Cüneyd Bağdadî Ve İblis |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Cüneyd Bağdadî Ve İblisCüneyd Bağdadî ve İblis Serî es-Sakatî Hazretleri (ö 251/865) hayatta iken, başta gelen müridi Cüneyd Bağdadî Hazretlerine (ö 297/909) halka vaaz ve nasihatta bulunması teklif edilmiş, fakat o Mürşidimin bulunduğu yerde ben konuşamam!diyerek bu teklifi geri çevirmişti Bir gece rüyasında Rasulullah Aleyhisselamı gördü Rasulü ona şöyle diyordu:- Ey Cüneyd, halka söz söyle Zira senin sözün halkın kalbine rahatlık ve ferah verir Tealâ senin sözünü insanların kurtuluşuna bir sebep kılmıştır![]() Cüneyd Bağdadî uyanınca gönlünden geçti ki, Benim derecem üstadım Serîninkini geçmiştir Zira bana doğrudan Rasulullah Efendimizden davet ve irşat emri geldi Sabah olunca Serî Hazretleri, Cüneyd Hazretlerine bir müridini göndererek ona şu haberi iletti:- Müritler rica ettiler, onlara nasihat etmedin Bağdat şeyhlerinin aracılığını da geri çevirdin Bu konuda ben de bir pusula gönderdiğim halde yine konuşmadın Şimdi emir Peygamber Aleyhisselamdan geldi Artık O'nun fermanına kulak ver!Cüneyd Bağdadî Hazretleri diyor ki:Bu hadise üzerine anladım ki, üstadım Serînin derecesi benim derecemden üstündür Zira o benim sırlarıma aşina bulunmaktadır Ben ise onun hallerinden habersizim![]() Cüneyd Hazretlerinden nakledilmiştir: Bir zamanlar İblis aleyhillâneyi görmek istemiştim Bir gün bir ihtiyar suretinde yanıma geldi Onu görünce içimi sıkıntı kapladı Koca herif, sen kimsin ki sıkıntıdan sana bakamıyorum? dedim Görmeyi arzu ettiğin kimseyim dedi![]() Ey lânetli, Ademe secde etmene engel olan neydi? dedim Ya Cüneyd, tan başkasına secde etmemi nasıl düşünebilirsin!demesin mi? Bu söz beni hayrete düşürmüştü ki, içime ( tan) şöyle bir nida geldi:Söyle ona: Yalan söylüyorsun Sen iyi bir kul olsaydın, ın (secde) emrinin dışına çıkmazdın İblis içimden ses veren bu nidayı duydu Ey Cüneyd, vallahi yaktın beni!diyerek bir çığlık attı ve gözden kayboldu![]() Keşful-Mahcub, s 230-31 |
|
|
|