Firik Pilavı | Ş.Urfa Yöresinden |
08-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Firik Pilavı | Ş.Urfa YöresindenŞUrfa mutfağının özel pilavlarından biri olan Firik pilavı adını kullanılan bulgurdan alır MALZEMELER : * 1 kg kemiksiz koyun eti (yağsız parça) * 1 kâse pilâvlık bulgur * 1 kâse firik * 1 yemek kaşığı biber salçası * 1 yemek kaşığı domates salçası * 1 su bardağı nohut * Zeytinyağı * Yeterince Su * Karabiber * Tuz YAPILIŞI : Koyun eti bir tencereye konur, yıkanır, üstünü örtecek kadar suyla ateşe konur Köpükleri üstüne birikince (kaynamaya başlarken) alınır Tuz atılır Akşamdan ıslatılmış nohutlar, domates ve biber salçası, karabiber ilâve edilir Etler yumuşayıp yenecek hale gelince süzülür Suyuna ayıklanmış bulgur ve firik atılır ve pişirilir (üstünü iki parmak geçecek kadar suyu olmalıdır) Suyunu çekip biraz demlendikten sonra yağı gezdirilir (bir çay bardağı) Nohutları karıştırılır Etler kızgın yağ konulmuş tavaya atılarak her tarafları nar gibi kızartılır Pilâv servis tabağına alınır Üstü kızartılmış etlerle kapatılır Turp - tere - çoban salata ayran gibi şeylerle servis edilir Talimatlar ; Firik pilâvı kıymalı da olur Yarım kg kıyma kavrulur 2 orta soğan doğranıp o da üstüne ilâve edilir Soğanlar pembeleşince salçaları, karabiber ve tuzu ilâve edilir Kaynamaya başlayınca (suyu konduktan sonra) Bulgur ve Firiği ilâve edilir Suyunu çekince demlendirilip servis yapılır Afiyet Olsun |
|