![]() |
Hiç Kimse Olmak |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hiç Kimse OlmakNasreddin Hoca’ya sormuşlar: “Kimsin?” “Hiç” demiş Hoca, “hiç kimseyim ![]() Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş: “Sen kimsin?” “Mutasarrıf” demiş adam kabara kabara ![]() “Sonra ne olacaksın?” diye sormuş Nasreddin Hoca ![]() “Herhalde vali olurum” diye cevaplamış adam ![]() ![]() ![]() “Daha sonra? ![]() ![]() ![]() “Vezir” demiş adam ![]() “Daha daha sonra ne olacaksın?” “Bir ihtimal sadrazam olabilirim ![]() “Peki ondan sonra?” Artık makam kalmadığı için adam boynunu büküp son makamını söylemiş: “Hiç ![]() “Daha niye kabarıyorsun be adam, ben şimdiden, senin yıllar sonra gelebileceğin makamdayım: ‘hiçlik makamı’ında!” “Hiçlik makamı” aslında varlık makamıdır ![]() ![]() ![]() “Hiç” olmak, bilin ki, zaman zaman “biri” olmaktan daha iyidir ![]() ![]() İsterse insan, “herkes”, yahut “hiç kimse” olabilir ![]() Zaten “ben”liğin ne önemi var? ![]() ![]() Ne kadar kendi kimliğimizin ve benliğimizin üstüne titrersek titreyelim, genelde insanlar bir birine benzerler ![]() Aynı zaaflar, aynı beklentiler, aynı ihtiraslar, iştiyaklar, inatlar, baskılar, dalkavukluklar ve kimbilir daha neler neler? Çoğumuz dürüst değiliz: İçimizde çok sayıda insan var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çoğumuz dünyaya karşı zayıfız: Yiyebileceğimizden, giyebileceğimizden daha fazlasını isteriz ![]() ![]() ![]() ![]() Sonuçta hemen hepimiz korkarız: Ama korkularımıza ne kadar teslim olmazsak, o kadar insansınız ![]() Hepimiz hayattan bir şeyler bekleriz: Daha iyi yemekler yemek, daha iyi evlerde oturmak, daha iyi otomobillere binmek, daha çok başarmak, daha çok kazanmak, daha çok harcamak ![]() ![]() ![]() Pek itiraf etmeyiz, ama çoğumuz “şöhret+servet= kudret” formülünü hayatımızın en üstün değeri olarak görürüz ![]() ![]() İnsanın bu yönü bilginleri hep düşündürmüştür ![]() ![]() Bunlara göre “gerçek insan”, dünyayı aşıp dünyadan taşan insandır ![]() “Gerçek” anlamda tüm dünyada kaç “insan” kaldığı sorusu da, tabii sorulmaya değer ![]() Dünyada kaç “gerçek insan” kaldığını size söyleyemem, fakat her insanın dünya gerçeklerinden biri olduğunu rahat rahat söyleyebilirim ![]() Zaten “dünya gerçeği” nedir ki? ![]() ![]() Gerçek, herkese göre değişir ![]() ![]() ![]() ![]() Herkesin hayalleri, rüyaları, hülyaları, masalları var ![]() ![]() ![]() Bazen kral olursunuz, bazen hamal ![]() ![]() ![]() ![]() Bazen ruh, bazen melek, bazen sıradan biri: Herkes ![]() ![]() ![]() İnsan istikrarsızdır: Diktatörlükten sıkılınca demokrat takılır, zenginlikten bıktı mı, yoksullukta neşe arar ![]() ![]() ![]() Bazen her şeydir insan, bazen hiç bir şey ![]() Bazen herkestir, bazen hiç kimse ![]() Gerçek, herkese göre değişir ![]() ![]() ![]() ![]() Çok şükür, benim de hayallerim, rüyalarım, hülyalarım, masallarım var ![]() ![]() ![]() Bazen kendi dünyama kral olurum, bazen çobanlaşır koyun güderim ![]() ![]() ![]() ![]() Bazen her şey, bazen hiç bir şey ![]() Her zaman hiç kimse ![]() ![]() ![]() Dünyayı fazla ciddiye aldığımızı fark ettiğimden beri böyle oldum ![]() (Yavuz Bahadıroğlu) |
![]() |
![]() |
|