Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Bunları Biliyor Musunuz ?

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
den, dünyanın, güzel, seçildi, sözütürkçe

Dünyanın En Güzel Sözü...!!Türkçe Den Seçildi!

Eski 02-26-2008   #1
gülgüzeli

Dünyanın En Güzel Sözü...!!Türkçe Den Seçildi!

60 ülkeden 2500 kelime yarıştı Dünyanın en güzel sözcüğü Türkçe den seçildi

60 ülkeden yaklaşık 2 bin 500 kelimenin yarıştığı sözcük yarışmasında birinciliği Türkçe’deki “Yakamoz” aldı

Almanya’nın başkenti Berlin’deki Dış İlişkiler Enstitüsü tarafından düzenlenen, 60 ülkeden yaklaşık 2 bin 500 kelimenin göz önünde tutulduğu yarışmada, Türkçe “Yakamoz” sözcüğü, 3 kişilik jüri tarafından dünyanın en güzel sözcüğü olarak belirlendi

Bu konuda yapılan açıklamada, ayın sudaki yansımasını ifade eden “Yakamoz” sözcüğünün, orijinalliği, anlamı ve kültürel önemi açısından birinciliğe layık görüldüğü bildirildi

Yarışmada ikinciliği, horlamak anlamına gelen Çince “Hu lu” kelimesi kazanırken, üçüncülüğü de Afrika’daki Luganda dilinde “düzensiz” anlamına gelen “Volongoto” sözcüğü elde etti

Alıntı

Cevap : Dünyanın En Güzel Sözü...!!Türkçe Den Seçildi!

Eski 06-03-2008   #2
adasel

Yakamoz, her insanın bildiği gibi ay ışığının denize yansıması değildir!! Bu konu beni çok sinirlendiriyor Birsürü market, bakkal, lokanta, kebapçı, cafe, bar vb Yakamoz ismini kullanıyor Ama Şimdiye kadar gerçekten de denizci ya da denizle çok yakından ilgili olan kimse hariç ben bir kişinin bile yakamozun aslında ne olduğunu bildiğini görmedim ne yazıkki yakamozu bilmeyen bir çok kişi yakamozu görse sanırım gördüğü güzellik karşısında şaşkına döner
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-03-2008   #3
asyaland

çok merak ettim yakamozum diğer anlamı nedir???
bilgilendirirseniz seviniriz

Eski 06-04-2008   #4
*KeDi KeSeN*

eed gerçekten de "Yakamoz" Kelimesi Dilde Söylenişi Çok Güzel Olan Bi Kelime Teşekkürler Bu ilginç Paylaşımından dolayı :)
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-04-2008   #5
Equinox

Alıntı:
asyaland tafarından gönderildi Mesajı Görüntüle
çok merak ettim yakamozum diğer anlamı nedir???
bilgilendirirseniz seviniriz

"Yakamoz" isim Rumca

Sucul yaşama sahip olan bazı bakteri türleri, su yüzeyine düşen ışığı yansıtma özelliğine sahiptir Ay veya güneş ışığının su yüzeyinde gördüğümüz yansıması da, suyun kendisinin ışığı yansıtma özelliğinin yanısıra, suda yaşayan bu bakteriler aracılığıyla gerçekleşir Bu tip bakterilerden bazılarını, özellikle ıslak sahil kumunda da geceleri görebilirsiniz Hatta, yakamoz olayının gerçekleşmesi için, ortamda belirli bir ışık kaynağının (ay ya da güneş gibi) bulunmasına da gerek yok Biyolüminesans adı verilen metabolik olay sayesinde, bu bakteriler "yakamoz" olarak gördüğümüz ışığı üretebilirler
Dinoflagellatlar olarak bilinen oldukça küçük, ve �flagella� adı verilen uzantıları zayesinde hareket yeteneğine sahip olan tek hücreli canlılar (planktonlar), yakamoz görüntüsünü oluştururlar Bunların arasında en iyi bilineni ise �Noctiluca miliaris (yakamoz bakterisi)�dir

Ayışığının suya yansıması (mehtap) ile karıştırılan yakamoz, uyarıldığında ışık saçan tek hücreli bir deniz canlısıdır Denizin ateş böceği olarak da düşünülebilir çünkü iki canlının biyolojik olarak ışık saçması (Biyoluminesans) onları özel kılar Boyut olarak küçük olan bu canlının birçoklarının bir araya gelip, ışık saçmasına da yakamoz denir Yakamozun gözlemlenebilmesi için diğer ışık kaynaklarının (Güneş, Ay ve Şehir ışıkları) yakamoz ışıklarını bastırmaması gerekir Yakamoz oluştuğunda denizde uzun floresan lambalar yanıyormuş gibi gözükür

Bildiğim anlamları bunlar kelime olarak bir başka anlamı varmı bilemiyorum:)

Konu için teşekkürler sevgili gülgüzeli

Eski 06-11-2008   #6
haticee

emeğine sağlık teşekrler
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-12-2008   #7
kezban

enteresanbizim güzel kelimemizin yanında çin ve afrika sözü biraz pısırık kalmıs:D

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-13-2008   #8
djdem

vay be bizden seçiliyo en güzel sözcük ama bizde hep birlikte türkçeye karşı bir düşmanlık var sanki çok garip konuşuyoz çoğu zamn bende dahil:d

nO sEvGiLi No dıRdıR
onLine şamaTa onLine gıRgıR

ORTAMIN BİTTİĞİ YERDE BİZ BAŞLARIZ TARZIMIZ İÇİN ÖLÜR ŞEKLİMİZ İÇİN YAŞARIZ!!!…
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com