Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye > Kıssadan Hisse

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
mevlanaya, sormuş, öğrencilerinden

Öğrencilerinden Biri Mevlana'ya Sormuş;

Eski 08-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Öğrencilerinden Biri Mevlana'ya Sormuş;

Öğrencilerinden biri Mevlana'ya sormuş;

"-Efendim, bu 4 kapı meselesini ben pek anlayamıyorum Bana anlayabileceğim bir lisanla anlatır mısınız?"

"-Şimdi bak, karşı medresede dersini çalışan dört kişi var ve hepsi rahlelerine eğilmiş Sen git bunların hepsinin ensesine bir şamar at, sonra gel sana anlatayım

Öğrenci gitmiş, birincinin ensesine bir tokat akşetmiş Tokadı yiyen derhal ayağa kalkıp arkasını dönmüş ve daha kuvvetli bir tokatla Mevlana'nın öğrencisini yere yıkmış Öğrenci dayağı yemiş, geri dönecek ama hocasına itaat var Yaradana güvenip ikinciye de bir tokat akşetmiş O da derhal ayağa kalkıp elini kaldırmış Tam tokadı vuracakken vazgeçip yerine oturmuş Öğrenci devam etmiş, üçüncüye de bir tokat atmış Üçüncü şöyle bir kafasını çevirip baktıktan sonra çalışmasına devam etmiş Dördüncü, tokadı yemesine rağmen hiç oralı bile olmadan çalışmasına devam etmiş

Öğrenci Mevlana'ya dönmüş, olanları anlatmış

Mevlana; "-İşte sana istediğin örnekler

Birinci, şeriat kapısını geçmiş biri idi Şeriatta kısasa kısas olduğu için, tokadı yiyince kalktı, aynısını sana iade etti

İkinci, tarikat kapısındadır Tokadı yiyince o da kalktı, tam tokadı iade edecekti ki, tarikat öğretisinde verdiği söz aklına geldi "Sana kötülük yapana bile iyilik yap" Onun için döndü, oturdu

Üçüncü, marifet kapısına kadar gelmiştir İyinin ve kötünün tek Yaradandan geldiğini bilir, inanır Yaradan bu kötülüğe hangi iblisi alet etti diye merakından şöyle bir dönüp baktı

Dördüncü, hakikat kapısını da geçmiştir İyinin ve kötünün tek sahibi olduğunu ve aynı olduğunu bilir Onun için dönüp bakmadı bile

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com