![]() |
Kuranı Anlamak Hakkında Bi Kaç Soru |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuranı Anlamak Hakkında Bi Kaç SoruMerhabalar arkadaşlar ; Ben kuranı okumada ve anlamada bazı yanlışlıklar yaptığımızı düşünüyorum toplum olarak ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() siz bu konularda neler dersiniz? |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuranı Anlamak Hakkında Bi Kaç Sorusinsi-34´isimli üyeden Alıntı Merhabalar arkadaşlar ; Ben kuranı okumada ve anlamada bazı yanlışlıklar yaptığımızı düşünüyorum toplum olarak ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() siz bu konularda neler dersiniz? Esselamu aleykum, Kardeşcağız senin kafana takılan bu sorular zaman zaman bir çok müslümanın aklına takılmış hatta bu sorulara kafi cevaplar bulamayınca daha fazlaları sıralanmış sonunda önce dini,sonra,dini değerleri,kuranı,peygamberi hatta ALLAH TEALA yı sorgular olmuşlardır,seninde bunlardan olmamanı dileyerek bir kaç satır yazalım ![]() ![]() ![]() Birinci sorunun cevabı çok açıktır kuranı kerimde ALLAH TEALA mealen ''Bu kuran kerim bir kitaptır,onu ancak temiz olan kullarım dokunur ve okurlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Senin sorunun asıl cevabı ise sünnette saklıdır,çünkü ALLAH TEALA nın bütün emir ve yasaklarını yerine getiren kişi zaten her gün kuranı kerimin ihtivasını uyguladığından dolayı sanki hatim ediyormuşcasına bir hal alır ![]() ![]() ![]() Peki Hz ![]() ![]() ![]() Kur’ân’dan bir harf okuyanın ve öğretenin sevâbı; Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arapça bir okuyuş şeklinden başka okumanın hata olacağı kavli ile ilgili ayet ve hadis; El-İsra 106 ![]() ![]() Ve yine Yüce Allah'ın: "Biz onu bir Kur'ân olmak üzere (âyet âyet) ayırdık ki insanlara karşı onu dura dura (ağır ağır, tane tane) okuyasın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbn Abbâs: "Faraknâhu" (el-isra 106), "Fassalâhu" demektir, dedi (HakkDîni, VII, 5426-5428) ![]() Yani türkçe okuma arapça okuma gibi değildir,türkçe okumada makam uydurulamaz bunun yanı sıra türkçenin gramerinde okuyuş tarzı aynen şiir okur gibi olacaktır,bu durumda okumak ise kati suretle red edilmiştir ![]() ![]() bunlar dışında kuran okunamaz,diyelim ki bu okuma çeşitlerini türkçeye bir şekilde uydurdun bu seferde tercüme sorunu yaşayacaksın,senin müşabih bir ayeti okuma şeklin başka ,başka birinin daha bir başka olacaktır,bu durumda da aynı bugün ki hıristiyan incilinin farklı farklı bir kaç tane olması gibi kuran çeşitliliği olacaktır,bu ise asla mümkün olmayacaktır ![]() Kur'ân'ın Ezber Edilip Ezberden Okunması Ve Ezberde Tutma ile alakalı hadisi şerifler; ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kur'ân'ı ezberde tutmaya ihtimam ediniz ![]() Bu hadisi şerif ve bir evvelki hadisler ise Kur'an-ı kerimin hem ezberi hemde hatmi konusunda bizlere yol göstermektedir ![]() ![]() ![]() Son olarak kuranı yaşayalım okumaya ne gerek var yada arapça niye okuyoruz türkçe okuyalım gibi söylemler kuranı kerime saygı ve sevgiyi dolayısı ile ilgiyi keseceğinden dolayı geçmişten günümüze bütün islam alimleri meal bile yazılsa beraber arapçası ile beraber okunmasında fayda vardır der,bununla beraber Kur'anı kerimi dillere çeviren alimler temellerindeki arapça bilgisi ve anlayışlarına göre çeviri yaptıkları için ayeti kerimelerde birkaç manaya gelen kelimeler ihtiva ettikleri farklı manalarda yazılabiliyor,bunun sonucunda okuma şekilleri tamamen değişik oluyor,bunuda düşünürsek Arapça ve asıl dan okumak ve okuma kaidelerine göre okumak en güzelidir ![]() ![]() ![]() Değerli kardeşim ALLAH TEALA bizlere alabildiğine zenginliklerinden nasip etmiştir,ilim istiyorsan kapılar ardına kadar açık kendi hayatında boşa geçirdiğin zamanlarını bir hesap etsen belkide 3-4 tane fakulte bitirirdin bu boşa giden zamanını arapça öğrenmeye harcasa idin şimdi hem güzel arapça konuşur hemde okuduğun kuranı ihtiva ettiği şekli ile anlar ayrıca kuran alimi olurdun,başka çıkış yolları aramaktansa bu dediğimi yapmanda sana fayda vardır,çünkü önünde hala boşa harcayacağın zamanların olabilir ![]() ![]() ![]() İkinci soruna gelince;ALLAH-U TEALA yüce Kur'anında şöyle buyurur ![]() (El-Araf 180 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayeti kerimede HAK TEALA isimlerimle bana dua edin diye buyuruyor,demekki böyle olması en makbulu,ayrıca bu bir emirdir,ALLAH TEALA emrediyor sen ne gerek var ezberlemeye ezberleyenler niye ezberliyor ben bunu anlamıyorum diyorsun,sence soruna cevap olmuşmudur,bu ayeti kerimeden sonra delil olsun diye başka ayet yada hadis yazmayı edepsizlik olarak görüyorum ![]() Sorularına yeterli cevap olduğunu düşünmekteyim ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuranı Anlamak Hakkında Bi Kaç SoruDeğerli Erzurumli kardeşim öncelikle Allah Razı olsun senden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben gerçek islamı Haşa Allah(cc) sorgulamam ne haddime ![]() ![]() Ben sadece islama emevilerden filan sonradan katılan bidadleri yapıp günah kazanmaktan korkuyorum ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuranı Anlamak Hakkında Bi Kaç Sorukardeşim inşallah bilgileri hadisleri okur ve idrak edersiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Esmaül hüsna ile ilgili hadislerde vardır Erzurumli kardeşimiz yukarıda vermiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuranı Anlamak Hakkında Bi Kaç Soru(Kur'an okunmayan evin, hayrı azalır, şerri çoğalır, ev halkına darlık gelir ![]() Kurân-ı kerîmi 40 günde hatim etmek, başından sonuna kadar okumak müstehaptır, sevâbı daha çoktur ![]() ![]() Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem senede bir kere hatim ederdi ![]() ![]() ![]() ![]() Eshâb-ı kirâmdan birçokları yedi günde hatim ederlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() Hatim sonunda yapılan duâ kabul olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() çoluk-çocuğunu toplayıp duâ yapardı ![]() Kurân-ı kerîmi hatim eden kimseye 60 ![]() ![]() Hatim duâsı yapılan yerde bulunan, ganîmet dağılırken bulunan kimse gibidir ![]() ![]() ![]() Kurân-ı kerîmi okuyunca, Allahü teâlânın rızâsını ve Cenneti isteyiniz ![]() ![]() ![]() “Ey İnsanlar! Size Rabbinizden bir öğüt, gönüllerinizdekine bir şifa, müminler için bir hidayet ve rahmet gelmiştir ![]() ![]() Kur’an Okumanın Fazileti “Ümmetimin ibadetinin en faziletlisi, Kur’ân okumaktır ![]() “Evlerinizi namaz kılmakla ve Kur’an okumakla nurlandırınız ![]() “Bir kimsenin Allah’ın kitabından bir harf okuması bir hasenedir ![]() ![]() ![]() ![]() “Kur’an okuyunuz, zira Kur’an, kendisini okuyanlara kıyamet gününde şefaatçi olarak gelir ![]() Peygamberimiz (asm) ve Hatim “Hz ![]() ![]() “Cibril her sene Peygamberle (asm) karşılıklı olarak Kur’an’ı birbirlerine arz ederler, son senesinde ise bu arz işi iki defa vâki olmuştur ![]() Peygamber Efendimiz (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslümanlar da o zamandan beri Ramazan ayında genellikle camilerde ve bazı evlerde Kur’an okutup dinlemek suretiyle hatim indirmeyi âdet hâline getirmişlerdir ![]() ![]() Enes b ![]() ![]() ![]() Sahabeler ve Hatim Abdullah b ![]() Peygamber (sav) bana: -Kur’an’ı bir ayda hatmet, dedi ![]() -Kendimde bundan daha fazlasına güç buluyorum, dedim ![]() - O hâlde on günde hatmet, dedi ![]() - Kendimde bundan da daha fazlasına güç buluyorum, karşılığını verdim ![]() Bunun üzerine şöyle dedi: - Yedi günde hatmet, daha az bir müddette hatmetme ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuranı Anlamak Hakkında Bi Kaç Sorusinsi-34´isimli üyeden Alıntı Merhabalar arkadaşlar ; Ben kuranı okumada ve anlamada bazı yanlışlıklar yaptığımızı düşünüyorum toplum olarak ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() siz bu konularda neler dersiniz? sinsi-34´isimli üyeden Alıntı Değerli Erzurumli kardeşim öncelikle Allah Razı olsun senden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben gerçek islamı Haşa Allah(cc) sorgulamam ne haddime ![]() ![]() Ben sadece islama emevilerden filan sonradan katılan bidadleri yapıp günah kazanmaktan korkuyorum ![]() ![]() ![]() Değerli kardeşim sorularını okuyupta cevap yazdım ,başkada birşeyden dolayı değil ![]() ![]() ![]() Evet türkçesini de okumanda fayda var,ama türkçesi zaten fıkıh kitaplarında,risalelerde yazılmış durumda,bizler nasıl amel edeceğimizi onlardan öğreniyoruz,çünkü onları yazanlarda kuran ve hadis alimleridir,senin benim kuranın türkçesini okuyupta amel etmek hususunda aklımızca fikir üretmemiz şu durumda yanlış olur,çünkü kuranı kerimi ve hadisi şerifleri anlamak büyük bir ilim gerektirir,sonra cahillik eder kafamıza göre hükümler çıkarır,kaş yapayım derken göz çıkarırız,ALLAH-U TEALA bu gibi durumlardan bizleri sakındırsın ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuranı Anlamak Hakkında Bi Kaç Sorusinsi-34´isimli üyeden Alıntı Merhabalar arkadaşlar ; Ben kuranı okumada ve anlamada bazı yanlışlıklar yaptığımızı düşünüyorum toplum olarak ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() siz bu konularda neler dersiniz? Selamun Aleyküm, Muhterem kardeşim, Kur'an elbette ki öncelikle müslümanlara bir anayasa olarak, kendisi ile amel edilmesi, hayata geçirilmesi ve yaşam tarzı oluşturulabilmesi için gönderilmiştir ![]() ![]() ![]() Ancak bu hatim edilmeyecek, hıfzedilmeyecek ya da arapça olarak sahife sahife okunmayacak anlamına gelmez ![]() ![]() ![]() Kur'an meal olarak ne kadar mükemmel bir tercüme ile yazılırsa yazılsın asla Allah iradesini mutlak manada yansıtamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet mealini tefsirini tekrar tekrar okuyalım anlayalım ve onunla hükmedelim ama işin ibadet ve hatim kısmını orijinal haliyle yapmayı da ihmal etmeyelim ![]() ![]() ![]() Esma-ül Hüsna'ya gelince bunu ezberlemek ya da ezberlemesen de sık sık okumak da Allah'ın kudretrini, adaletini ve tüm özelliklerini iyice benimsemeyi ve O'nunla aşina olmayı beraberinde getirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kur'an ahkamını uygulamak veya ibadet tarzında Kur'an ya da Esma okumak, bunların her ikisi de birbirini tamamlayıcı unsurlardır, ne birinden ne de diğerinden geri durmamız söz konusu olamaz ![]() ![]() ![]() Allah'a emanet olun ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuranı Anlamak Hakkında Bi Kaç Soruselamün aleyküm ve rahmetullahi ve berakatuhu bu işin esası kimse kızmasın bir insan yaratacağım onu tazim edinle ilgili ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bu bakımdan ezberlenen şey insanın destanı hayatı ve amel şeklidir ![]() ![]() ![]() esmaül hüsna bir methiye değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALLAH(cc) bizlerden razı olsun ![]() |
![]() |
![]() |
|