![]() |
Âyet Ve Hadislere Göre Duâ Etmenin Usul Ve Âdabı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Âyet Ve Hadislere Göre Duâ Etmenin Usul Ve ÂdabıDuâ, mutlaka kabul olunacak bir ibâdettir ![]() 1- Vücud, helal kazançla alınmış, helal gıdalarla beslenmelidir ![]() 2- Abdestli olmalı, Kıbleye yönelinmeli ve eller semâya açılmalıdır ![]() 3- Duaya eûzü-besmele, ![]() ![]() 4- Zulümler terkedilmeli ve tövbe edilmelidir ![]() 5- Günahı gerektirecek isteklerde bulunulmamah ve acele edilmemelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6- Duâ ihlasla ve İsrarla yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7- Diğer müslümanların aleyhine ve zararına isteklerde bulunulmama-lıdır ![]() ![]() 8- İslama aykırı isteklerde bulunulmamahdır ![]() 9- Duâ esnasında bağınp-çağırmamalı ve zoraki edebî sanat gösterilerinde bulunulmamahdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 10- Beş vakit farz namazın ardından yapılacak duâ ile gece yarısından sonra (seher vakti) yapılacak duâ müstecap olacak duaların başındadır ![]() 11- Ezanla farz namaz için getirilen ikâmetler arasında yapılan dualar, makbul dualardır ![]() 12- Namazda secdede iken yapılan dualar, makbul dualardır ![]() 13- Cuma günü yapılan dualar, makbul dualardır ![]() 14- Ramazan geceleri, Ramazan ve Kurban bayramları geceleri, Mîraç, Berât ve Kadîr geceleri de duaların daha çok makbul olduğu vakitlerdir ![]() 15- Mazlumun bedduası, misafirin duası ve ana-babanın çocuğuna duası makbul dualardır ![]() 16- Hastanın, oruçlunun iftar vaktindeki duası, ihramhmn duası ve bir müslümanın diğer müslüman, kardeşine gıyabında yaptığı dualar makul dualardır ![]() 17- Kim, musibet, ve şiddet zamanında duasının kabul edilmesini severse, genişlik zamanında çok duâ etmelidir ![]() 18- Peygamberlerden ve ashaptan nakledilen dualarla duâ edilmelidir ![]() 19- Yukardaki şartlardan sonra yapacağı duanın mutlaka kabul olunacağı inancıyla canı gönülden, ihlasla duâ edilmelidir ![]() ![]() 20- Duaya başlarken olduğu gibi, bitirirken de ![]() ![]() 21- Duâ sonunda âmin diyerek eller yüze sürülmelidir ![]() Yukarıdaki izah ettiğimiz şekilde duâ edildiğinde Cenabı Hak, isteyenin, duâ edenin ve kendisine yalvaranın duasını kabul edeceğini Kur´am Kerim´in Bakara Suresinin 186 ![]() ![]() Kul, kendisine en yakın olarak ![]() ![]() ![]() ![]() Duanın kabulü ve ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Âyet Ve Hadislere Göre Duâ Etmenin Usul Ve Âdabı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Âyet Ve Hadislere Göre Duâ Etmenin Usul Ve ÂdabıBeni (ibadetle) anın; ben de sizi, (seveb ve mağfiretim ile) anayım ![]() ![]() Hamd, O ![]() ![]() O ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine şahidlik ederim ki, Muhammed (SaUallahu Aleyhi ve Sellem), O´-nun kuludur, peygamberidir, seçkinidir, sevgilisidir, dostudur, mahlûkatın en faziletlisidir, geçmiş ve geleceklerin en iyisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüce, AZÎZ ve Hakîm olan ![]() "Beni (ibadetle) anın, ben de sizi (sevab ve mağfiretimle) anayım ![]() (îmam Kurtubî Hazretleri bu ayeti kerimeyi tefsir ederken bize şu bilgiyi vermektedir: Beni anın ve zikredin demek, bana kulluk ve itaat edin ki, ben de sizi sevab ve mağfiret ile mükâfatlandırayım demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem´in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Cenabı Hak buyurmuştur: "Ben, cinleri ve insanları, ancak bana ibadet etsinler diye yarattım"[19] Bu ayeti kerimelerden anlaşılıyor ki, kulun en faziletli hali, âlemlerin Rabbi olan ![]() ![]() ![]() ![]() Âlimler, gece ve gündüz işleri ile dualar ve zikirler hakkında pek çok kitablar yazdıkları irfan sahiblerince bilinmektedir ![]() ![]() Böylece isteklilere kolaylık olsun diye, anlattığım maksada binaen bu kitabı muhtasar olarak yazmaya başladım ![]() ![]() ![]() çünkü kitabdan maksad, zikirleri Öğrenmek ve onlarla amel etmektir; ve onların anlamlarım aydınlanmak isteyenlere açıklamaktır ![]() înşaâllah, isnadlar yerine, bunlardan daha önemli olan ve çok kerre noksan bırakılan şeyleri anlatacağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kim bir hidayete (hayırlı bir işe) çağırırsa, o hayra uyan kimselerin sevabını aynen alır ve bu durum onların sevablanndan hiç bir şey eksiltmez"[20] Ben de, hayır yolunu kolaylaştırmak, onu göstermek, o yola koyulma hâlini açıklamak ve ona delâlet etmek suretiyle hayır sahiplerine yardımcı olmak istedim ![]() Kitabın başında bazı önemli bölümler anlatacağım ki, bunlara, hem bu kitabın sahibi, hem de ondan başkası ihtimamla muhtaçtır ![]() Ashab içinde, ilmî araştırması olmayanlarca, meşhur olmayan (bilinmeyen) bir kimse olduğu zaman, buna dikkati çekip: "Bize falan sahabî-den rivayet edilmiştir ![]() ![]() Bu kitaba, îslâmın asılları olan meşhur beş kitaptaki hadîslerden başkasını koymadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cüz ve Müsnedlere gelince,[21] ben bunlardan bazı yerlerde pek az nakil yapacağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra bir mesele hakkında delâleti açık olan hadîslerden toplayarak konularına ait bablarda onları toplayacağım ![]() Bil ki, âlimlerden çok kimseler, gece-gündüz yapılacak zikir ve işler hakkında nefis kitablar yazmışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben, İbni Sünnî´nin tüm kitabını, şeyhimiz Hafız İmam Ebu´1-Beka halid b ![]() ![]() ![]() ![]() Şeyhim Ebû´1-Bekâ, rivayetinde şu isnadı yaparak demiştir: "Bize büyük âlim İmam Ebû´l-Yemen Zeyd haber vermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Bize Şeyh İmam Ebû´l-Hasan Sa´dül´1-Hayr Muhammed haber vermiştir ![]() ![]() ![]() Bize, Şeyh İmam Ebû Muhammed Abdurrahman haber vermiştir ![]() ![]() Bize, kadı Ebu´n-Nasr Ahmed b ![]() ![]() ![]() ![]() Bize, şeyh Ebû Bekir Ahmed b ![]() ![]() ![]() Ben, inşa- ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte îslâmın asılları olan "beş kitab" dan nakledeceklerim bu rivayeti sahîh olanlardandır ![]() Buharî ve Müslim´in iki Sahihi, Sünen-i Ebî Davud, Tirmizî ve Nese´î ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ecza´ ?Cüz" kitablarmdan da nakledeceğimi İnşa- ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (kaynak alıntı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|