Prof. Dr. Sinsi
|
Sekine Duâsı
Sekine duâsı, aslı vahye dayanan yüksek, sırlı, tılsımlı, feyizli ve kuvvetli duâlardandır Hazret-i Cebrail Aleyhisselâm, Peygamber Efendimizin (asm) huzurunda bir sayfa indiriyor
?ın altı ismi yazılı bulunan bu esrarlı ve tılsımlı duâ sayfası Hazret-i Ali?ye (ra) tebliğ ediliyor Hazret-i Ali (ra) bu hâdiseyi şöyle anlatıyor: ?Ben Cebrâil?i gökkuşağı gibi semâyı kuşatmış olarak gördüm Sesini işittim Sayfayı ondan aldım Sayfada ?ın Ferd, Hayy, Kayyum, Hakem, Adl ve Kuddûs isimlerini yazılı buldum ?1 Sekine ile bildirilen ve ?ın Ferd, Hayy, Kayyûm, Hakem, Adl ve Kuddûs isimlerinden ibâret olan bu altı ismi Hazret-i Ali (ra) için ism-i azamdır Bu isimlerden Hakem ve Adl isimleri İmam-ı Azam için ism-i azamdır Hayy ismi, Abdülkadir-i Geylânî için ism-i azamdır Kayyum ismi, İmam-ı Rabbanî için ism-i azamdır 2 Keza bu isimlerin tamamının asrımızda bir meyvesi zuhur etmiştir: Risâle-i Nur 3
Üstad Bedîüzzaman Hazretleri Risale-i Nur?u bu altı ismin mazhariyetinde telif etmiş, Otuzuncu Lem?ayı da özel olarak bu altı ismin izah ve tefsirine ayırmıştır
Bu isimlerin manaları kısaca şöyledir:
Ferd: birdir, tektir, yegânedir, biriciktir, istiklâl ve infirad Sahibidir
Hayy: sonsuz diridir, ezelî, ebedî ve ölümsüz hayat Sahibidir Her şeye hayatı veren, her şeyi dirilten O?dur
Kayyum: daima kaimdir, tâbir caizse daima ayaktadır, yarattığı her şeye hâkimdir, varlıkları dilediği gibi idare eder, sevk eder ve yönlendirir, her şey O?nunla var olur, O?nunla ayakta durur, O?nunla devam eder ?ı ne bir uyuklama, ne bir uyku ve ne bir gaflet hâli almaz Göklerde ve yerde ne varsa, O?nun iradesiyle ve kayyûmiyetiyle varlığını sürdürür ve ayakta kalır
Hakem: hüküm Sahibidir, hikmet Sahibidir, yarattığı her şeyde bir hikmet ve bir fayda gözetmesi O?nun yüksek âdetindendir Faydasız ve boşu boşuna bir şeyi yaratmaz Yarattıklarını gözetler ve denetler Kullarından haklıyı ve haksızı ayırır, aralarında hak ve adaletle hükmeder
Adl: adalet Sahibidir, her yarattığına hakkı olan her şeyi verir, hiç kimseye hiçbir zaman haksızlık yapmaz, mahşerde adaletle hükmeder, cezası zulüm veya haksızlık değil, adaletten ibarettir kendisi adalet Sahibi olduğu gibi, kullarına da her işlerinde adaleti emreder
Kuddûs: paktır, temizdir, noksanlıklardan, kusurlardan, acizliklerden, küfür ve dalâlet ehlinin düşündüğü her türlü eksik sıfatlardan münezzehtir kemal sıfatlar sahibidir O?nun her sıfatı, her ismi, her işi, her fiili mükemmeldir Varlıkları mükemmel, kusursuz, temiz ve pak yaratır Temizliği sever, temizliği emreder, işlediklerinden pişman olan ve tövbe eden kullarını günahlarından arındırır ve temiz kılar
Sekînede bu isimlerin zikrinden sonra on dokuz harfli on dokuz âyetle ?tan istimdat edilir, ?a sığınılır, muhtelif isimleri ile zikredilerek dünyevî ve uhrevî her sıkıntımızı aşmamız için bu isimlerin feyiz ve bereketi istenir
Kısaca arz edelim: 1- her sıkıntıdan sonra kolaylık lütfedecektir 4 2-Yüzler Hayy-ı Kayyum olan 'ın huzurunda eğilmiştir 5 3- size karşı çok şefkatli, çok merhametlidir 6 4- tövbeleri çok kabul edici ve kullarına çok merhamet edicidir 7 5-Muhakkak ki, çok bağışlayıcı ve çok merhamet edicidir 8 6-Muhakkak ki, her şeye gücü yettiği halde çok bağışlayıcıdır 9 7-Şüphesiz her şeyi hakkıyla işitir ve her şeyi hakkıyla görür 10 8-Şüphesiz her şeyi hakkıyla bilir ve her işi hikmetle yerine getirir 11 9-Muhakkak ki, sizin üzerinizde gözeticidir ve her halinizi görür 12 10-Biz sana apaçık bir fetih yolu açtık 13 11-Ve sana pek şerefli bir zaferle yardım etsin 14 12-Şüphesiz ?a tâbi olan topluluk gerçek galiplerin ta kendisidir 15 13-Muhakkak ki azabında pek kuvvetlidir ve kudreti her şeye galip olandır 16 14-Muhakkak ki hiçbir şeye ihtiyacı olmayan ve her türlü övgüye lâyık olan ancak ?tır 17 15- bana yeter O?ndan başka ibadete lâyık hiçbir ilah yoktur 18 16- bize yeter O ne güzel vekildir 19 17-En büyük korku olan kıyametin dehşeti onlara üzüntü vermez 20 18-Ancak Sana kulluk eder ve ancak Senden yardım isteriz 21 19-Ve âlemlerin Rabbi olan ?a hamd olsun 22
Üstad Hazretleri on dokuz Kur?ân ayetinden alınan on dokuzar harfli bu yüksek ve öz metinlerin besmeleden itibaren on dokuz defa okunmasını tavsiye etmiştir 23 On dokuz rakamı Kur?ân?dan alınan bir şifredir Bilindiği gibi, Kur?ân?da ebedî âlemlerle ilgili verilen bir haberde on dokuz adedi telaffuz ediliyor 24
Seksen yılı aşkın hayatı boyunca karşılaştığı dehşetli fitnelerden harika bir surette korunmuş olan Üstad Saîd Nursî Hazretlerinin, İmam-ı Gazali yoluyla Hazret-i Ali?den (ra) ders aldığı Sekine gibi yüksek esrarlı evradı kendisine daimî bir vird edinerek hiç terk etmeden okumuş olması25, bize, her sıkıntı ve fitne ânında sığınacağımız açık ve koruyucu bir kapı olduğunu göstermeye yeterlidir
Dipnotlar:
1- Lem?alar, İstanbul, 2001, s 193;
2- Lem?alar, İstanbul, 2001, s 52
4- İnşirah Sûresi, 5 ve 6 âyetten alınmıştır
5- Kısmen Bakara Sûresi, 255 âyetten iktibastır
6- Hadîd Sûresi, 9 âyetinden alınmıştır
7- Nisâ Sûresi, 16 âyetten alınmıştır
8- Nisâ Sûresi: 23 âyetten alınmıştır
9- Nisâ Sûresi: 149 âyetten alınmıştır
10- Nisâ Sûresi: 58 âyetten alınmıştır
11- Nisâ Sûresi: 11 âyetten alınmıştır
12- Nisâ Sûresi: 1 âyetten alınmıştır
13- Fetih Sûresi: 1 âyettir
14- Fetih Sûresi: 3 âyettir
15- Mâide Sûresi: 56 âyetten alınmıştır
16- Hûd Sûresi: 66 âyetten alınmıştır
17- Hac Sûresi: 64 âyetten alınmıştır
18- Tevbe Sûresi: 129 âyetten alınmıştır
19- Âl-i İmrân Sûresi: 173 âyetten alınmıştır
20- Enbiyâ Sûresi Sûresi: 103 âyetten alınmıştır
21- Fâtihâ Sûresi: 5 âyettir
22- Fâtiha Sûresi: 1 âyetten alınmıştır
23- Hizbü?l-Envâri?l-Hakâikı?n-Nûriye, s 119
24- Bakınız: Müddessir Sûresi: 30
25- Lem?alar, İstanbul, 2001, 197
SEKİNE DUASI
okunuşu
1- Niyet( ne için ve ne maksatla okunduğuna niyet etmek)
2 İstiğfar (7 DEFA)
3 Salavat-ı Şerife ( 7 DEFA)
4 -u Ekber (10 DEFA)
5 Altı Esma her ayetle beraber okunacak (19 DEFA)
yani besmele çekilir sonra FERDÜN, HAYYUN, KAYYUMUN, HAKEMUN, ADLUN, KUDDÛSUN "denir ve 1 ayet okunur bu sırayla 19 kere tekrarlanır sonra tekrar besmele ,6 esma ve 2 ayet okunur 19 ayet bitene değin aynı şekilde okunur
6 esma:FERDÜN, HAYYUN, KAYYUMUN, HAKEMUN, ADLUN, KUDDÛSUN "
1 Ayet: Seyec ?alullahu ba?de ?usru-y yusra?
2 Ayet:Anetil vucuhü lil hayyil kayyum
3 Ayet:Ve innallahe biküm lera ufün rahimu
4 Ayet:İnnallahe kane tevvaben rahime
5 Ayet:innallahe kane gafuran rahime
6 Ayet:fe innallahe kane afüvven kadira
7 Ayet:innallahe kane semian besira
8 Ayet:innallahe kane alimen hakime
9 Ayet:innallahe kane aleyküm rakibe
10 Ayet:İnnâ fetâhnaleke fethan mübiyna
11 Ayet:ve yen surakellahu nesran azize
12 Ayet:İnne hızballahi humül gâlibûn
13 Ayet:innallahe huvel kaviyyül aziz
14 Ayet:innallahe huvel ganiyyül hamid
15 Ayet:Hasbiyallâhu lâ ilâhe illâ HU
16 ayet:Hasbünallâhu veni'mel vekîl
17 ayet:la yeh zünühümül fezeul ekber
18 ayet:iyyake na'budü ve iyyake nestain
19 Ayet:velhamdü lillahi rabbil alemin
ayetlerin mealleri
1- her sıkıntıdan sonra kolaylık lütfedecektir 2- Yüzlerin sıkıntısı Hayy-ı Kayyûm içindir 3- size karşı çok şefkatli, çok merhametlidir 4- tövbeleri çok kabul edici ve kullarına çok merhamet edicidir 5- Muhakkak ki, çok bağışlayıcı ve çok merhamet edicidir 6- Muhakkak ki, her şeye gücü yettiği halde çok bağışlayıcıdır 7- Şüphesiz her şeyi hakkıyla işitir ve her şeyi hakkıyla görür 8- Şüphesiz her şeyi hakkıyla bilir ve her işi hikmetle yerine getirir 9- Muhakkak ki, sizin üzerinizde gözeticidir ve her halinizi görür 10- Biz sana apaçık bir fetih yolu açtık 11- Ve sana pek şerefli bir zaferle yardım etsin 12- Şüphesiz ?a tâbi olan topluluk gerçek gâliplerin tâ kendisidir 13- Muhakkak ki , azabında pek kuvvetlidir ve kudreti her şeye galip olandır 14- Muhakkak ki hiçbir şeye ihtiyacı olmayan ve her türlü övgüye lâyık olan ancak ?tır 15- bana yeter O?ndan başka ibâdete lâyık hiçbir ilah yoktur 16- bize yeter O ne güzel vekildir 17- En büyük korku olan kıyâmetin dehşeti onlara üzüntü vermez 18- Ancak Sana kulluk eder ve ancak Senden yardım isteriz 19- Ve âlemlerin Rabbi olan ?a hamd olsun
kabul etsin 
|