Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye > Kıssadan Hisse

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
baba, haklı, şeytan

Ama Şeytan Haklı Baba!

Eski 08-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ama Şeytan Haklı Baba!

Ama şeytan haklı baba!

İlköğretim öğrencisi evladına, Peygamberlerin tarihini sırasıyla okutmaya karar veren bir babanın yaşadığı bir olayı aktaracağım sizlere

“Benim tek derdim, evladıma okumayı sevdirmek!

diye düşünen bir baba Evladının okulda ki zayıf dersleri için fırça atmak bir yana, sert bir bakış bile göstermemiş bu baba Buna rağmen zayıf dersleri yok evlatlarının Olsa da dert etmeyeceğiniz söylüyor

Evlatlarına okuma alışkanlığı kazandırmak için birçok yöntem denemiş Her sene yeni bir yöntem kullanarak, evlatlarına kitapları sevdirmeye çalışıyor Bazen hediye paketleri içinde kitap veriyor Bazen kitapçıya götürüp istediklerini alıyor evlatlarının Bazen okullarına, hediye paketinde postayla kitap gönderiyor Kitabın ilk sayfasına onları çok sevdiğini belirten cümleler yazıyor
Evde her gün mutlaka “okuma saati” yapıyor Çocuklar olmadığı zaman, ne kadar kitap okumuş olursa olsun, onların yanında da mutlaka okuyor “Çocuklar babalarının elinde kitabı mutlaka görmeli!” diye düşünüyor

Çocukların okuyacağı her kitabın, onların kişilik ve karakterlerini işleyen bir ilmik olduğunun bilincinde bir baba… Kendi tarihinden, kültüründen, ahlaki değerlerinden mesajlar olan kitapları, özellikle seçmeye çalışıyor

Okumaktan soğudukları zaman yeni bir yöntemler düşünmeye başlıyor Evladı cep telefonu için kontör istemeye başlayınca, bitirdiği her kitap için elli kontör alacağını söylüyor Bazı kitaplar için kontörü peşin yüklüyor, bazılarını kitap bitince alıyor

Peygamberler tarihini okutmaya karar verince, önce yaşlarına uygun anlatan kitap serisini araştırıyor Hz Adem’in hayatından başlıyor çocuk okumaya

O akşam, baba ve evladı yan yana okuyorlar Baba, göz ucuyla evladını süzüyor Evladının elinde kitap görmek, babayı çok mutlu ediyor

Çocuk, Hz Adem’in hayatını okurken babaya sürekli sorular soruyor Hz Adem’in yaratılışından, şeytanın varlığına kadar birçok soru Ancak çocuğun sorduğu sorular bazen babayı zor durumda bırakıyor
Çocuğun sorduğu birçok soruya baba cevap vermeye çalışıyor Çocuk aldığı bazı cevaplardan hiçte tatmin olmuyor Babasına itiraz ederken, “Ama saçma değil mi baba?” gibi tepkiler de veriyor Bu tepkileri alan baba, evladına doyurucu cevaplar veremediği için üzülüyor

Çocuk: “Ama şeytan haklı baba! Ateş, topraktan üstün değil mi?”diye bir soru soruyor çocuk
Baba: “Evladım! Şeytanın cezalandırılmasının sebebi, ortaya attığı iddianın doğru veya yanlış olması değil isteseydi, insanı ateşten, şeytanı topraktan yaratabilirdi Şeytan, üstünlüğünün başkasına (insana) verilmesini istemediği için itiraz ediyor Daha da önemlisi, cennet gibi bir mucizenin içerisinde yaşarken, her tarafta yaratıcının güzellikleri varken bile, ’a itiraz etmiş olmasıdır

Önemli olan ateşin topraktan üstün olması değil, topraktan yaratılan insana ’ın yüklediği değerdir Mesela ’ın evi olarak sevdiğimiz Kabe, bir taş parçasıdır Ancak bizim için önemli olan, Kabe’ye ’ın verdiği değerdir

Konu Hz Adem’in ve şeytanın cennetten kovulmasına geliyor Hz Adem’de kovuldu cennetten Şeytan’da Çocuk bu konuya takılıyor

“Baba Hz Adem şimdi cennete mi, yoksa işlediği günah yüzünden cehennemde mi?” diye soruyor çocuk
Baba: “Hz Adem Cennette yavrum!” diye cevap veriyor

Çocuk susuyor ve okumaya devam ediyor Birkaç dakika sonra tekrar babasına dönüyor
“Baba, şeytan cennete girecek mi?” diye soruyor
Baba: “Hayır kızım! Şeytan ebediyen cehennem de kalacak!”diye cevap veriyor
Bu sefer çocuk öyle bir cevap veriyor ki, baba yutkunuyor

“Ama baba bu haksızlık değil mi?” diye itiraz ediyor çocuk

Baba “Niye haksızlık olsun yavrum!”

Çocuk: “Bak şimdi baba! Hz Adem ve Hz Havva, yasak olduğu halde elmadan yemişler ’ta onları cennetten kovmuş Şeytan’da ’ın insanın yaratılmasına isyan ettiği için lanetlenmiş ve cennetten kovulmuş Şeytan da hata yapmış Hz Adem ‘de Şimdi, Hz Adem cennete gittiği halde, Şeytan niye affedilip cennete gidemiyor”diye sormuş
Evladından hiç beklemediği bu soruyu duyan baba şaşırmış “Çok güzel bir soru sordun yavrum!” demiş önce
Daha birkaç gün önce, Kuran tefsiri okurken, aynı konuyu okuduğuiçin, baba çok doyurucu bir cevap vermiş

“Bak yavrum! Söylediğin şey kesinlikle doğru… Yani Hz Adem de hata yaptı Şeytan da İkisi de günah işledi Ancak birinsin cennette, diğerinin ebedi cehennemde olmasının sebebi işledikleri günah değildir Hz Adem işlediği günahın, yaptığı hatanın farkına varmış ve ’tan af dilemiştir Yani özür dilemiş Şeytan yaptığı hatadan pişman olmadığı gibi, hatasında ısrar etmiştir

Yani (cc) bize bu olay vasıtasıyla diyor ki; “Ey kullarım! Bir hata yaptığınız da, bir günah işlediğiniz de, dedeniz Hz Adem gibi pişman olur af dilerseniz, ben sizi affederim Ancak Şeytan gibi hatanızda ısrar ve inat ederseniz, ebedi cehennem azabıyla sizi cezalandırırım

Evladına bu açıklamayı yaptıktan sonra okuduğu Kuran tefsirinden, konuyla ilgili, daha birkaç gün önce altını çizdiği cümleyi evladına gösteriyor babaHata yapıp günah işlediğiniz zaman Hz Adem gibi pişman olur tövbe ederseniz, adam olursunuz Şeytan gibi ısrar ederseniz, iblis olursunuz

Bu cevabı alan çocuk: “Şimdi anladım baba!” diyor
Çocuk aldığı cevapla rahatlıyor, baba da evladının kafasında soru işareti bırakmadığı için mutlu oluyor
Okuma saatini bittikten sonra baba şunu düşünüyor “Ben, evladıma doyurucu bir cevap veremeseydim, avladım ’ın adaletinden bile şüphe etmeye başlayacaktı

* * * * * *

Evlatlarınız size, “Ama şeytan haklı baba!” gibi zor sorular sorduğu zaman cevap veremeseniz, evlatlarınızın içinde şüphe tohumları oluşmaya başlar Bu şüphe tohumlarının oluşmaması / büyümememsi için önce anne babaların okumaya / öğrenmeye devam etmesi gerek

Çünkü şeytan çocuklarınızı da rahat bırakmaz Şeytan, sizi yoldan çıkartamazsa, çocuklarınızı yoldan çıkartarak, sizin de yolunuzu şaşırmanızı ister
Hem kendinizi hem evlatlarınızı, bilgi kalkanıyla, şeytanın şerrinden koruyun

Sait ÇAMLICA
Eğitimci – Yazar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com