nasr! Çocuklar için bir şeyler pişirdim, birlikte yedik Sana da iki pideyle helva getirdim

Bişr-i Hafî Hazretleri şunu söyledi:

– Ey Mansur! Eğer içimizde böyle bir karşılık görme (menfaat arzusu) olsaydı, o büyük balık ortaya çıkmazdı Sen git de onu ailenle birlikte ye

Bişr-i Hafî bir sözünde “Nefsini tanıyana, övme zarar vermez” demiştir Ölümünden sonra Bişr Hazretleri’ni rüyada gören birisi onun halini sormuş:

– Tealâ beni ve cenazemi takip eden herkesi bağışladı, demiştir

Kaynak: İbnü’l-Esir, el-Muhtar min Menâkıbi’l-Ahyâr (el-Ayn 2003), 1/470-72; İbnü’l-Mülakkın, Tabakâtü’l-Evliya (Kahire 1973), s115

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com