![]() |
Büyüklerden Düşündüren Söz Ve Davranışlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Büyüklerden Düşündüren Söz Ve DavranışlarBağdat'ın maneviyat büyüklerinden Ahmed Rufai Hazretleri bir gün ders verdiği öğrencilerine der ki: -İçinizde kim bir ayıbımı görürse hemen söylesin ki o ayıbımı vakit geçirmeden düzelteyim, tekrar etmeyeyim! ![]() Kimseden bir ses çıkmaz ![]() - Efendim der, sizde benim gördüğüm büyük bir ayıp var ![]() -Söyle bakayım evladım o ayıbımı da hemen düzelteyim! Gözleri yaşararak konuşan talebe, hocasının ayıbını şöyle ifade eder: - Sizin en büyük ayıbınız, bizim gibi günahkârları talebe olarak kabul etmenizdir! ![]() Bu söz üzerine derin bir sessizlik başlar ![]() -Kendisini günahkar bilme olgunluğuna erişen bu talebemi yerime halife tayin ediyorum ![]() ![]() Demek samimi şekilde kendini günahkar bilen insan, sonunda hocasının halifeliğine layık da görülebilir ![]() Böyle bir halife tayin olayı da Hacı Bayram-ı Veli'de görülür ![]() Kendisine sonradan intisap eden Akşemseddin'e, halifelik vermesi üzerine talebelerinden biri sorar: - Efendim der, kırk yıldır hizmetinizde bulunan talebelerinizi halifeliğe layık görmezken yeni gelen Akşemseddin'i halife tayin etmenizin hikmetini anlayamadık ![]() Hacı Bayram Hazretleri bu tercihin hikmetini az fakat öz bir sözle şöyle ifade eder: - Bu Ak şeyh, bizden ne görür, ne işitirse tereddütsüz teslim olur; hikmetini sonra kendisi arayıp bulur ![]() ![]() Tam teslimiyetle tereddütlü teslimiyetin farkı! ![]() Doksan yaşındaki ihtiyar tövbe için geç kalmamış mı? Basra'nın velisi Hasan-ı Basri Hazretleri'ne 90'lık bir ihtiyar gelir: -Ben tövbe ederek istikametimi düzeltmek için geldim, bana yol göster, der ![]() - 'Baba biraz geç kalmadın mı?' der ![]() - Henüz güneş batıdan doğmadı, tövbe kapısı kapanmadı diye ümidimi kesmeden geldim, yanlış mı yaptım yoksa ümidimi kesmemekle? Heyecanlanan Hasan-ı Basri Hazretleri: - Hayır, hayır der, ümidinizi kesmemekle yanlış yapmadınız ![]() ![]() ![]() ![]() Demek ki, hangi yaşta olursa olsun tövbeden asla ümit kesilmemeli, bulunan ilk fırsatta tövbeye koşulmalıdır ![]() ![]() Somuncu Baba'yı üzen dünyalık! Bursa'nın maneviyat büyüğü Somuncu Baba, tarlası olup da tohumu olmayan talebesine bir teneke buğday vererek, "Yarısını kendin için, yarısını da benim için ek tarlana" der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -"Biz ahiretimizin mamur olması için dua ediyorduk, demek ahiretimiz yerine dünyamız mamur olmaya başlamış, ücretimizi dünyada alıyoruz, üzüldüm doğrusu" der ![]() ![]() -Efendim der, aslında iyi olan ekin benim, zayıf olan da size aittir ![]() ![]() Somuncu Baba'nın yüzünde tatlı bir tebessüm dolaşır: -Şimdi oldu evlat der, ekinin gür tarafının bana ait olduğunu duyunca, "Dünyada alacağınızı aldınız ahirette isteyecek bir şeyiniz kalmadı ![]() Zaman |
![]() |
![]() |
|