![]() |
Ağa Düşen Büyük Balık |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ağa Düşen Büyük BalıkAğa Düşen Büyük Balık Büyük veli Bişr-i Hafî Hazretleri’nin (ö ![]() Bayram namazından dönen Bişr bana uğramıştı ![]() – Ey Bişr! Evde ne unumuz var ne de ekmek, dedim ![]() – yardım istenendir ![]() ![]() Ben de ağı yüklenip gittim ![]() – Abdest al da iki rekât namaz kıl, dedi ![]() ![]() – Bismillah diyerek ağını suya at, dedi ![]() Ben de söylediği gibi ağı suya salıverdim ![]() ![]() ![]() – Ey Ebu Nasr (Bişr), bana yardım et, ağın yırtılmasından korkuyorum ![]() Birlikte ağı çektik ![]() ![]() – Onu sat, çoluk-çocuğunun ihtiyacı olan şeyleri alıver ![]() Sonra balığı alıp şehre girdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – İki pide ayırın ![]() ![]() ![]() Sonra Bişr Hazretleri’ne gittim, kapıyı çalıp kim olduğumu söyledim ![]() – Kapı açık, yanındakileri koridora bırak da içeri gir, dedi ![]() – Ey Ebu Nasr! Çocuklar için bir şeyler pişirdim, birlikte yedik ![]() ![]() Bişr-i Hafî Hazretleri şunu söyledi: – Ey Mansur! Eğer içimizde böyle bir karşılık görme (menfaat arzusu) olsaydı, o büyük balık ortaya çıkmazdı ![]() ![]() Bişr-i Hafî bir sözünde “Nefsini tanıyana, övme zarar vermez ![]() ![]() – Tealâ beni ve cenazemi takip eden herkesi bağışladı, demiştir ![]() Kaynak: İbnü’l-Esir, el-Muhtar min Menâkıbi’l-Ahyâr (el-Ayn 2003), 1/470-72; İbnü’l-Mülakkın, Tabakâtü’l-Evliya (Kahire 1973), s ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|