![]() |
Eman Ver, Kalplerin Rabbi! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eman Ver, Kalplerin Rabbi!Gün ışıyor, ama içimde ışıyan en ufak bir zerre yokken alıp başımı gitmek geliyor bu dünyadan… O sırada, en yüce kelâmın şu âyeti karşıma çıkıyor: “Biz senin göğsünü açıp genişletmedik mi? Belini büken yükü hafifletmedik mi?” (el-İnşirah, 1-3) “Elbette zorlukla beraber bir kolaylık vardır ![]() ![]() Sevdiklerimden yediğim tokat, işittiğim acı sözler peşi sıra geliyor… Sonra, tebessüm eden bir çift mübarek göz geçiyor hayalimden… Kötülükleri iyilikle savmayı öğretiyor, En Yüce İnsan… Mesajını bu tebessümle bırakıyor ![]() “Rahman’ın has kulları onlardır ki, yeryüzünde tevâzu ile yürürler ve câhiller onlara laf attığında (incitmeksizin) “Selam!” derler, geçerler ![]() Kocaman tebessümler doğuyor, diğer yüzlerde ve benim içimde… İşte İslâm, kocaman bir tebessüm koyabilmektir yüzlere ![]() Sıkıntı yaşıyorum; otobüs çok gecikti, trafik çok sıkışık… Bu tıkanıklığı açmaya gücüm yetmiyor… Bunalıyorum… Dur, dur da bir bak! Bunlar senin elinde mi? Güç yetirebiliyor musun? Bütün işler kimin elinde?! “el-Mütevekkil”… Her başladığım işin neticesini, Sen’den bilirim Rabbim ![]() ![]() ![]() ![]() Etrafımda yaşanan olaylar ve insanlar… Çalışıyorum olmuyor ![]() ![]() Ne yersiz üzüntü! Neyi kontrol edebilirsen ona bak… Yine insanların en güzeli, başkalarını değil, kendini görmeye dair söylenebilecek en güzel sözleri söylüyor: “En hayırlı olanların, başkasının kusurunu değil de kendi kusurlarını görenler olduğunu” söylüyor ![]() Âlemlerin Efendisi mübarek gözlerinden süzülen tebessümle bakıyor, insanlığımıza… İnsanlığımız şenleniyor ![]() “Nefsini Muhâsebe: (İç görü)”… Aynadaki yüzüm beliriyor; içimin aynasında beliren yüzüm ![]() ![]() ![]() ![]() Okuduğum paragrafta şunlar yazılı: “Stressiz bir hayat tehlikeli!” “Sıkıntısız geçen hayat, motivasyonu yok ediyor ![]() ![]() ![]() Ve şöyle bir ibare: “Bakış açınızı değiştirin! Olumlu düşünün!” “Optimist ol!” Yani iyimser ol! Ötelerden açılan sayfalarda şunlar yazılı: “…Sizin için daha hayırlı olduğu hâlde, bir şeyi sevmemeniz mümkündür ![]() ![]() ![]() Evet! Şimdiye kadar, her şeyi, bu iki kapılı dar koridor içinde mi düşündüm acaba? Bu bakış açısı kimseyi mutlu etmez, edemez ![]() ![]() Demek, kötü duygular bırakan her hayat tecrübesi, gelişimime katkıda bulunan bir güzellik unsuru… Ateşe elimi yaklaştırıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() “Andolsun ki, sizi biraz korku ve açlık, mallardan, canlardan ve ürünlerden biraz azaltma (fakirlik) ile deneriz ![]() Acı ve sıkıntıya dair bütün kelimelerin içi boşken, bir anda, içi büyük anlamla doluyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Her zorluktan sonra bir kolaylık vardır, muhakkak ki, her zorluktan sonra bir kolaylık vardır ![]() Yumuşacık bir şefkat eli dolaşıyor, terk edilmiş, yalnızlığı en soğuğundan yaşayan yüreklerin üzerinde… “Muhakkak ki her zorluktan sonra bir kolaylık vardır ![]() Önemli olan da, bakışımızı karşı kıyıya çevirebilmek! Yine Âlemlerin Efendisi, gülüyor insanlığımıza, hastalıklı bir köpeğe yanındakiler başlarını çevirdikleri zaman: “Dişleri de ne güzelmiş!” diyen tebessümüyle ![]() İçimde bir burukluk hissettiğim, sıkıldığım zaman, «el-Mü’min» diyorum ![]() “…Mü’minlerin kalplerine güven indiren O’dur…” (el-Fetih, 4) Dünyanın tüm servetini döksem, yine de bu huzuru satın alamam ![]() ![]() İşte inanmak, bir pirinç tanesinin içinde saadeti yakalamaktır ![]() ![]() Yüreklere hükmeden, huzurun kaynağı da O; el-Mü’min… Eman veren…Eman ver, kalplerin Rabbi! Bunalan gönüllere eman ver… Eminliğine muhtacız ![]() ![]() Ayşegül Zobi |
![]() |
![]() |
|