![]() |
Meleklerin Yıkadığı Genç ! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Meleklerin Yıkadığı Genç !Eshâb-ı kirâmdan Hanzala hazretlerinin henüz yeni evlendiği günün gecesiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harp sona erince Müslümanlar Medine'ye dönmeye başladılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ey! Allahın Resûlu! Hanzala nerede? Sevgili peygamberimiz cevabında: -''Hanzala şehit oldu'', buyurdu ![]() Bunun üzerine Hanzala'nın hanımı: -Yâ Resûlullah, şu anda söyleceğim bir aile sırrıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine sevgili peygamberimiz yarı hüzünlü bir şekild: -Sen Hanzala için hiç merak etme! Ben Hanzala'yı rahmet suları ile melekler tarafından yıkanırken gördüm, buyurdu ![]() Bunun üzerine bütün sahâbiler Uhud yolunu tuttu ve herkes Hanzala'yı aramaya başladı ![]() ![]() ![]() Bunun için O'na ''Gasilül- melâike'' yani (Meleklerin gusül ettirdiği Hanzala'' denir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Meleklerin Yıkadığı Genç ! |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Meleklerin Yıkadığı Genç !Eshâb-ı kirâmdan Hanzala hazretlerinin henüz yeni evlendiği günün gecesiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harp sona erince Müslümanlar Medine'ye dönmeye başladılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ey! Allahın Resûlu! Hanzala nerede? Sevgili peygamberimiz cevabında: -''Hanzala şehit oldu'', buyurdu ![]() Bunun üzerine Hanzala'nın hanımı: -Yâ Resûlullah, şu anda söyleceğim bir aile sırrıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine sevgili peygamberimiz yarı hüzünlü bir şekild: -Sen Hanzala için hiç merak etme! Ben Hanzala'yı rahmet suları ile melekler tarafından yıkanırken gördüm, buyurdu ![]() Bunun üzerine bütün sahâbiler Uhud yolunu tuttu ve herkes Hanzala'yı aramaya başladı ![]() ![]() ![]() Bunun için O'na ''Gasilül- melâike'' yani (Meleklerin gusül ettirdiği Hanzala'' denir ![]() ![]() MELİK VE BEKÇİ Zamânın sultânı Melîk Zâhir Mücirüddîn, bir defâsında Abdullah el-Acemî hazretlerinin köyüne gitmişti ![]() ![]() "Ey Genç! Bize tatlı bir nar getir ![]() ![]() Melik kesip tadına baktı ve; "Bu nar ekşi sen nasıl bekçisin narın ekşisini tatlısını ayırd edemiyorsun?" dedi ![]() Abdullah el-Acemî kendisine âid olmayan meyvelerden hiç yemediği için, ekşisini tatlısını bilmiyordu ![]() ![]() "Yâ Rabbî bana hangi narın tatlı olduğunu bildir, gidip Melîk'e vereyim ![]() ![]() ![]() Onun namaz kılışını ve duâ edişini seyreden Melik hayretinden atın üstünde donakalmıştı ![]() ![]() ![]() "Ağaçlar! Evet, ağaçlar! O secdeye kapandıkça ağaçlar da secdeye kapandılar! Demek bu genç erenlerden!" diyerek atından indi ![]() ![]() ![]() Abdullah el-Acemî hazretleri geri çekilerek böyle yapmasına mânî olmak isteyince Melik Zâhir; "Sen namaz kılarken şu bahçenin bütün ağaçları seninle birlikte secdeye kapandılar ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah el-Acemî'nin; "Belki hâyâl gördünüz ![]() ![]() ![]() "Hayır! Vallahi gerçek gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() Bu konuşmalardan sonra Melik Zâhir ona duyduğu yakınlığı daha da artırmak istedi ![]() "Benim edebli ve sana lâyık bir kızım var ![]() ![]() ![]() Fakat Melîk niyetinde kararlı ve çok ısrarlı idi ![]() ![]() ![]() Melik Zâhir saraya gidip durumu hanımına anlatınca o da memnun olup, kızının çeyizini düzdü ![]() ![]() Düğün alayı Abdullah el-Acemî'nin köyüne yaklaşınca haberciler durumu Abdullah Acemî hazretlerine bildirdiler ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Sultân kızı! Benim hanımım olmayı mâdem ki kabul ettin, şimdi senden bazı isteklerim var!" deyince kız; "Evet, buyurun söyleyin ![]() ![]() "O halde şimdi, sen üzerinde bulunduğun deveden in! Üzerindeki o süslü elbiselerin yerine benim vereceğim şu sâde elbiseyi giy ![]() ![]() ![]() Kız isteğini memnuniyetle yerine getirdi ![]() Melik Zâhir ile Abdullah el-Acemî hazretlerinin arasında geçen bu hâdise Irak'ta evliyâ bir zât ve talebeleri tarafından duyulmuştu ![]() ![]() Köye geldiklerinde, Abdullah el-Acemî bahçede çalışıyor, bahçenin otlarını topluyordu ![]() ![]() ![]() "Niçin böyle yaptınız?" diye sordu ![]() O zât; "Efendim sizin yorulmamanızı, nasihat etmenizi istedim ![]() "Biz, böyle olmasını isteseydik, Allahü teâlânın izni ile otlar toplanırdı ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra; "Ey bahçemin otları eski bulunduğunuz yere dönünüz ![]() ![]() ![]() Ziyâretine gelen zât onun yanından ayrılmadı ![]() ![]() www ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|