İbrahim Bin Ethem Hz’Den Nasihatler... |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İbrahim Bin Ethem Hz’Den Nasihatler...İbrahİm bİn ethem hz’den nasİhatler ![]() ![]() ![]() İbrahim bin ethem bir gün basra çarşısında gezerken halk başına toplandı ve “bana dua edin icabet edeyim” mealindeki ayet-i celileyi sordular ve : “biz ’a dua ediyoruz fakat müstecap ( kabul ) olmuyor acaba neden?” diye yakındılar![]() Dedi ki: Kalbiniz on şeyden ölmüştür: 1) 'ı tanırsınız, ama hakkını edâ etmezsiniz![]() 2) 'ın kitabını okursunuz, ama onunla amel etmezsiniz![]() 3) İblis'in düşmanlığını iddia edersiniz, ama ona tâbi olursunuz ![]() 4) Resûlullah'ın sevgisini iddia edersiniz, ama onun izini ve sünnetini terk edersiniz ![]() 5) Cennetin sevgisini iddia edersiniz, ama onun için amel etmezsiniz ![]() 6) Cehennem korkusunu iddia edersiniz, ama günahlardan çekinmezsiniz ![]() 7) Ölümün hak olduğunu iddia edersiniz, ama onun için hazırlanmazsınız ![]() 8 ) Başkalarının ayıbları ile meşgul olursunuz amma kendi ayıplarınızı terk etmezsiniz ![]() 9) 'ın verdiği rızkı yersiniz, ama 'a şükür etmezsiniz![]() 10) Ölülerinizi gömersiniz, ama onlardan ibret almazsınız * * * Dua ibadetin özü,inanan insanin her an hakka yönelen sözüdür yakarisidir ![]() Dua ibadetin beynidir ya da iligidir Özlü ibadet istiyorsan duaya yönel ve duanin kabul olmasi icin en yakinyer secdedir ![]() "Duaniz olmasaydi size neden deger verseydi" (Ayet)" 'im, beni sana fakir olmakla zengin kil ve senden müstagni olmaklafakirlestirme ya Rabb'i " (Hadis)"Kullarin sana beni sorarlarsa bilsinler ki ben onlara yakinim Isteyenin istedigini kabul ederim Artik bana yönelsinler, benden istesinler " (Bakara 186)"Kul, kötü bir istekte bulunmadigi, istegi aile bagini koparmaya yönelikolmadigi ve acele olmadigi sürece duasi kabul olur " (Hadis)"Dua ederken ümidi kesmeden sürekli istemek Kim israrli olarak kapiyi calarsa iceri girer " (Hadis)Duada kararli ve israrli olmak gerekir ![]() "Rabb'imiz, biz ve bizden önce imanla göcenleri de bagisla " (Ayet-i Kerime)Itikadin dogru olmasi, haramdan sakinmak ve ihlasli olmak ![]() Duanin kabul olmasi icin: 1 Duadan önce iyi is yapmak![]() 2 Temiz olmak![]() 3 Abdestli olmak![]() 4 Kibleye yönelmek![]() 5 Dua basinda 'a hamdetmek, Resullullah'a salavat getirmek![]() 6 Elleri acip yalvarmak![]() 7 Azalari hareketsiz sükun icinde ve boynu bükük, mütevazi,kalbi korku icinde olmali![]() 8 Alcak sesle ve gizlice dua etmek![]() 9 Resulullahtan intikal eden,Kuran'da gecen dualarla niyaz etmek![]() 10 Resulu ve salih kullari vesile etmek![]() 11 Dua ederken kalbinden ne geliyorsa o sekilde dua etmek![]() 12 Kalbi baska düsünceden temizlemek![]() 13 Herkese dua etmek ve üc defa tekrarlamak![]() 14 Duanin kabulünün ümidi icinde olmak![]() 15 Kötü dilekte bulunmamak![]() 16 Salavat getirmek![]() "Ey Rabb'imiz, bizi dogru yola ilettikten sonra kalplerimizi (Haktan)saptirma Bize kendi canibinden bir rahmet ver Süphesiz bagisi en cok olan Sensin
|
|
|
|