![]() |
İsra Ve Mi'raç |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsra Ve Mi'raçİSRA VE Mİ'RAÇ A) İSRA VE Mİ'RACIN ANLAMI İsra lügatte, gece yürüyüşü demektir ![]() ![]() İslâm ıstılahında ise, Peygamber (s ![]() ![]() ![]() Miraç, hicretten bir buçuk sene evvel Recep ayının 27 ![]() ![]() Mİ'RAÇLA İLGİLİ TANIMLAR Konunun daha iyi anlaşılması için bazı terimler üzerinde duralım: İsra: Yürümek demektir ![]() ![]() Mescid-i Haram: Kâbeyi çevreleyen ve Harem-i şerif denen mesciddir ![]() ![]() Mescid-i Aksa: Kudüs’teki Beytü'l - Makdistir ![]() ![]() ![]() ![]() Beytü'l Mamur: Yedinci kat gökteki melekler tarafından tavaf edilen mabeddir ![]() Sidretü'l Münteha: Arşın sağında bir ağaçtır ki, ne melek, ne başka bir şey ondan ötesine asla geçemezler ![]() Refref: Mahiyetini aklımızın kavrayamayacağı bir vasıtadır ![]() Kaab-ı kavseyn: İki yay miktarı kadar bir mesafedir ![]() C) Mİ'RAÇ NE ŞEKİLDE VUKU BULMUŞTUR? Miraç hakkında Cenab-ı Hak Kur'an-ı Kerimde şöyle buyurmaktadır: "Bir gece, kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye (Muhammet) kulunu Mescid-i Haramdan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah noksan sıfatlardan münezzehtir; erçekten işitendir, görendir ![]() Miraç hadisesi Ebu Hureyre, Ebu Zer, Ebu Said-i Hudri, Enes b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz (s ![]() ![]() ![]() "Bir gece, halam ümmü Haninin evinde (bir riva göre Kâbede) iken Cebrail (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Said-i Hudrinin rivayetine göre, Peygamber Efendimiz şöyle devam ettiler: "Bundan sonra bir Mi'rac (merdiven) getirildi ki, ben ondan güzel bir şey görmedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sen kimsin? - Ben Cebrail’im ![]() - Yanındaki kim? - Muhammet (s ![]() ![]() ![]() ![]() - Yaa! O, resul olarak gönderildi mi? - Evet ![]() Hemen kapıyı açtılar ve beni selâmladılar ![]() ![]() "Bunlardan ayrılınca; bünyesi yaratılışından beri hiç değişmemiş bir adamın yanına geldim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Burada bana Cehennem gösterildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Sonra ikinci semaya çıktık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber Efendimiz, üçüncü semada iki teyze zade Yahya ve İsa (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resul-i Ekrem, anlatmaya devam ediyor: "Daha sonra yedinci semaya geçtik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber Efendimiz, burayı anlatırken şu âyet-i kerimeyi okudular: "Rabbinin askerlerinin (adedini) ancak Rabbin bilir ![]() Peygamberimiz yedinci semada gördüklerini anlatmaya devam ediyor: "Burayı gezerken bir ağaç gördüm ki, bir yaprağı bir ümmeti bürür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bundan sonra Sidretü'l Münteha'ya kadar çıktık ![]() ![]() ![]() ![]() Resul-ü Ekrem, lâhut aleminin bu en yüksek yerinde Refref denilen bir vasıta ile Allah'ın dilediği yere geldi ![]() "Sidre'den sonra öyle bir yere yükseldim ki, kaza ve kaderi yazan kalemlerin çıkardıkları sesleri duydum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasülüllah Efendimiz, Rabbinden birçok vahiyler alarak, aynı yollardan geri döndü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() D) Mİ'RAÇ HADİSESİNİN MEKKEDEKI AKİSLERİ Peygamberimiz Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cabir ve Ebu Hüreyre (r ![]() ![]() ![]() ![]() "Ben, sabain İsra ve Miracı anlatınca Kureyşliler beni tekzip etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sahih rivayetlere göre; Kureyşliler, Mescid-i Aksa'nın kapı, pencere ve cihet gibi her özelliğini soruyorlar; Peygamberimiz de teker teker cevap veriyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() E) RASULÜLLAH'IN Mİ'RAÇTAKI BİNEKLERİ Kütüb-ü Sitte ve diğer hadis kitaplarında Mi'rac hadislerinin çeşitli rivayetleri vardır ![]() ![]() 1- Burak: Mescid-i Haram'dan, Mescid-i Aksa'ya kadar ![]() 2- Mi'rac (Merdiven): Mescid-i Aksa'dan dünya semasına kadar ![]() 3- Meleklerin kanadı: Dünya semasından yedinci semaya kadar ![]() 4- Cibril: Yedinci semadan, Sidre-i Münteha'ya kadar ![]() 5- Refref: Sidre-i Münteha'dan Kaabe Kavseyn'e kadar ![]() F) PEYGAMBERİMİZE Mİ'RAÇTA VERİLEN İHSANLAR Müslim'in rivayetine göre, Mi'raç'ta Rasülullaha üç şey verildi: 1- Her gün elli vakit sevabına denk, beş vakit namaz, 2- Bakara sûresinin son âyetleri, 3- Ümmetimden, hiç bir şeyi Allah'a ortak koşmayanlara cennet müjdesi ![]() Bunlardan başka Mi'raç hadisesini anlatan el-İsra suresi ile itikat, ahlâk, iktisat gibi cemiyet nizamının bel kemiği olan, milletleri huzur içinde yaşatıp mihnet, zillet ve buhrandan kurtaran şu esaslar vahiy ve tebliğ edilmiştir: - "Allah ile beraber diğer bir ilah edinme ![]() ![]() - "Rabbin kendinden başkasına kulluk etmeyin, ana-babaya iyi muamele edin, diye hükmetti ![]() - "Hısıma, yoksula, yolda kalmışa hakkını ver ![]() - "Zira, israf ile saçıp savuranlar, şeytanların dostlarıdırlar ![]() ![]() - "Eli sıkı olma! Büsbütün eli açık da olma ![]() ![]() - "Geçim endişesi ile çocuklarınızın canına kıymayın ![]() ![]() ![]() - "Zinaya yaklaşmayın ![]() ![]() - "Haklı bir sebep olmadıkça Allah'ın muhterem kıldığı cana kıymayın ![]() ![]() ![]() ![]() - "Yetimin malına, rüştüne erinceye kadar, tam bir iyi niyet taşımaksızın yaklaşmayın ![]() ![]() ![]() - "Ölçtüğünüz zaman tastamam ölçün ve doğru terazi ile tartın ![]() ![]() - "Hakkında bilgin bulunmayan şeyin ardına düşme ![]() ![]() - "Yeryüzünde böbürlenerek dolaşma ![]() ![]() G) Mİ'RACIN HİKMETİ Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ancak, Resul-i Ekrem (s ![]() ![]() ![]() ![]() Miraçla, Resulüllah (s ![]() ![]() ![]() ![]() Burak'a bindirilmesi, Mescid-i Aksa'yı görmesi, burada enbiyanın temessül etmesi, nebilerin makamlarını görmesi, her biriyle konuşması, cennet ve cehennemin hallerini görmesi, Sidre'yi geçip mut-i ilahiyeden nice hayret verici şeyleri müşahede etmesi ![]() " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İsra Ve Mi'raç |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsra Ve Mi'raçMİ'RAÇ RUH İLE Mİ, BEDEN İLE Mİ OLMUŞTUR?[/COLOR] Mi'racın vukuu hakkında selef ve halef ittifak etmiş oldukları halde, Mi'racın keyfiyeti, yani ne şekilde olduğu hususunda aralarında bazı ihtilaflar vardır ![]() Seleften Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Selef ve halefin ekserisi ile cumhur-u ulema ise, Mi'racın ruh ve cesetle olduğunu kabul etmişler ve hususta kuvvetli deliller getirmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçi, Mi'racın ruh ile olduğuna delalet eden haber vardır ![]() ![]() "Mi'raç, birkaç defa vuku bulmuştur ![]() ![]() Yani Peygamberimizin miracı bir kere değildir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İsra Ve Mi'raç |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsra Ve Mi'raçI) Mİ'RACIN SÜBUT DELİLLERİ Mi'racın vukuunu gösteren deliller hususunda Hızır Bey (55 ![]() "Peygamberin Miracının, bedeni ile ve uyanıkken olduğu keyfiyeti ayetle, meşhur hadis ve haber-i ehad ile sabittir ![]() Meşhur âlim Aliyyü'l Kaari bu hususta şöıle demektedir: "Mi'racın Mekke'den Mescid-i Aksa'ya kadarki kısmı kitapla sabittir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allâme-i Sâni Saadettin Teftezani ise şöyle demektedir: "Resulüllahın Miracı, uyanık halinde ve bedeni ile olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İsra Ve Mi'raç |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsra Ve Mi'raçselamün aleyküm hayırlı sabahlar kardeşim RABBİM CC senden razı olsun büyük bir merak ve zekle okudum bu vuku bulan olayları daha öncedende defalarca okumuştum fakat bukadar derli toplu ilk defa okuyorum emeyine sağlık selam ve dua ile ALLAHÜMME SALLİ ALA SEYİDİNA MUHAMMEDİN VE ALA ALİ SEYİDİNA MUHAMMED sonsuz ve sınırsız salavatı selam olsun efendimize HAMDÜSENALAR olsun ALEMLERİN RABBİ OLAN ALLAH U TALAYA |
![]() |
![]() |
![]() |
İsra Ve Mi'raç |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsra Ve Mi'raçdinci´isimli üyeden Alıntı selamün aleyküm hayırlı sabahlar kardeşim RABBİM CC senden razı olsun büyük bir merak ve zekle okudum bu vuku bulan olayları daha öncedende defalarca okumuştum fakat bukadar derli toplu ilk defa okuyorum emeyine sağlık selam ve dua ile ALLAHÜMME SALLİ ALA SEYİDİNA MUHAMMEDİN VE ALA ALİ SEYİDİNA MUHAMMED sonsuz ve sınırsız salavatı selam olsun efendimize HAMDÜSENALAR olsun ALEMLERİN RABBİ OLAN ALLAH U TALAYA selamun aleyküm mevla hepimizden razı olsun |
![]() |
![]() |
![]() |
İsra Ve Mi'raç |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsra Ve Mi'raçdinci´isimli üyeden Alıntı selamün aleyküm hayırlı sabahlar kardeşim rabbim cc senden razı olsun büyük bir merak ve zekle okudum bu vuku bulan olayları daha öncedende defalarca okumuştum fakat bukadar derli toplu ilk defa okuyorum emeyine sağlık selam ve dua ile allahümme salli ala seyidina muhammedin ve ala ali seyidina muhammed sonsuz ve sınırsız salavatı selam olsun efendimize hamdüsenalar olsun alemlerin rabbi olan allah u talaya degerli kardeşim mevlaya şükürler olsun bizi şerefli ve mukatdes bir din üzere yaratmiş yazan benim ama yazdirana bak butun hamdu senara ona selamun aleykum |
![]() |
![]() |
|