Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adamları, din, kerim, kurani

Din Adamları Mı Yoksa Kuran-İ Kerim Mi?

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

merhabalar

aslında başlık her şeyi açık ve net ortaya koyuyor ama yine de tekrar etmek istiyorum

Ben Kuran-ı Kerim'in türkçe mealini okuyorum ve buradaki sureleri ayetleri etrafımdakilerle paylaşıyorum Onların da okuması yönünde tavsiyelerde bulunuyorum

Yalnız Kuran-ı Kerim'de yazan ayetler hakkında ters düştüğümüz durumlar oldu Tavsiyede bulunduğum kişiler bu ayetler hakkında din adamlarına başvurmamız gerektiği yönünde söylemlerde bulundular

Şimdi bu durumda ne yapmak gerekiyor? Din adamları Kuran-ı Kerim'i daha mı farklı yorumluyorlar? Kuran-ı Kerim her konuda bize yol gösterici değil mi?

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Selamun Aleyküm,

Değerli kardeşim, bildiğiniz gibi Kur'an-ı Kerim'in orijinali arapçadır ve arapça da diğer diller gibi yöresel olarak ve geçmişten bugüne zaman olarak oldukça değişkenlik gösteren bir dildir Bu yüzden Kur'an en güzel bir biçimde Resulullah'ın sünneti ve hadisleri ile tefsir edilmiştir Ancak bunların orijinalinin de arapça olması sünneti ve hadisleri de tıpkı ayetler gibi doğru anlayabilmeyi zaman zaman mümkün kılamamaktadır

Kur'an ve Hadisleri okuyup doğru olarak anlamak ve bunlardan hüküm çıkarmaya çalışmak için öncelikle hem lugat hem ıstılah manalarıyla beraber çok iyi arapça bilmek gerekir Bu da yetmez Tefsir usulü, hadis usulü, fıkıh usulü gibi usul ilimlerini bilmek gerekir Bu da yetmez yeterli derecede Kur'an ayetlerini genel anlamda bilmek yani bir konu hakkında Kur'an'da ki tüm ayetleri bir anda sıralayabilecek kadar ayetlere vakıf olmak gerekir Aynı şekilde bir konu hakkındaki hadisleri de sıralayacak kadar biliyor olmak gerekir

Eğer bunlara vakıf olmadan meal okuyarak İslam hakkında yorum yapmaya kalkarsanız ilkokul öğrencisinin doktorluk yapmaya kalkması gibi bir duruma düşersiniz Elbetteki konusunda yeterli bir ilim adamından yardım almak en doğrusu olacaktır Bu konulara vakıf bir din adamı elbette bizlerden daha doğru yorumlayacaktır Ve bizleri yanlışa düşmekten kurtaracaktır

Aksi takdirde siz Allah'ın kelamı ile değil sadece mealin yazarının yorumları ve kelamı ile hüküm vermiş olursunuz Çünkü hiçbir meal ya da tefsir tek başına mutlak anlamda Allah kelamını tam anlamıyla yansıttığı iddia edilemez, bu mümkün değildir

Allah'a emanet olun

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-04-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

cemaldurra´isimli üyeden Alıntı

Selamun Aleyküm,

Değerli kardeşim, bildiğiniz gibi Kur'an-ı Kerim'in orijinali arapçadır ve arapça da diğer diller gibi yöresel olarak ve geçmişten bugüne zaman olarak oldukça değişkenlik gösteren bir dildir Bu yüzden Kur'an en güzel bir biçimde Resulullah'ın sünneti ve hadisleri ile tefsir edilmiştir Ancak bunların orijinalinin de arapça olması sünneti ve hadisleri de tıpkı ayetler gibi doğru anlayabilmeyi zaman zaman mümkün kılamamaktadır

Kur'an ve Hadisleri okuyup doğru olarak anlamak ve bunlardan hüküm çıkarmaya çalışmak için öncelikle hem lugat hem ıstılah manalarıyla beraber çok iyi arapça bilmek gerekir Bu da yetmez Tefsir usulü, hadis usulü, fıkıh usulü gibi usul ilimlerini bilmek gerekir Bu da yetmez yeterli derecede Kur'an ayetlerini genel anlamda bilmek yani bir konu hakkında Kur'an'da ki tüm ayetleri bir anda sıralayabilecek kadar ayetlere vakıf olmak gerekir Aynı şekilde bir konu hakkındaki hadisleri de sıralayacak kadar biliyor olmak gerekir

Eğer bunlara vakıf olmadan meal okuyarak İslam hakkında yorum yapmaya kalkarsanız ilkokul öğrencisinin doktorluk yapmaya kalkması gibi bir duruma düşersiniz Elbetteki konusunda yeterli bir ilim adamından yardım almak en doğrusu olacaktır Bu konulara vakıf bir din adamı elbette bizlerden daha doğru yorumlayacaktır Ve bizleri yanlışa düşmekten kurtaracaktır

Aksi takdirde siz Allah'ın kelamı ile değil sadece mealin yazarının yorumları ve kelamı ile hüküm vermiş olursunuz Çünkü hiçbir meal ya da tefsir tek başına mutlak anlamda Allah kelamını tam anlamıyla yansıttığı iddia edilemez, bu mümkün değildir

Allah'a emanet olun

Allah Celle Celalühu razı olsun değerli abimiz

Çok yerinde ve tatminkâr açıklamalar vermişsiniz

Teşekkürler

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-04-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Selamun aleykum

oncelikle

Allah'in kelamini bizler iyi bir sekilde anlayamayiz

birincisi Sen mealini okuyorsun demekki aracca bilmiyorsun

ikincisi din adamlari Peygammer efendimizin (SAV) sozleriyle anlattiklari icin bizlere daha iyi aydinlik oluyor

ucuncusu herhangi bir ayetteki konu baska bir ayettede gectigi icin din adamlari bunu daha iyi bildigi icin anlamadigin yerleri kendi yorumun bel kide o ayetin (hasa) anlamini bozabilir Onun icin bilen kisilerden veya tefsir sitelerin den yardim almani tafsiye ederem

tahsintahsin´isimli üyeden Alıntı

merhabalar

aslında başlık her şeyi açık ve net ortaya koyuyor ama yine de tekrar etmek istiyorum

Ben Kuran-ı Kerim'in türkçe mealini okuyorum ve buradaki sureleri ayetleri etrafımdakilerle paylaşıyorum Onların da okuması yönünde tavsiyelerde bulunuyorum

Yalnız Kuran-ı Kerim'de yazan ayetler hakkında ters düştüğümüz durumlar oldu Tavsiyede bulunduğum kişiler bu ayetler hakkında din adamlarına başvurmamız gerektiği yönünde söylemlerde bulundular

Şimdi bu durumda ne yapmak gerekiyor? Din adamları Kuran-ı Kerim'i daha mı farklı yorumluyorlar? Kuran-ı Kerim her konuda bize yol gösterici değil mi?

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-04-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi

Selamun Aleyküm,

mavci´isimli üyeden Alıntı

Allah Celle Celalühu razı olsun değerli abimiz

Çok yerinde ve tatminkâr açıklamalar vermişsiniz

Teşekkürler

Allah hepimizden razı olsun mavci kardeşim

İnşaallah soru sahibi için de tatminkar olur

yalcin77´isimli üyeden Alıntı

Selamun aleykum

oncelikle

Allah'in kelamini bizler iyi bir sekilde anlayamayiz

birincisi Sen mealini okuyorsun demekki aracca bilmiyorsun

ikincisi din adamlari Peygammer efendimizin (SAV) sozleriyle anlattiklari icin bizlere daha iyi aydinlik oluyor

ucuncusu herhangi bir ayetteki konu baska bir ayettede gectigi icin din adamlari bunu daha iyi bildigi icin anlamadigin yerleri kendi yorumun bel kide o ayetin (hasa) anlamini bozabilir Onun icin bilen kisilerden veya tefsir sitelerin den yardim almani tafsiye ederem

Çok doğru ifade etmişsiniz yalçın kardeşimi katkılarınız için Allah razı olsun

Allah'a emanet olun

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-04-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi

cemaldurra´isimli üyeden Alıntı

Selamun Aleyküm,

Allah'a emanet olun

güzel cevabınız için teşekkür ederim

peki merak ettiğim bir nokta daha var bizler Allah'ın kullarıysak ve Allah bizlere yol gösterici olarak Kuran-ı Kerim'i gönderdiyse neden din adamlarına ihtiyaç duyuyoruz? Bunlar bizleri din adamlarının kulu haline sokmuyor mu?

ATV Siyaset Meydan'nında yapılan evrim tartışmasında Abdülaziz Bayındır'ın sözlerinde bizlerin Allah'ın kulu olmamız gerektiğini ve Kuran-ı Kerim'i okumamız gerektiğini ısrarla söylemişti

Kuran Arapça mı okunmalıdır?

Allah bizden Kuran'ı anlamamızı ve onu hayatımızda rehber kılmamızı istemektedir Oysa Kuran'ı anlamadığımız bir dilde okumak onu rehber edinmeyi imkansız kılacaktır Allah'ın daha önceki peygamberlerine arapça dışında kutsal kitaplar vahyetmesi de bu görüşü desteklemektedir Arapça Allah'ın mesajını iletmede kullandığı bir araçtır sadece
http://wwwkurandakidinnet/sss/sssokuasp?id=74

Kuran okumanın ne gibi faydaları vardır?

Kuran, İslam dininin geçerli olan tek kaynağıdır Peygamberimiz de sadece Kuran?a uymuş ve onu tebliğ ederek uygulamıştır Şayet bir kişi dininin gereklerini emir ve yasaklarını öğrenmek ve uygulamak ayrıca Yaratan?ının yüceliğini gereği gibi kavramak istiyorsa anladığı dilde Kuran okumalı ve Allah'ın mesajına şahit olmalıdır Kuran okunmak için gönderilmiştir Manasının anlaşılması esastır Sürekli olarak okunması insanın manevi ve dünyevi hayatını düzene sokacak varlığının nedenini kavramasına yardımcı olacaktır
http://wwwkurandakidinnet/sss/sssokuasp?id=35

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-04-2012   #7
Prof. Dr. Sinsi

Selamun Aleyküm,

Daha önce bir kardeşimin sorusuna yazdığım cevabı burada da tekrar etmek istiyorum

"Muhterem kardeşim internet ortamında her yazılana her mesaja inanmayın Fetva vermeye ehil olmayan bir çok kişi maalesef buralarda yazıyorlar ama bir çok da yanlışa sebep oluyorlar
Eğer siz de dua kampanyasına katılmak istiyorsanız bunda Kur'an bilmek gerekmiyor zaten içinizden geldiği gibi dua edebilirsiniz
Ancak Hatim kampanyasına katılmak için arapça metin bilmeniz bilmiyorsanız öğrenmeniz iyi olur Mealden okumakla hatim olmaz çünkü hatim ibadet amacıyla yapılır, ibadetler ise mutlaka arapça metinden yapılmalıdır Kabul edersiniz ki ne kadar mükemmel bir çeviri olursa olsun hiçbir meal Allah iradesini mutlak anlamda yansıtmaz ancak tercüme eden şahsın yorumlarından ibaret kalır Siz bunu okuduğunuzda Allah kelamını değil meal yazarının kelamını hatmetmiş olursunuz ki bunun da size bir faydası olmaz
Meal ve tefsirleri ancak Kur'an muhtevasını öğrenmek amacıyla okuyabilirsiniz ki bu da asla tek bir meal ya da tefsir değil bir çok ilim ehlinin eserlerinden faydalanmak suretiyle verimli olabilir
Unutmayalım ibadet için arapça orijinal metin, öğrenme amaçlı olarak da farklı meal ve tefsirler"

Evet durum bundan ibaret Kur'an bir taraftan orijinal halinin korunması ve kaybolmaması için ve ibadetlerde Allah iradesinden sapmamak için Arapça olarak okunmalıdır Bir taraftan da içeriğini bilmek anlamak ve itaat edebilmek için meal ve tefsirlerden Türkçe olarak okunmalıdır

Yaşamımızda herşeyi kendimiz yapamayız Mali işlerimizi muhasebecilere, adli işlerimizi hukukçulara, sağlık sorunlarımızı doktorlara danıştığımız gibi dini konuları da ilahiyatçılara danışmamız uygun olur Bu onlara kul olmamızı gerektirmez, onların ilminden ve bilgilerinden faydalanma ve bilmediklerimizi öğrenme imkanı sağlar

Ancak muhasebeci, hukukçu ya da doktor seçerken nasıl dürüst, becerikli, ahlaklı ve işini iyi bilenleri tercih ediyorsak Dini konularda da gerçekten işinin ehli kişileri tercih etmemiz gerekir

Abdulaziz Bayındır benim de zaman zaman fikir ve görüşlerinden faydalandığım değer verdiğim bir ilim adamı Özellikle Ticaret ve Faiz adlı eseri gerçekten takdire şayan Ancak hatasız değildir ve benim için asla tek otorite olamaz O'ndan faydalandığım gibi, daha bir çok ilim adamlarının görüşlerinden de faydalanırım Bu şekilde hata ihtimalini en aza indirmeye çalışırım

"Kuran okumanın ne gibi faydaları vardır?
Kuran, İslam dininin geçerli olan tek kaynağıdır Peygamberimiz de sadece Kuran'a uymuş ve onu tebliğ ederek uygulamıştır Şayet bir kişi dininin gereklerini emir ve yasaklarını öğrenmek ve uygulamak ayrıca Yaratan'ın yüceliğini gereği gibi kavramak istiyorsa anladığı dilde Kuran okumalı ve Allah'ın mesajına şahit olmalıdır Kuran okunmak için gönderilmiştir Manasının anlaşılması esastır Sürekli olarak okunması insanın manevi ve dünyevi hayatını düzene sokacak varlığının nedenini kavramasına yardımcı olacaktır"

Kesinlikle doğru, ibadet dışında öğrenme ve uygulamaya yönelik olarak mutlaka Türkçe meal ve tefsirlerden de faydalanarak Kur'an okumalıyız Ancak bir ilave yapmak gerekirse Allah Resulünün sünneti ve hadisleri bizler için en güzel tefsir olacaktır

Bu arada şunu da belirtmeliyim ki; sizin alıntı yaptığınız sitenin benim nazarımda bir değeri yoktur
Onların ifadeleri üzerine hareket etmem Çünkü bizler için ilmin kaynakları 1- Kur'an 2- Hadis 3- İcma' 4- Kıyas şeklindedir Bunlardan herhangi birini reddetmek İslam'ı yozlaştırır, güdük bırakır uygulanamaz hale getirir Ve sonuçta kaybolmaya mahkum bırakır

Allah hepimize hayırlar versin, sağlam bir itikat ile Kur'an ve Sünnete bağlı olarak yaşamayı nasip etsin, inşaallah

Allah'a emanet olun

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com