![]() |
Hacı Bayram-İ Veli Hazretleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hacı Bayram-İ Veli HazretleriHACI BAYRAM-I VELİ HAZRETLERİ Yıl: 1433, Yer: Edirne ![]() ![]() -Engürü'deki şeyhi getirdik efendim!, Ama ![]() ![]() ![]() -Aması ne? -Bu zat söylendiği gibi etrafına çapulcu toplayan bir fitneci değil ![]() ![]() -Nereden biliyorsun peki? İhtiyar subaşı bunları değirmende ağartmadık gibilerden sakalını sıvazlayarak ![]() 'Şu kadarını söyliyeyim, kendisi Şeyh Hamideddin-i Veli Hazretleri'nin halifesi! -Sen ne diyorsun! -Geleceğimizi biliyordu ![]() ![]() -Haydi evladım, zincirleyin beni!' dedi -N'aptık biz ![]() ![]() -Vurmadık efendim ![]() ![]() -Gönlünü hoşça tutaydınız ![]() -Tutmaz mıyız ![]() Beşikte Yatan Yiğit II ![]() -Ah Efendim!, Şu İstanbul'u fethetmeyi çok isterdim lâkin ![]() ![]() ![]() Hacı Bayram Hazretleri bir müddet sessiz kalır, tefekküre dalar ![]() -Hayır sultanım! ![]() Sonra ayağa kalkar, bir köşede mışıl mışıl uyuyan şehzadeyi (Fatih'i) işaret eder ![]() -Ama!, Şu beşikte yatan yiğit ile bizim köse (Akşemseddin'e öyle derler) görse gerek! Birbuçuk Mürid Hacı Bayram Veli padişahın ısrarına rağmen dergâhına döner ![]() ![]() ![]() ![]() -Biz Hacı Bayram Hazretlerine intisaplıyız, derler ![]() Hacı Bayram Hazretleri de bizârdır, Kanlıgöl mevkiine büyücek bir çadır kurar ve ahaliyi toplar ![]() ![]() ![]() -Ey benim sadık dervişlerim!, Şimdi sizleri kurban etsem gerek ![]() Ortalık bir anda boşalır ![]() ![]() -Bu ikisini yazın, başka talebem yok!, der Gerisi vergilerini de öderler, askere de giderler ![]() PIRLANTA PARÇALARI Mübarek "Hiddet gözü kör eder" buyurur, "öfke aklı örter ![]() Efendimizin bir emrini yerine getirmek mi istiyorsunuz? Çocukların başını okşayın! Çalışın! Zengin bile olsanız çalışın ![]() Ölümü çok hatırlayınız ![]() ![]() ![]() Alim ve velileri çokça ziyaret ediniz ki şefaatlerine kavuşasınız ![]() Arkadaşlarınızın kusurları emanet gibidir ![]() ![]() Yazıcızâde Muhammed, Ahmed-i Bicân, Akbıyık Sultan, Üftâde Efendi ve Eşrefoğlu Rûmi gibi zirveler hep Hacı Bayram hazretlerinin dizi dibinde yetişirler ![]() Hacı Bayram-ı Velî'nin talebelerine nassîhatlerinden bâzıları şunlardır: "İnsanların fitnesinden kurtulmak istiyorsanız, çarşı ve pazarlarda sık sık bulunmayınız ![]() "Hiddet ve kin, hakîkatleri gören gözleri kör eder ![]() ![]() "ü teâlâya isyân yolunda, hiçbir kimseye yardım etmeyiniz ![]() "Küçük çocukları seviniz, başlarını okşayınız ![]() ![]() "Çarşıda ve câmi avlusunda bir şey yemeyiniz ![]() ![]() ![]() "Hiçbir günâhı küçümsemeyin, çok çalışın ![]() ![]() "Helâlinden kazanıp, ondan fakırlere cömertçe veriniz ![]() "Ölümü çok hatırlayınız ![]() ![]() ![]() "Dünyâ gamından, nefsin sıkıştırmasından hafifleyip kurtulmak istiyorsanız, kabristanları sık sık ziyâret ediniz ![]() "Ayıp ve kusurlarını gördüğünüz arkadaşlarınızın, komşularınızın, sırlarını ifşâ etmeyiniz ![]() ![]() ![]() "Âlim ve velîlerin kabirlerini ziyâret ediniz ![]() ![]() ( Dostları) |
![]() |
![]() |
|