Her Kim Bu Tatlıdan Üç Lokma Yerse... |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Her Kim Bu Tatlıdan Üç Lokma Yerse...[size="4"][/b] Her kim bu tatlıdan üç lokma yerse ![]() ![]() ![]() Dindar, yaşlı ve sevimli bir dostu ziyarete gitmiştik Ben, hüsn-i hat merakım dolayısıyla duvarlardaki eski-yazı levhalarını incelerken, bir levha özerinde ilgi çekici ve hoş bir ilâç târifnâmesine rastladım, ilâcın hazırlanışı şöyle: TEVBE kökü, İSTİĞFAR yaprağıyla karıştırılacak; GÖNÜL havanına konulup, TEVHİD (La ilahe illaLLah) tokmağı ile güzelce dövülecek; İNSAF eleğinden geçirildikten sonra, GÖZYAŞI ile hamur kıvamına getirilecek; ŞEVK ateşiyle pişirilecek; MUHABBET balı katıştırılıp, karıştırılacak Böylece hazırlanan ilâcın, KANAAT kaşığı ile sabah-akşam, gece-gündüz alınması gerektiği ve her türlü derûnî-mânevi rahatsızlığı iyileştirdiği belirtilmiş Bu ilâç târifnâmesi bize, 15 yüzyılda yaşayan Hatiboğlu Muhammed?in Ferahnâme?sinde gördüğümüz başka bir tarifnâmeyi hatırlattı Onun hikâyesi de şu: Ebû Alî adlı bir kişi der ki : ?Basra şehrinde bir vali olduğunu söylediler; görmek ve ziyaret edip duasını almak niyetiyle Basra?ya gittim Bazı kimselere yerini sordum: ?-Az önce mezarlık tarafına çıktı ? dediler Arkasından gittim Beni görünce acele ile mezarlığın mescidine girdi, kapısını kapadı Kulağımı kapıya dayadım Şöyle niyaz ediyordu: ?İlâhî! Seni arzulayanlar halktan, şöhretten, gösterişten kaçtılar; sırf sana rağbet ettiler Sana müştak olanlar halktan ayrı durmuşlar, tenhalarda seni zikretmişlerdir Bana da senden başkası gerekmez ? Ben, kendisine bir hizmette bulunmak, istiyordum; seslendim: - Biraz tatlı getirsem yer misin? dedim; - Sen bilirsin, dedi Döndüm hâlis şekerden makbul cins bir tatlı getirdim, önüne koydum - Ben böyle tatlı istemiyordum ki, dedi - Peki, senin istediğin nasıl bir tatlı? dedim İçini çekerek şöyle cevap verdi: - İTAAT ve İBADET hurmasını alır, içinden KİBİRLİLİK çekirdeğini çıkarır, KULLUK ve HİZMET unuyla karıştırırsın; ayrıca BELÂ ve MİHNET yağına, RIZA ve TESLİMİYET zağferânını katar, TEVAZÛ ve MESKENET tenceresinde hepsini birlikte koyar, üzerlerine SAFA balını dökersin ![]() Altına İŞTİYAK ateşini yakar, İHTİYAT kepçesiyle ağır ağır karıştırıp pişirdikten sonra, ŞÜKÜR tabağına koyarak önüme getirirsin ![]() ![]() İşte benim istediğim tatlı bu Her kim bu tatlıdan üç lokma yese, göğsüne şifa, gönlüne nur olur, canına rahatlık gelir !PROF DR ESAD COŞAN zaman/ailem |
|
|
|