![]() |
Habib Baba İle Sultan Murat |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Habib Baba İle Sultan MuratEsselamu aleykum; Sizlerden iyi olmasın imam bir arkadaşım mail ile bana göndermiş pek sevdim siz kardeşlerimle paylaşmak istedim ![]() Habib Baba, 4 ![]() > > Murad devrinin gizli, kimsenin bilmediği > > Allah > > > > dostlarındandır ![]() ![]() > > Rabbinin katında da > > > > alemlere denk bir değerin sahibidir ![]() > > > > Yaşlı Habib > > Baba, uzun bir kervan yolculuğunun sonunda > > Erzurum’dan > > > > İstanbul’a gelmiştir ![]() > > > > Yolculuğunun > > tozunu, yorgunluğunu atmak için bir > > > > hamama gider… Niyeti, şöyle iyice bir keselenip, > > paklanmak… > > > > Bedenini de ruhuna denk kılmaktır ![]() > > > > Fakat hamamcı > > Habib babayı içeri sokmak istemez ![]() > > > > ‘Bugün’ > > der, ‘Sultan Murad’ın vezirleri hamamı > > kapattılar, > > dışarıdan > > > > müşteri alamıyoruz ![]() > > > > Habib baba > > üzülür… Rica, minnet eder, > > yalvarır… > > > > ‘Ne > > olursun’ der, ‘kimseye varlığımı belli > > etmem, aceleyle > > yıkanır > > > > çıkarım ![]() > > utanıyorum ![]() > > > > döker ![]() > > Kabul eder… Hamamın en > > > > sonundaki odayı göstererek … > > > > ‘Baba > > şu odada hızla yıkanıp çık, parada istemem ![]() > > vezirler, > > > > senin farkına varmasınlar ![]() > > > > Habib baba > > sevinerek kendine gösterilen yere > > girer ![]() > > Yıkanmaya > > > > başlar… Ve bu arada hamamcının karşısında yeni > > bir müşteri belirir ![]() > > > > Boylu, poslu, genç, yakışıklı biridir bu gelen ![]() > > görünümü > > > > fakirdir… Ama sadece görünümü… İkinci > > müşteri kılık değiştirmiş, > > > > 4 ![]() ![]() > > yapacaklarından > > > > haberdar olan padişah merak etmiştir ![]() > > > > ‘Hele > > bir bakalım’ demiştir, ‘bizim vezirler, > > hamamda > > benden uzakta, > > > > kendi başlarına ne yaparlar, nasıl > > eğlenirler?’ > > > > Ve bu merak > > padişahı, tebdil-i kıyafet ettirerek, hamama > > getirmiştir ![]() > > > > Az önce yaşananlar bir kez daha > > tekrarlanır… > > > > Hamamcı > > vezirler der almak istemez… Padişah ise, ne > > olursun der, > > > > bastırır ve padişah galip gelir… Habib babanın > > yıkanmakta olduğu > > > > odayı göstererek, genç padişahın kulağına > > fısıldar: > > > > ‘Şu > > odada bir ihtiyar yıkanıyor ![]() > > beline gir > > > > yanına… Beraber sessizce yıkanın, bir an evvel > > çıkın… Ve ekler: > > > > ‘Aman ha! Vezirler varlığınızı > > bilmesinler ![]() > > > > > > > > > > Sonra 4 ![]() > > da Habib babanın yanına süzülür ![]() > > sessizce > > > > yıkanmaya başlarlar ![]() > > salonundan gelen tef, > > > > dümbelek, şarkı, türkü sesleri ortalığı > > çınlatmaktadır… > > > > Habib babanın > > gözü, genç hamam arkadaşının sırtına > > takılır ![]() > > > > kirlenmiş gibi gelir ona… Allah hikmeti gereği > > dostuna, o > > > > yanındakinin tedbil-i kıyafet etmiş padişah olduğunu > > ilham > > > > etmemiştir… > > > > Ve > > yanındakini, görüntüsüne uygun, kendi gibi fakir bir > > delikanlı > > > > zanneden Habib baba yumuşak bir sesle konuşur: > > > > > > ‘Evladım’ > > der, ‘Sırtın fazlaca kirlenmiş, müsade edersen > > bir keseleyivereyim ![]() > > > > Padişah > > aldığı bu teklif karşısında şaşkınlaşır ve > > büyük > > bir haz > > > > duyar… Haz duyar, çünkü ömründe ilk defa biri > > ona, padişah olduğunu > > > > bilmeden, sırf bir insan olarak, karşılık beklemeksizin > > bir iyilik > > > > yapmayı teklif etmektedir ![]() > > > > Memnuniyetle > > Habib babanın önünde diz çökerken: ‘Buyur > > baba’ der, > > > > ‘ellerin dert görmesin’ Bu arada içerideki > > alemin sesleri hamamı > > > > çınlatmaya devam etmektedir ![]() > > 4 ![]() > > > > keseler… Fakat padişah kuru bir teşekkürle > > yetinmek istemez ![]() ![]() > > > > olsa insandır ve o da her insan gibi kendine yapılan > > iyiliklerin > > > > kölesidir ![]() > > > > ‘Baba’ > > der, ‘gel bende senin sırtını keseliyeyim de > > ödeşmiş olalım ![]() > > > > Habib baba, > > teklifin kimden geldiğinden habersiz, > > tebessümle; > > > > Olur > > evlad’ deyip, sultanın önünde diz çöker ![]() > > arada, > > Sultan Murad > > > > kese yaparken bir yandan da Habib babayı yoklar, ağzını > > arar… > > > > ‘Baba’ > > der, ‘görüyormusun şu dünyayı… Sultan > > Murad’a vezir > > olmak > > > > varmış… Bak adamlar içerde tef,dümbelek hamamı > > inletiyorlar, sen ve > > > > ben ise burada iki hırsız > > gibi…’ > > > > Habib baba > > Sultan Murad’ın cümlesini tamamlamasına fırsat > > bile > > > > bırakmaz, kendi hükmünü söyler… Sultan > > Murad’ın Habib babadan > > > > duydukları, ağzı açık bırakıp, keseyi elden > > düşürten cinstendir: > > Ah Be > > evladım’ der, Habib baba, ‘Sultan Murad > > dediğin kimdir? > > > > Sen > > asıl Alemlerin > > Sultanına kendini sevdirmeye bak > > ki, > > > > > > O > > seni sevince sırtını > > bile Sultan Murad’a > > keselettirir… |
![]() |
![]() |
|