![]() |
Aile Hayatına İslam Gözlüğüyle Bakın! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aile Hayatına İslam Gözlüğüyle Bakın!Aile Hayatına İSLAM Gözlüğüyle Bakın! Sahabeden sonraki tabiin devrinde Bağdat, Basra, Kûfe çevresinde aile hayatına İslam kültürüyle bakış anlayışı hakim olmuştu ![]() Bugün sizlere işte bu İslam kültürüyle bakıştan iki değerli örnek sunmak istiyorum ![]() ![]() İmran bin Hattan, Basra'da, geçinilmesi zor asabi mizaçlı bir adam olarak biliniyordu ![]() ![]() – Hanım, sen ne kadar sabırlı bir hanımefendisin ![]() ![]() Hanımı, beyinin bu takdir duygusunu, ALLAH'a şükretme ifadesiyle duyunca: – Bey dedi, sen hiç üzülme ![]() ![]() ![]() Değerlendirmeyi sevinerek dinleyen beyi: – Hanım dedi, nasıl olacak da senin gibi sabırlı bir hanımefendi, benim gibi asabi mizaçta biriyle yaşadığı hayattan dolayı cennete gidecek? Bu nasıl olur? Şöyle açıkladı aile hayatına İslam kültürüyle bakan hanımı: — Benim gibi iyi huylu bir hanımı nasip ettiği için sen ALLAH'a şükrediyorsun; ben de senin gibi asabi mizaçta birini bana münasip gördüğü için ALLAH'ın takdirine itiraz etmeyip sabrediyorum ![]() ![]() Aile içinde hanımla bey arasında yaşanan bu sabır ve şükür anlayışı, aslında inanmış insanlara mahsus özel bir anlayıştır ![]() – Hayranlıkla bakılır mü'minin haline! Çünkü mü'min hayatında iyi bir durumla karşılaşırsa şükreder kazanır ![]() ![]() Örneğimizdeki şükreden bey ile sabreden hanımın kazandığı gibi ![]() Basra'nın tasavvuf büyüğü Asmaî de, hayata İslam kültürüyle bakan başka bir hanım örneğini şöyle anlatır ![]() ![]() — Nereden biliyorsun beyimin kötülüğünü? Benim beyimin ALLAH'a hoş gelen bir hali olmasaydı beni ona nasip eder miydi? Şimdi bana düşen, ALLAH'ın takdirine razı olmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maneviyat büyükleri işte böyle hanımlar için söylüyorlar şu meşhur sözü: – Dünya bir yana, aile hayatına İslam kültürüyle bakan böyle hanımlar bir yana! ![]() Not: Bu yazı, yeni hazırladığımız Hayata İslam Kültürüyle Bakış adlı kitabımızdan özetlenmiştir ![]() Ahmed Şahin |
![]() |
![]() |
|