Kim Ölüme Hazırsa... |
08-05-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kim Ölüme Hazırsa...Kim ölüme hazırsa Adiyy bin Müsafir hazretleri, bir sohbetinde; - Kim ölüme hazırsa, öldüğünde, kabri Cennet bahçesi olur Kim de ölümü hiç hatırlamıyorsa, onun kabri Cehennemden bir çukur olur, buyurdu Şöyle devam etti: - Ey insanoğlu! Biri sana; “Ne mübareksin” dese, başkası da; “Ne kötü adamsın” dese, birinci sözden daha çok hoşlanıyorsan, bil ki, kötü birisin Çünkü iyi insan, kendini iyi bilmez, her işini kusurlu, noksan ve bozuk görür, buyurdu Ve ekledi: - Hatta o, kendini her müminden fena bilir Aynaya baktığında, kendinden iğrenir - Kötü insan nasıl olur efendim? dediler - Kötü insan, kendini iyi görür, amellerini beğenir Biri onu övse, sevinir, kötülese üzülür “BEN” DEMEK, BİD’ATTİR Bir gün de sohbetinde; - Kardeşlerim, “Ben” demek bid’attir Bid’at ehli ise Cehennemin köpekleridir, buyurdu Sordular: - Ben demekten murat, kendini beğenmek mi efendim? - Evet Bid’atlerin başı, “Ben” demektir “Ben bilirim, ben yaparım” demek, ne kadar çirkindir BİRİNCİ VAZİFEMİZ Bir gün de sevdiklerine; - Birinci vazifemiz, dînin emirlerine uymaktır, buyurdu Fakat buna maniler var - Ne manisi efendim? dediler - İnsanın dışında şeytan ve kötü arkadaş, içinde ise kendisi - Kendisi mi efendim? - Evet En büyük engel, insanın kendisidir Yâni kendi nefsidir Nefse uymak en büyük engeldir Menkıbeler Abdüllatif Uyan |
|