Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye > Kıssadan Hisse

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kaçıyoruz, kaderden, kadere

Kaderden Kadere Kaçıyoruz

Eski 08-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kaderden Kadere Kaçıyoruz

KADERDEN KADERE KAÇIYORUZ

Hicretin 17 veya 18 yılında, Şam civarında 'Amevas taunu' denilen veba salgını ortaya çıkmıştı İlk çıkışı Filistin'in Amevas bölgesinde olduğu için bu isimle anılmıştır Bu hastalıktan yirmibeşbin kişi ölmüştü ki, sahabenin büyüklerinden Ebu Ubeyde b Cerrah ra ve Muaz b Cebel ra Hazretleri de bunlar arasındaydı

O sene Hz Ömer ra Şam'a gitmek için yola çıkmış, şehrin dışında Şam valisi Ebu Ubeyde ve ordu komutanları tarafından karşılanmıştı Şam'da şiddetli taun (veba) salgını olduğunu öğrenen halife, çevresindeki sahabilerle istişare ettikten sonra, Şama girmekten vaz geçerek geri dönmeye karar vermişti Ebu Ubeyde ra Hazretleri:

- 'ın kaderinden mi kaçıyorsun? diye itiraz etmiş, Hz Ömer'de ona şöyle demişti:

- Evet; 'ın kaderinden, yine O'nun kaderine kaçıyoruz Sen develerini bir tarafı çorak, bir tarafı otlak bir yere götürsen de, onları hem çorakta hem otlakta otlatsan, ikisinde de 'ın kaderiyle otlatmış olursun

Yanındakilerle birlikte Medine'ye dönen Hz Ömer, salgın hastalığın etrafı sardığını duyunca, Ebu Ubeyde'yi Şam'dan çıkarabilmek için ona şöyle bir mektup gönderdi:

'Sana selam olsun Şu anda sana ihtiyacım var Seninle bir hususta istişare yapmak istiyorum Bu sebeple mektubu aldığında hemen yola çık'

Hz Ömer ra'ın maksadını anlayan Ebu Ubeyde Hazretleri ise şu cevabı yazdı:

'Ey mü'minlerin emiri! Senin bana niçin ihtiyacın olduğunu biliyorum Fakat ben müslüman askerler arasındayım, kendimi onlara tercih edemem hakkımızdaki hükmünü uygulayıncaya kadar onlardan ayrılmak istemiyorum Beni yanına çağırmaktan vazgeç!'

Hz Ömer ra mektubu okuyunca ağlamaya başladı Çevresindekiler:

- Ey müminlerin emiri! Ebu Ubeyde vefat mı etti yoksa? deyince:

- Hayır, ama vefat etmiş gibidir, karşılığını verdi

Şam'da taundan vefat eden Ebu Ubeyde ra'ın yerine Muaz b Cebel ra Hazretleri idari vazifeyi üstlenmiş, onun da vefatından sonra Amr b As ra onların yerine tayin edilmiştir Amr b As, salgından korunmak için insanları toparlayıp dağlara çıkmıştır O sırada veba salgını da sona ermiş, Hz Ömer ise Amr'ın bu tedbirini hoş karşılamıştır

(Dini hikayeler)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com