![]() |
Hangi İşler Dünyalık Sayılır. ? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hangi İşler Dünyalık Sayılır. ?Hangi işler dünyalık sayılır? 26 Aralık 2005 Pazartesi Hindistan evliyasından Ferideddin-i Genc-i Şeker hazretleri, bir gün mahallenin gençleriyle sohbet ederken; - Dünyalık işlerin Hak teala indinde hiçbir kıymeti yoktur, buyurdu ![]() Gençler; - Hangi işler dünyalık sayılır? dediler ![]() - Ahirette faydası olamayan her şey dünyalıktır, buyurdu ![]() Sordular yine: - Efendim, kul hakkı sadece maddî şeylerde mi olur? - Hayır, maddî olmayan kul hakları da vardır, buyurdu ![]() Misal istediler ![]() - Mesela “Gıybet” kul hakkına girer, buyurdu ![]() ![]() Müminin iki ziyneti - Efendim, geçenlerde “Mümini süsleyen iki ziynet var” demiştiniz ![]() ![]() Buyurdu ki: - Biri “Tevazu”, öbürü”Hayâ” ve “edep”tir ![]() *** Bir gün de bir talebesi; - Efendim, benden küçük bir kardeşim var ![]() ![]() ![]() - Çok yanlış, buyurdu ![]() ![]() Boş işlerle uğraşmak Bir gün de; - Allahın bir kulunu sevmediğinin alâmeti nedir ? diye sordu bir genç ![]() - Onun, ne dine, ne de dünyaya faydası olmayan boş işlerle uğraşmasıdır, buyurdu ![]() - Efendim, bir arkadaşım var, namazını kılmıyor ![]() - Çok tehlikeli ![]() ![]() ![]() - Peki efendim, güzel ahlâk nedir? - Kimseye yük olmamak, bilakis herkesin yükünü çekmektir ![]() - Buna nasıl kavuşulur hocam? - Haramlardan sakınmakla, buyurdu ![]() ![]() kaynak; abdullatif uyan / türkiye |
![]() |
![]() |
|