![]() |
Ayetlerle Yoldaş Olmak |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ayetlerle Yoldaş OlmakKur’ân-ı Kerim okurken bazen iç geçirdiğiniz oluyor mu? Büyüklerimizin âyetleri nasıl sahiplendiklerini düşünürken dalıp gittiğiniz anlar oluyor mu? O ki Rabbin kelamıdır, okuyanla sanki konuşur; kolayına gelenden başlayarak ayetlerle refik olmanı tavsiye eder ![]() Sevgili Peygamberimiz’in onu mü’minlere sevdirmeye yönelik sözlerini şöyle bir düşünelim ![]() ![]() ![]() Bugün, çeşitli vesileleri fırsat bilerek âyetleri dilimize vird edinmede ne derece başarılıyız? Aşağıda meali arz edilen âyetleri okurken bunu düşünüyorum ![]() “Allah, adaleti ayakta tutarak (delilleriyle) şu hususu açıklamıştır ki, kendisinden başka ilâh yoktur ![]() ![]() ![]() Allah nezdinde hak din İslâm’dır ![]() ![]() ![]() Hamdi Yazır, bu ayetin açıklamasında “Herhangi bir davada örfen ve dinen davacı, davalı ve şahit ayrı ayrı kişiler olur ![]() ![]() ![]() ![]() “Eğer insanda mutlak ve hakiki yakîn ilmi varsa, o da vahdaniyyet-i ilahiyyeye ait olan bilgidir ![]() ![]() ![]() “Allah nezdinde hak din İslâm’dır” cümlesini açıklarken şöyle diyor: “Birinci ayetin son cümlesi olan “Mutlak güç ve hikmet sahibi Allah’tan başka ilâh yoktur” ifadesi, başta zikredilen şehâdetin neticesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Gâlib el-Kettan anlatıyor: Kufe’ye ticaret için gittiğimde A‘meş’e yakın bir yere inmiştim, zaman zaman onu ziyaret ediyordum ![]() ![]() ![]() “Her hâlde bu konuda işittiği bir şey var” diyerek böyle yapmasının sebebini sordum ![]() ![]() Söz konusu şehadetin sebebini şöyle açıkladı: “Rivayete göre Rasûlullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başka bir rivayette ise Rasûlullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() “Bu nasıl olur yâ Rasûlallah” diye sorulunca; “Ey gökleri ve yeri yaratan, gizliyi ve açığı bilen Rabbim! Senden başka ilâh olmadığına şehâdet ettiğimi sana söylüyorum ve seninle sözleşiyorum ![]() ![]() ![]() Eğer beni kendi başıma bırakırsan kötülüğe yaklaştırmış, iyilikten uzaklaştırmış olursun ![]() ![]() ![]() ![]() Rivayet olunduğuna göre kul bunu okuyunca üzerine mühür basılır ve Arş-ı A‘lâ’nın altına konulur ![]() ![]() Sevgili Peygamberimiz “Allah nezdinde hak din İslâm’dır” mealindeki ayet-i kerimeyi okuyunca mübarek dudaklarından “Kim İslâm’dan başka bir din ararsa, bilsin ki bu kendisinden kabul edilmeyecek” (Âl-i İmrân, 3/85) ayeti dökülür ve “Rabbim, ben de buna şehadet edenlerdenim” buyururdu ![]() Bu ayetleri sabah akşam okuyarak her okuyuşumuzda Sevgili Peygamberimiz’in öğrettiği şehadetleri hatırlayabilirsek bu, İslâm’dan başka arayışlara karşı dik duruşumuzun ifadesi olacaktır ![]() OKU DÜŞÜN Ödedikçe Bereketlenen Borç “Siz, insanların iyiliği için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz; iyiliği emreder, kötülükten sakındırır ve Allah’a iman edersiniz…” (Âl-i İmrân, 3/110) Bu ayet-i kerimeyi okuyunca "Bütün Müslümanlar insanlığa borçludur" diyorum ![]() Nasıl ki her meslek erbabı sanatını düzgün bir şekilde icra etmekle mükelleftir ![]() ![]() Aynen bunlar gibi ve bunlara ilave olarak bütün Müslümanlar “emr-i bi’l-maruf nehy-i ani’l-münker” misyonunun bir ucundan tutmakla yükümlüdür ![]() ![]() ![]() Borçlu olmak aslında makbul değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslümanlar bulundukları yerde “şerrin kilidi, hayrın anahtarı” olacaksa ve borç yiğidin kamçısı ise, söz konusu kilitle anahtara işlerlik kazandıracak olan “emr-i bi’l-maruf nehy-i ani’l-münker” kamçısı olmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|