![]() |
Taş Olan Ekmek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Taş Olan EkmekZengin kadının biri, Yaşar krallar gibi ![]() Uşaklar, hizmetçiler, Erzakla dolu kiler ![]() Fakat kadın çok cimri, Gelse fakirin biri, Konuşturmadan kovar, Başından hemen savar ![]() Yandaki viranede, Yıkık dökük hanede, Yaşar başka aile, Başlarında gaile ![]() Dururlar hasta ve aç, Yavan ekmeğe muhtaç ![]() Dul anne ve üç çocuk, Mevsim kış, hava soğuk, Fakir, zengine varır, Ağlayarak yalvarır: “İstemeye utandım ![]() Affınıza sığındım, Bir parça ekmek verin! Rıza-i Hakka erin! Aç ve hasta küçükler, Sizlerden medet bekler ![]() Cimri dönüp giderken, Der, aldırış etmeden: “Hiç ekmeğim yok inan, Olsa vermez mi insan? Ekmek varsa taş olsun! Kuru gözüm yaş olsun!” Fakir kadın üzülür, Gözünden yaş süzülür ![]() Boynu büküktür yine, Naçar döner evine ![]() Zengin kadın neşeli, Sağı solu döşeli ![]() Hazırlar sucukları, Çağırır çocukları ![]() “Bulunamaz bahane, Sofra yine şahane… Kızarmış yağlı ekmek, Ne hoştur bunu yemek ![]() Çağırın hizmetçiyi, Alıp gelsin tepsiyi!” Hizmetçi kızın biri, Şaşkınlıkla içeri, Dalıp yıldırım gibi, Der ki, “Aman yâ Rabbi! Gördüm ki ekmekleri, Taşa dönmüş her biri ![]() “Aptal, bunda ne varmış, Demek ekmek bayatmış ![]() Haydi, fırına hemen, Üç ekmek al yeniden!” Hizmetçi koşar gider, Görevi ifa eder ![]() Ekmeği eve taşır, Sepet de ağırlaşır ![]() “Ne ağır ekmekmiş bu, Canım çıktı doğrusu ![]() Merakıma gitmişti pek, Niye ağır bu ekmek?” Yavaş yavaş açıyor, Üç tane taş çıkıyor, Şaşırdı cimri ana, Çığlık atıp divana, Boydan boya yayılır, Ses kesilip, bayılır ![]() Zaman geçer ayılır, Olay hemen yayılır ![]() Alır onu endişe, Pişman yaptığı işe ![]() “Affet ’ım beni! Gerçeği gördüm yeni ![]() Ben doğru yoldan saptım, Dünya malına taptım ![]() Cimriye çıktı adım, Belli oldu maksadım ![]() Kimseye acımadım, Ekmeğe kıyamadım ![]() Sabah gelen fakire, Yok dedim yalan yere ![]() Gözlerime yaş doldu, Taze ekmek taş oldu ![]() Tevbe ettim bin kere, İşte kapanıp yere ![]() Neyim varsa mal, para, Alsın, fakir fukara ![]() Duası kabul olur, Kadın cömert kul olur ![]() Gönlü hep nur içinde, Yaşar huzur içinde ![]() |
![]() |
![]() |
|