Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye > Kıssadan Hisse

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
korkmayanlar, kınanmaktan

Kınanmaktan Korkmayanlar

Eski 08-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kınanmaktan Korkmayanlar

Kınanmaktan Korkmayanlar

Şeyhlerden biri (Ebu Tahir Haremî) bir gün eşeğe binmişti Merkebin yuları müritlerinden birinin elindeydi Böyle pazarda ilerlerken adamın biri: "Bu şeyh zındıktır!" diye bağırdı Bu sözü işiten mürit üzüldü ve şeyhin dervişi olmanın gayreti ve şevki ile böyle bağıran adama taş atmaya teşebbüs etti Derken, pazardaki herkes ne oluyor diye telaşa kapıldı Ebu Tahir Haremî Hazretleri sıkıntıda kalan müridinin kulağına eğilerek dedi ki:

- Eğer sesini keser ve susarsan sana öyle bir şey anlatacağım ki bu sıkıntı ve üzüntüden kurtulacaksın

Bunun üzerine mürit kendini toparladı, şeyhi ile birlikte tekkeye döndü Şeyh bir sandığı açtı, içindeki dürülü mektupların hepsini müridinin önüne koydu ve ona dedi ki:

- Bak, herkes bana bir mektup gönderir ve her biri bana bir ünvan, bir lakapla hitap eder Kimi şeyh ve imam lakabını, kimi yalnızca şeyh ünvanını, biri zahit şeyh payesini, bir diğeri Haremeynin şeyhi veya buna benzer ünvanları layık görür Ben bütün bunlardan hiçbiri değilim Mektup yazanlardan her biri kendi inancına göre bir söz söylemiş, bana bir lakap vermiştir Eğer o biçare de kendi inancına göre konuşmuş ve bana bir lakap takmışsa, bunda kavga çıkarmayı gerektirecek ne var ki?

Bayezid Bistamî Hazretleri (ö234/848) hakkında şöyle bir menkıbe vardır: Bir sene Hicaza gidince Bayezid geldidiye ilan edilmiş Bunun üzerine bütün halk onu karşılamaya gitmiş, izzet ve ikram ile şehre getirmişler

Bayezid Hazretleri bu karşılamanın meşguliyetine dalınca fikri ve hâli dağıldı Hâl değişikliğinden kurtulmak için heybesinden bir ekmek çıkardı, yemeye başladı

Bir Ramazan günüydü Bunu gören halk derhal kendisinden uzaklaştı (Halbuki seferî kimsenin oruç bozup kaza etme ruhsatı vardır) Bunun üzerine Bayezid Hazretleri, sohbetinde bulunan yakın müritlerine dedi ki:

- Görüyor musunuz, (görünüşte) şerî bir meseleyi terkedince beni de nasıl terkettiler?

Hucvirî (terc) Süleyman Uludağ, Keşful-Mahcub (İst 1982), s146-47

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com