![]() |
Padişahin İşine(Mutlaka Okuyun) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Padişahin İşine(Mutlaka Okuyun)Sultan Murad Han o gün bir 'hoş'tur ![]() ![]() ![]() ![]() Veziriazam Siyavuş Paşa sorar: - Hayrola efendim, canınızı sıkan bir şey mi var? - Akşam garip bir rüya gördüm ![]() - Hayırdır inşallah ![]() ![]() ![]() - Hayır mı şer mi öğreneceğiz ![]() - Nasıl yani? - Hazırlan, dışarı çıkıyoruz ![]() Ve iki molla kılığında çıkarlar yola ![]() ![]() ![]() Unkapanı civarında soluklanır ![]() ![]() - Kimdir bu? - Aman hocam hiç bulaşma, derler ![]() - Ayyaşın sarhoşun biri işte! - Nerden biliyorsunuz? - Müsaade et de bilelim yani ![]() ![]() ![]() ![]() Bir başkası tafsilâta girer: - Biliyor musunuz, der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hele yaşlının biri çok öfkelidir: - İsterseniz komşulara sorun, der ![]() ![]() ![]() Hasılı, mahalleli döner ardını gider ![]() - Nereye? - Bilmem, bu adamdan uzak durmayı yeğlersiniz sanırım ![]() - Millet bu, çeker gider ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - İyi ya, saraydan bir kaç hoca yollar, kurtuluruz vebalden ![]() - Olmaz, rüyadaki hikmeti çözemedik daha ![]() - Peki ne yapmamı emir buyurursunuz? - Mollalığa devam ![]() ![]() ![]() ![]() - Aman efendim, nasıl kaldırırız? - Basbayağı kaldırırız işte ![]() - Yapmayın, etmeyin sultanım, bunun yıkanması, paklanması var ![]() ![]() ![]() ![]() - Merak etme ben beceririm ![]() ![]() - Şurada bir mahalle mescidi var ama ![]() ![]() ![]() - Olmaz, vefat eden sen olsaydın nereden kalkmak isterdin? - Ne bileyim, Ayasofya'dan, Süleymaniye'den, en azından Fatih Camii'nden ![]() ![]() ![]() - Ayasofya ile Süleymaniye'de devlet erkanı çoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve gelirler camiye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama namaz vaktine bir hayli vardır daha ![]() ![]() ![]() ![]() - Sultanım, der ![]() ![]() ![]() ![]() - Nasıl yani? - Heyecana kapıldık, sorup soruşturmadan buraya getirdik cenazeyi ![]() - Doğru, öyle ya, neyse ![]() ![]() ![]() ![]() Vezir, cüzüne, tesbihine döner ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bekler gibidir ![]() - Hakkını helal et evladım, der ![]() ![]() Kadın eşiğe çöker, ellerini yumruk yapar, şakaklarına dayar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Biliyor musun oğlum? Diye dertli dertli söylenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra getirip dökerdi helâya! - Niye? - Gençler içmesin diye ![]() ![]() ![]() - Hayret ![]() ![]() ![]() - Sonra, malum kadınların ücretlerini öder eve getirirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() gider, ben menkîbeler anlatırdım onlara ![]() ![]() ![]() - Bak sen! Millet ne sanıyor halbuki ![]() ![]() ![]() - Milletin ne sandığı umurunda değildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Öyle imam kaç tane kaldı şimdi? - İşte bu yüzden Nişancı'ya, Sofular'a uzanırdı ya ![]() ![]() ![]() ![]() yapıyorsun ama komşular kötü belleyecek ![]() ![]() ![]() ![]() - Doğru, öyle ya? - Kimseye zahmetim olmasın deyip, mezarını kendi kazdı bahçeye ![]() ![]() ![]() - Peki o ne dedi? - Önce uzun uzun güldü, sonra; "Allah büyüktür hatun, dedi ![]() |
![]() |
![]() |
|