![]() |
Harika Bir Kıssa |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Harika Bir KıssaHARİKA BİR KISSA Başka dua bilmez misin Bir şahıs, Harem-i Şerîfin kapısında, Ey doğrulara yardım eden, haramlardan kaçınanları koruyan Allâhım! ![]() ![]() ![]() bilmez misin? dediler ![]() Ben Beyt-i Şerîfi tavâf ederken ayağıma takılan bir şeyi eğilip aldım ![]() baktım ki, içinde bin altın bulunan bir kese ![]() tutuştular ![]() altın çok para, senin bütün ihtiyaçlarını karşılar dedi şeytanım ![]() Îmânım ise, Bu haramdır, boşuna saklama; sahibini bul, teslim et! dedi ![]() mücâdele içinde iken, birinin sesi duyuldu: Burada, içinde bin altınım bulunan kesem kaybolmuştur ![]() otuz altın müjde vereyim! Bin haramdan otuz helâl hayırlıdır, diyerek keseyi sahibine teslim ettim ![]() otuz altın verdi ![]() bu paraya satıldığını görünce, hemen satın aldım ![]() kölenin yanına bir kısım Araplar gelip gizlice konuşmaya başladılar ![]() konuştuklarını sordum ![]() Ben Mağrip sultânının oğluyum ![]() ![]() Beni de esir alıp buralarda sattılar ![]() da vermiş ki, beni satın alıp götürsünler ![]() evlâdın gibi baktın ![]() ![]() az altına râzı olma, elli bin altına sat beni ![]() Dediği gibi oldu ![]() ![]() kısım mallar alıp Bağdata gittim ![]() satıyordum ![]() tanıdığım gelip, Meşhur bir tüccar dostum vefât etti, ay gibi güzel kızcağızı yalnız kaldı ![]() ![]() ![]() çehiz olarak getirdiği birtakım tabakların üzerinde içi altın dolu keseler vardı ![]() Hepsinin üzerinde de biner altın yazılı iken, birinde dokuz yüz yetmiş altın yazılı idi ![]() Babam bu keseyi Harem-i Şerifte kaybetmiş ![]() altını ona müjde olarak vermiş, ondan geriye kalanlardır bu kesedeki altınlar ![]() Bunun üzerine ben Allâha hamd ve şükürlerde bulundum; bunlar hep doğruluğun, iyiliğin bereketi, diyerek hâdiseyi kızcağıza anlattım ![]() da perçinlenmiş oldu! ![]() ![]() (Nevâdir-i Süheylî, Sayfa: 280-81) Evet, enteresan bir hâdise ![]() verdiği mesaj oldukça mühim ![]() ![]() karşılığı ise, ebedî bir saâdet ![]() kulak vererek sadâkat ve istikametten ayırmasın ![]() amin ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|